Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Aktuellt om corona och covid-19

På denna sida hittar du aktuell och samlad information kring coronaviruset och covid-19 sjukdomen. Vi följer aktivt händelseutvecklingen, förstärker insatserna vid behov och förbereder oss kontinuerligt på att kunna vidta nya åtgärder. Det finns etablerade kommunikationsvägar med ansvariga myndigheter och vi följer de rekommendationer och instruktioner som Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen ger oss.

Det är Västra Götalandsregionen som ansvarar för regionala smittskyddet och för hälso- och sjukvård i länet. De ger oss instruktioner och är ansvarig för rapportering. Läs om patientsekretess och varför vi inte berättar om möjligade smittade i våra verksamheter eller vår kommun »

Frågor?

Sjukvården vägleder dig. Om du har allmänna frågor om coronaviruset eller covid-19 sjukdomen, läs på folkhalsomyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller ring 113 13. Om du upplever symptom - ring 11 77.

Röda korset ger dig råd i hur du kan hantera din oro »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktuella råd och rekommendationer

Du hittar alltid de aktuella råden och rekommendationerna på www.krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktuellt lokalt

 • Ska du besöka någon på ett av våra boenden? Ring för att boka tid. Möjlighet till videosamtal finns. Bokade besök inomhus och utomhus är möjligt.
 • Restauranger på Klockaregården och Östrabo stängda för utomstående, matavhämtning möjlig.
 • Simhallen är stängd för allmänheten, men öppen för bokad verksamhet.
 • Minskat service på biblioteket, lokalen är stängt, du kan istället låna digitalt eller få en påse Take Away-lån. Ring 0325-181 99 för att låna. Eller låna digitalt med lånekort och pinkod.
 • Alla aktiviteter på biblioteket och hos kulturenheten är inställda.
 • Distansundervisning för högstadiet och vuxenutbildningen till och med fredag 22 januari. Du som ansökt om ersättning för skolmat i december får automatiskt en ytterligare utbetalning. Om du inte ansökt om ersättning tidigare kan du ansöka nu via våra e-tjänster.
 • Förskolor och skolor är öppna, barn som är sjuka eller har symptom ska hållas hemma.
 • Om det finns konstaterad covid-19 i familjen ska barnet stanna hemma oavsett om det har symptom eller ej. Kom ihåg att kontakta skolan.
 • Har du barn 3-5 år på allmän förskola, 15 timmar? För att minska belastning på våra verksamheter uppskattar vi om du kan ha dina barn hemma.
 • Hämtning och lämning av barn på förskola/fritidshem sker så långt möjligt utomhus.
 • Företag kan bland annat få anstånd med fakturor. Vi har samlat tips och information till dig som företagare » 
 • Extra ekonomiskt bidrag för föreningar »
 • Byt gärna möten med tjänstepersoner till telefonsamtal eller videomöten.

Senaste nyheter

Tips och förebyggande råd

Alla har vi ett eget ansvar att begränsa smittan av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla med luftvägssymtom som feber och hosta, att begränsa fysiska kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. Var extra försiktig när du träffar gamla och sjuka.


Allmänt förebyggande åtgärder mot luftvägsinfektioner och smitta är:

 • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.
 • Undvik nära kontakt med sjuka människor.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när möjlighet till handtvätt inte finns.
 • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Då hindras smitta från att spridas och från att förorena händer.
 • Undvik onödiga fysiska kontakter.

Prata med barn om corona och covid-19

Det viktigaste du kan göra som vuxen är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att göra det måste du ta reda på vad just ditt barn vet och behöver.

BRIS har en massa tips och material som du använda när du pratar med barn om coronalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad och säkerställd information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och dela inte osäker information. Följande är länkar till aktuell och säkerställd information från myndigheter:

Information för dig som anställd hos oss

Du hittar alltid aktuell information i nyheterna på vårt intranät. Prenumerera gärna på dessa nyheter med din e-post.


Allmänt informationsblad för anställda 2020-05-18 »PDF

Allmänt informationsblad för anställda 2020-03-12 »PDF

Jobba hemifrån med BankID

Även under hösten gäller Folkhälsomyndigheten rekommendation att om möjligt jobba hemifrån. Vår IT-enhet har tillfälligt möjliggjort att via BankID komma åt Mina Sidor, filer och program. Det krävs en administrativ kommundator och en behörighetsbeställning av ”Mina Sidor hemifrån” från närmaste chef. Det finns några bärbara datorer att låna. Inloggning sker via länken till Mina Sidor på www.svenljunga.se/arbetahemifranlänk till annan webbplats


På intranätet hittar du en massa tips kring att jobba hemifrån för att utforma ditt hemmakontor och din nya arbetsvardag på bästa sätt.

Sjukfrånvaro

För att minska smittspridning har regeringen förenklat för sjukfrånvaro. Du som har även lindriga luftvägssymptom ska stanna hemma.

.

Kontakt

Uppdaterad: 11 januari 2021