27 april 2018

Så räddar du igelkottarna under Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton är en mysig tradition men kvällen kan sluta i tragedi för igelkottar och andra djur.

Redan under hösten förra året planerade människor för Valborg. Det städades i varje trädgård och rishögarna växte sig stora. Vad många inte tänker på är att dessa samlingar med ris, kvistar och annat bråte är perfekta boplatser perfekta boplatser för igelkottar, men även för andra smådjur som kaniner, harpaltar, katter och småfåglar. När majbrasan tänds riskerar den att bli en dödsfälla.

Igelkottar är långsamma, nattaktiva djur och de söker sig gärna ner i hålor för att gömma sig. Det gör att de kanske inte tar sig ut, eller att de brännskadas, när brasan tänds på. Igelkottar som ännu inte vaknat går en plågsam död till mötes om majbrasan tänds utan att först ha kontrollerats.

Det här kan du göra

För att kunna njuta ordentlig av ditt Valborgsfirande kan du försäkra dig om att inga djur bosatt sig i riset. Det finns enkla åtgärder som kan rädda deras små liv:

  • Försäkra dig om att inga djur bosatt sig i rishögen.
    Även om riset till majbrasan samlats ihop nyligen bör rishögen kontrolleras. Ett bra sätt är att dagen innan, eller samma dag, flytta rishögen en bit bort och söka igenom rishögen innan den tänds på. Är majbrasan stor kan det vara bra att använda en lång planka för att häva upp brasan. Ta hjälp av dina grannar, familj eller vänner och leta igenom riset.

 

Genom att lägga den lilla extra tiden på att kontrollera och flytta majbrasan räddar vi liv den 30 april och visar omsorg om de vilda djuren.

Tack för förhand och med önskan om ett trevlig firande!

 

 

Denna information är framtagen av Djurens Rättlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: 2018-04-27 11.08