Tillbaka till startsidan

Du är här:

Stanna hemma

Restriktionerna har lättat och fler och fler blir vaccinerade. Men vi lever fortfarande i en pandemi. Därför är det fortfarande viktigt att stanna hemma vid symptom, hålla avstånd och undvika nya kontakter. På denna sida har vi samlat information och tips till dig som är hemma. Informationen uppdateras kontinuerligt.

Behöver du någon att prata med?

Vill du prata med någon över telefon? För dig som är över 65 år och mår psykiskt dåligt,
känner oro eller behöver någon att prata med finns det stöd och volontärorganisationer som du kan vända dig till.


Du kan ringa till äldrelinjen MIND.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där är samtalen anonyma. Volontärerna är utbildade och kan stödja dig eller vid behov hänvisa dig vidare till professionellt stöd.


Telefonnummer: 020-22 22 33
Telefontid: vardagar klockan 08.00-19.00, helger 10.00-16.00


Röda korset har på sin webbplats råd kring hur du kan hantera din oro »länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad kan du göra hemma?

Här kommer några exempel på hur du kan göra det bästa av denna tid:


  • Försök att behålla dina rutiner.
  • Fortsätt att hålla kontakten med nära och kära över telefon eller via sociala medier. Eller passa på att skriva ett brev.
  • Skapa rutiner för hur du tar hand om dig själv. Det är viktigt att fortsätta motionera om du är frisk! Kolla in tränings-julkalendern som vi delade på Puls för lärande i Svenljungalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. På 1177.se finns också träningsprogram för att träna hemmalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Underhåll dig genom spel, böcker, filmer... ta hjälp av vårt digitala bibliotek via Svenljunga Bibliotek eller använd Mediapoolenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där du gratis och utan inloggning hittar musik, film, TV, spel, reportage, guider och quiz.
  • Fokusera på metoder som får dig avslappnad, kanske meditation, skriva dagbok eller pyssla med hantverk.
  • Kolla in tipsen på 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster 
  • Passa på att göra något i hemmet som du inte hunnit med tidigare, exempelvis att städa ut garderoben.
  • Håll dig uppdaterat kring läget via www.svenljunga.se/coronalänk till annan webbplats och Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
  • Dansa till din favoritmusik.
  • Gör ett digitalt studiebesöklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på konsert, teater eller museumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behöver du handla?

Ta i första hand kontakt med dina anhöriga, vänner och grannar. Kolla även om en mataffär i närheten har en utkörningstjänst för varor hem till dig. Det finns affärer som gärna hjälper dig som måste stanna hemma.

Tar du hand om en anhörig?

Tar du hand om någon som är i riksgrupperna gällande coronaviruset? Vårt anhörigstöd finns här för dig! Gå med i gruppen Anhörigstöd i Svenljungalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där får du kontakt med andra anhöriga för att dela tips, erfarenheter och frågor. Vår anhörigrådgivare Ida Henning kan ge ytterligare stöd för att hjälpa dig hitta lösningar, du kan även höra av dig direkt till henne på 0325-184 52. Ida hälsar: "Nu får vi hjälpa varandra med det vi kan. Tillsammans tar vi oss igenom svåra tider. "

.

Kontakt
Svenljunga kommun, 0325-180 00

Uppdaterad: