Tillbaka till startsidan

Du är här:

Aktuellt om corona och covid-19

På denna sida hittar du aktuell och samlad information kring coronaviruset och covid-19 sjukdomen. Vi följer aktivt händelseutvecklingen, förstärker insatserna vid behov och förbereder oss kontinuerligt på att kunna vidta nya åtgärder. Det finns etablerade kommunikationsvägar med ansvariga myndigheter och vi följer de rekommendationer och instruktioner som Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen ger oss.

Det är Västra Götalandsregionen som ansvarar för regionala smittskyddet och för hälso- och sjukvård i länet. De ger oss instruktioner och är ansvarig för rapportering. Läs om patientsekretess och varför vi inte berättar om möjligade smittade i våra verksamheter eller vår kommun »

Frågor?

Sjukvården vägleder dig. Om du har allmänna frågor om coronaviruset eller covid-19 sjukdomen, läs på folkhalsomyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller ring 113 13. Om du upplever symptom - ring 11 77.

Röda korset ger dig råd i hur du kan hantera din oro »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktuella råd och rekommendationer

Du hittar alltid de aktuella råden och rekommendationerna på www.krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


I Västra Götaland gäller särskilda regionala rekommendationer, du hittar dessa på länsstyrelsens webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Har du frågor kring vaccination?

Från och med onsdag den 30 juni 2021 kan du över 18 år boka din vaccination mot covid-19. Om du har frågor kring din vaccination ska du vända dig till 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


 • 1177länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om vaccination och vad som gäller i din region.
 • Folkhälsomyndighetenslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster webbplats finns frågor och svarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kring vaccination.
 • VGRlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har sammanställt information om vaccinationstaktenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Västra Götalandsregionen.
 • Vill du veta vad som gäller angående barn och unga och vaccination finns information hos Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Vill du öka din kunskap om vaccin? Lyssna på podd!länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Folkhälsomyndigheten står bakom podden tillsammans med Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Syftet med satsningen är att öka kunskapen om vaccination mot covid-19 i befolkningen.
 • Om du är vaccinerad och har planer på att resa inom Europa kan du från och med torsdag 1 juli beställa ett digitalt vaccinationsbevislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Tjänsten kallas för covidbevis.

Aktuellt lokalt

 • Ska du besöka någon på ett av våra boenden? Ring helst för att boka tid. Möjlighet till videosamtal finns. Bokade besök inomhus och utomhus är möjligt.
 • Restauranger på Klockaregården och Östrabo stängda för utomstående, matavhämtning möjlig.
 • Under sommaren håller simhallen sommarstängt. Fram tills 9 augusti pausas möjligheten att boka bana för motionssim samt rehabbadet i träningsbassängen. Till hösten kommer mer information kring öppettider.
 • Minskat service på biblioteket, lokalen är är öppen för begränsat antal besökare samtidigt och korta besök. Du kan istället låna digitalt eller få en påse Take Away-lån. Ring 0325-181 99 för att låna. Eller låna digitalt med lånekort och pinkod.
 • Distansundervisning för vuxenutbildningen.
 • Förskolor och skolor är öppna, barn som är sjuka eller har symptom ska hållas hemma.
 • Om det finns konstaterad covid-19 i familjen ska barnet stanna hemma oavsett om det har symptom eller ej. Kom ihåg att kontakta skolan.
 • Har du barn från 3-5 år på allmän förskola? För att minska belastning på våra verksamheter uppskattar vi om du kan ha dina barn hemma.
 • Hämtning och lämning av barn på förskola/fritidshem sker så långt som möjligt utomhus.
 • Företag kan bland annat få anstånd med fakturor. Vi har samlat tips och information till dig som företagare » 
 • Byt gärna möten med tjänstepersoner till telefonsamtal eller videomöten.

Senaste nyheter


 • Ansök om ersättning för skollunch

  Nu har e-tjänsten för att ansöka om ekonomisk ersättning för skollunch vid distansstudier öppnat! Fr...

 • Nationaldag

  I år är det gemensamma firandet av nationaldagen den 6 juni i hembygdsparken i Svenljunga tätort ins...

 • Sommarbusskort för ungdomar möjligt

  Det kanske kan bli möjligt för ungdomar i kommunen att få ett busskort för sommarlovet! Vi har bestä...

Tips och förebyggande råd

Alla har vi ett eget ansvar att begränsa smittan av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med luftvägssymtom som feber och hosta, att begränsa fysiska kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. Var extra försiktig när du träffar gamla och sjuka.


Allmänt förebyggande åtgärder mot luftvägsinfektioner och smitta är:

 • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.
 • Undvik nära kontakt med sjuka människor.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när möjlighet till handtvätt inte finns.
 • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Då hindras smitta från att spridas och från att förorena händer.
 • Undvik onödiga fysiska kontakter. Håll god avstånd till varandra och undvik att träffa andra människor än de du måste träffa i din vardag.

Prata med barn om corona och covid-19

Det viktigaste du kan göra som vuxen är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att göra det måste du ta reda på vad just ditt barn vet och behöver.

BRIS har en massa tips och material som du använda när du pratar med barn om coronalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad och säkerställd information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och dela inte osäker information. Följande är länkar till aktuell och säkerställd information från myndigheter:

Information för dig som anställd hos oss

Du hittar alltid aktuell information i nyheterna och under Corona och arbetslivet 2021 på Medarbetarwebben. Där finns även information kring att arbeta hemifrån och tips på att utforma ditt hemmakontor och din nya arbetsvardag på bästa sätt.

Jobba hemifrån med VPN och digitalt ID

Du som har möjlighet och där verksamheten tillåter det ska jobba hemifrån. Alla våra datorer kan ansluta till vårt nät via VPN (anslut datorn till ditt Wi-fi hemma och koppla upp dig via BIG IP klienten som automatiskt dyker upp när du startar datorn). Med ditt digitala ID, exmeplevis BankID eller Freja e-ID, kan du logga in på Medarbetarwebben från vilken dator, smartphone eller surfplatta som helst för att komma åt din e-post, dina program, med mera.

Sjukfrånvaro

För att minska smittspridning har regeringen förenklat för sjukfrånvaro. Du som har även lindriga luftvägssymptom ska stanna hemma, information finns hos forsakringskassan.selänk till annan webbplats.

.

Kontakt

Uppdaterad: