Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Läget i sophämtningen

Här uppdaterar vi förseningar och förändringar i sophämtningen, till exempel vid helgdagar.

Så här är läget just nu

Sedan 16 september har vi nya körturer i sophämtningen och sedan dess har sophämtningen fungerat som den ska.


Om det är förseningar i sophämtningen ska du låta ditt kärl stå framme tills det blivit tömt. Om ditt kärl inte blivit tömt men utan att det är några förseningar ska du höra av dig till oss inom tre arbetsdagar för att vi ska kunna hjälpa dig.


Varför blir det förseningar?

Det kan finnas flera orsaker till att det blir en försening och förseningar kan alltid uppstå även om vi arbetar för att undvika dem. Det kan bland annat bero på sjukdom, väglag, eller problem med fordonen.


Information om förseningarna vi haft undet februari till september, de första månaderna efter att vi införde fyrfackssystemet, kan du läsa om längre ner på sidan.


Lägesuppdatering

Uppdatering - 13 november

På grund av sjukdom är det förseningar i sophämtningen. Låt ditt kärl stå framme tills det blivit tömt.

 

Vi har skickat ut sms till dig som är berörd av förseningen. Inte fått något sms? Det kan bero på att ditt mobilnummer inte är kopplat till adressen. Du kan registrera dig, avregistrera dig och lägga till adresser du vill få information om.

 

Du kan även se på karta vart aktuella driftstörningar finns. Där lägger vi upp störningar för avfall, VA och allmänna samhällsstörningar.

Uppdatering - 9 oktober

Sophämtningen är åter i fas.

Uppdatering - 8 oktober

Vi har haft en liten försening på grund av sjukdom. Vi planerar att vara i fas idag.

Uppdatering - 7 oktober

Kärl 2 som inte blev tömda i fredags töms idag måndag. Förseningen beror på sjukdom.

Uppdatering - 2 oktober

På grund av problem med en bil som är stillastående är vi lite efter i sophämtningen. Låt ditt kärl stå framme tills det blivit tömt.

Uppdatering - 26 september

Sphämtningen är fortsatt i fas. De sista extratömningarna är utförda och alla tömningar sker nu utifrån utskickat schema.

Uppdatering - 19 september

Vi kör sedan i måndags 16 september enligt de nya turerna. Sophämtningen ligger i fas. Kvällstid och under nästa helg fortsätter vi utföra extratömningar av kärl där det blir långt mellan tömningarna i bytet till nya hämtdagar.

Uppdatering - 11 september

Vi har planerat om turerna för sophämtning och du får dina nya hämtdagar via brev, de nya dagarna börjar gälla 16 september.


Vårt mål är att sophämtningen ska fungera bättre, men det blir en övergångsperiod då sophämtningen kommer hamna i ofas innan de nya turerna är etablerade och rullar på. Det kan innebära att du får två hämtningar som blir extra täta eller att det kan dröja ett par extra dagar innan du får soptunnan tömd. Vi kör extraturer för att tömma kärl som får långt mellan hämtningar när vi byter till de nya körturerna.


Vi kör extraturer för att tömma kärl som missar en tömning vid bytet av hämtdagar. Om du har ett mobilnummer kopplat till din adress i kommunen får du ett sms med information.

Uppdatering - 5 september

Vi är ungefär 2 dagar sena. Vi kör även i helgen, låt sopkärlt stå framme om du inte få det tömt.

Uppdatering - 4 september

Försenignen är fortsatt ungefär en dag. Vi har arbetat om körturerna för att få sophämtningen att fungera bättre. Du får nya hämtdagar via brev som börjar gälla 16 september.

Uppdattering - 28 augusti

Vi fortsätter arbeta med att ta ikapp förseningen som varit. Sophämtningen är just nu knappt en dag sen.

Uppdatering - 23 augusti

Vår entreprenör NÅ har meddelat att man tänker fortsätta köra under helgen. Låt ditt kärl stå framme om det ännu inte är tömt.

Uppdatering - 23 augusti

Sophämtningen ligger en dag efter och torsdagens listor körs just nu. Entreprenören kommer på börja fredagens listor under dagen och kommer även att köra ikväll. Vi inväntar besked om eventuell körning under helgen.

Uppdatering - 16 augusti

Sophämtningen börjar komma ikapp. Entreprenören planerar att köra imorgon lördag, om du inte fått ditt kärl tömt under veckan kan du låta kärlet stå framme.

Uppdatering - 9 augusti

I helgen tar entreprenören in chaufförer som kör både lördag och söndag för att köra ikapp. Låt ditt kärl stå framme.

Uppdatering - 1 augusti

Turerna för vecka 30 är klara och vecka 31 är påbörjade. I nästa vecka börjar personal komma tillbaka från semester hos entreprenören, vilket öppnar upp för större möjligheter att köra ikapp på kvällar och helger.

Uppdatering - 26 juli

På grund av problem med en av bilarna har det blivit en större försening. Entreprenören kör även i helgen, låt ditt kärl stå framme.

Uppdatering - 24 juli

Vi är nu ungefär två dagar sena. Vi väntar på uppdatering från entreprenören om hur deras plan ser ut.

Uppdatering - 12 juli

Föresningen är fortsatt ungefär en halv dag. En stor eloge till alla chaufförer som kört många och långa timmar.

Uppdatering - 2 juli

Vi är ungefär en halv dag sena. Vi hoppas på så få oförutsedda händelser som möjligt.

Uppdatering - 28 juni

Sophämtningen är forsatt ungefär en dag sen. Entreprenören planerar att köra i helgen, så om du inte fått ditt kärl tömt i veckan kan du låta det stå framme.

Uppdatering - 25 juni

Sophämtning börjar komma ikapp. Det är forfarande ungefär en dags försening. Entreprenören har inne en extra bil under sommaren.

Uppdatering - 14 juni

Entreprenören tar in extra chaufförer och kör under lördagen, 15 juni för att komma ikapp. Under midsommarveckan kan du få ändrade hämtdagar på grund av helgdagar.

Uppdatering - 11 juni

Turerna för vecka 23 är snart klara. Entreprenören tar in extra chaufförer i helgen.

Uppdatering - 4 juni

Entreprenören har meddelat att man tar in extra chaufförer som ska köra under lördag-söndag.

Uppdatering - 3 juni

Sophämtningen är fortsatt några dagar sen. Vissa turer är upp till en vecka sen.

Uppdatering - 27 maj

Sophämtningen är några dagar sen och vi vet i nuläget inte när vi är ikapp. Förseningen beror på att en av bilarna har varit på verkstad. Vi har inne en extra bil för att komma ikapp.


Varför blev det förseningar med fyrfackssystemet?

Fyrfackssystemet var nytt för oss i Svenljunga och även om vi har gjort grundliga undersökningar i hur andra kommuner gjort, var det inte alltid lätt att veta hur resultatet skulle bli för oss. Till exempel visste vi inte hur många som skulle ansluta sig till systemet.


Entreprenören, Nordisk återvinning, kör i andra kommuner med fyrfackssystem, men är nya i Svenljunga och det är ny personal. Det visade sig att de inte hann tömma det antal kärl de räknade med per dag. Dessutom var körturerna inte optimalt planerade. Det i kombination med sjukdom, byte av personal, oturliga fastkörningar och lite andra fordonsproblem gjorde att vi hamnade efter i sophämtningen och det var svårt att komma ikapp.


Vad gjorde vi för att komma till rätta med förseningarna?

Att det emellanåt kan bli förseningar kommer vi aldrig ifrån, men vi vill att turerna ska vara effektivare för chaufförerna att köra och att det ska bli lättare att ta igen en försening.


Vi har bland annat:

  • Entreprenören arbetade i perioder i skift för att tömma kärl, det vill säga att de tömde kärl även på eftermiddagar och kvällar.
  • Vi tog in en till bil.
  • Entreprenören har kört en del helger.
  • Vi gjorde temporäre mindre ändringar för att turerna skulle vara enklare att löra.
  • Vi planerade sedan om samtliga turer för att få ett rimligt antal kärl per dag och bättre turer för chaufförerna att köra.Lämna din synpunkt

Har du synpunkter på sophämtningen? Då kan du lämna dem här.


Vill du få återkoppling? * (obligatorisk)
Vill du få återkoppling?


Fyll i dina kontaktuppgifter om du vill att vi återkommer till dig.Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt

Uppdaterad: 13 november 2019