Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Aktuellt om corona och covid-19

På denna sida hittar du aktuell och samlad information kring coronaviruset och covid-19 sjukdomen. Vi följer aktivt händelseutvecklingen, förstärker insatserna vid behov och förbereder oss kontinuerligt på att kunna vidta nya åtgärder. Det finns etablerade kommunikationsvägar med ansvariga myndigheter och vi följer de rekommendationer och instruktioner som Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen ger oss.

Det är Västra Götalandsregionen som ansvarar för regionala smittskyddet och för hälso- och sjukvård i länet. De ger oss instruktioner och är ansvarig för rapportering. Läs om patientsekretess och varför vi inte berättar om möjligade smittade i våra verksamheter eller vår kommun »

Frågor?

Sjukvården vägleder dig. Om du har allmänna frågor om coronaviruset eller covid-19 sjukdomen, läs på folkhalsomyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller ring 113 13. Om du upplever symptom - ring 11 77.

Röda korset ger dig råd i hur du kan hantera din oro »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Aktuellt

 • Besöksförbud på alla våra äldreboenden! Ring gärna. Möjlighet till videosamtal finns. Bokade besök utomhus med plexiglas mellan boende och besökare är möjligt.
 • Restauranger på Klockaregården och Östrabo stängda för utomstående, matavhämtning möjlig.
 • Du som är över 70 år ska stanna hemma och undvika sociala kontakter. Vi har samlat tips på aktiviteter och information om var du kan få stöd »
 • Är du över 70 år och har inte möjlighet att få hjälp av grannar, vänner eller anhöriga? Det finns flera affärer som kan leverera hem till dig. Eller hör av dig till vår samordnare som hjälper dig att få kontakt med en volontär.
 • Förskolor och skolor håller öppet, barn som är sjuka eller har lindriga symptom ska hållas hemma. Har du barn 3-5 år på allmän förskola, 15 timmar? För att minska belastning på våra verksamheter uppskattar vi om du kan ha dina barn hemma.
 • Distansundervisning Lärcentrum/vuxenutbildning, från onsdag 18 mars. Studie- och yrkesvägledning på Lärcentrum stängd för besök, ring eller skicka e-post.
 • Företag kan bland annat få anstånd med fakturor. Vi har samlat tips och information till dig som företagare » 
 • Biblioteket fixar påsar med Take Away-lån. Ring för att låna.
 • Återvinningen kan inte längre ta emot textilier och kläder, eftersom Myrorna inte längre har möjlighet att hämta dessa. Det är mycket besökare på lördagar, passar helst på en veckodag. Håll avstånd och tvätta gärna händerna på vår kundtoalett.
 • Gymnasieelever som är folkbokförda i vår kommun kan få 2 250 kronor i ersättning för den skollunch som de under distansstudierna inte får. Vårdnadshavare ansöker via e-tjänst, vi har skickat ut informationsbrev om detta.

Senaste nyheter

Tips och förebyggande råd

Alla har vi ett eget ansvar att begränsa smittan av coronaviruset. Folkhälsomyndigheten uppmanar nu alla med luftvägssymtom som feber och hosta, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. Var extra försiktig när du träffar gamla och sjuka.


Allmänt förebyggande åtgärder mot luftvägsinfektioner och smitta är:

 • Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen.
 • Undvik nära kontakt med sjuka människor.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när möjlighet till handtvätt inte finns.
 • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Då hindras smitta från att spridas och från att förorena händer.
 • Undvik onödiga sociala kontakter.

Prata med barn om corona och covid-19

Det viktigaste du kan göra som vuxen är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att göra det måste du ta reda på vad just ditt barn vet och behöver.

BRIS har en massa tips och material som du använda när du pratar med barn om coronalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdaterad och säkerställd information

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer genom att vara källkritisk och dela inte osäker information. Följande är länkar till aktuell och säkerställd information från myndigheter:


Information för dig som anställd hos oss

Du hittar alltid aktuell information i nyheterna på vårt intranät. Prenumerera gärna på dessa nyheter med din e-post.


Allmänt informationsblad för anställda 2020-05-18 »PDF

Allmänt informationsblad för anställda 2020-03-12 »PDF

Jobba hemifrån med BankID

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla med även lindriga symptom av snuva, hosta eller feber att undvika sociala kontakter för att minska risken för smittspridning av coronaviruset. För att underlätta att följa Folkhälsomyndighetens råd har vår IT-enhet tillfälligt möjliggjort att via BankID komma åt Mina Sidor, filer och program. Det krävs en administrativ kommundator och en behörighetsbeställning av ”Mina Sidor hemifrån” från närmaste chef. Det finns några bärbara datorer att låna. Inloggning sker via länken till Mina Sidor på www.svenljunga.se/arbetahemifranlänk till annan webbplats

 

På intranätet hittar du en massa tips kring att jobba hemifrån för att utforma ditt hemmakontor och din nya arbetsvardag på bästa sätt.

Sjukfrånvaro

För att minska smittspridning har regeringen förenklat för sjukfrånvaro. Du som har även lindriga luftvägssymptom ska stanna hemma.

Slopat karensavdrag från 11 mars

Regeringen har beslutat att slopa karensavdraget tillfälligt mellan 11 mars och 11 maj 2020. Detta gäller all sjukfrånvaro med första sjukdag 11 mars eller senare. Enligt regeringens beslut ska varje medarbetare i efterhand ansöka om ersättning för karensavdraget från Försäkringskassan. Karensavdrag kommer alltså göras som vanligt mot din lön.

Läs mer på www.forsakringskassan.selänk till annan webbplats.

Inget läkarintyg för sjukfrånvaro

Kravet om läkarintyg från och med den åttonde kalenderdagen i sjuklöneperioden är tillfälligt upphävt Läkarintyg behövs inte till och med dag 21.

.

Kontakt

Uppdaterad: 27 juli 2020