Livsmedel

På de här sidorna finns det information för dig som är företagare i livsmedelsbranschen.

Vad är en livsmedelsanläggning?

En livsmedelsanläggning är en lokal där en livsmedelsföretagare hanterar (bereder, säljer, serverar, lagrar och så vidare) livsmedel. Det vill säga allt från kiosker och brödbutiker till restauranger, mataffärer och tillverkare av livsmedel.

Ett livsmedelsföretag kan vara privat eller offentligt och kan drivas med eller utan vinstsyfte. Det är du som driver en restaurang, cafè, butik eller på annat sätt har har en verksamhet med anknytning till livsmedel som är livsmedelsföretagare. Även mellanhänder som importörer kan vara ett livsmedelsföretagare och lagret en anläggning.

Innan du startar en livsmedelsanläggning ska den vara registrerad eller godkänd av kommunen.

Läs mer om registrering av livsmedelsanläggningar här »

Du kan även behöva bygglov eller andra tillstånd

Du kan behöva bygglov eller göra en anmälan om du bygger om en lokal eller ändrar ventilationen.

Här kan du läsa om när du behöver bygglov och vem du ska kontakta »

För att servera alkohol behöver du serveringstillstånd »

Kontakt

Epost till

Sidan senast uppdaterad: 2017-12-08 11.37