Tillbaka till startsidan

Du är här:

Bidrag, stöd, fonder och stipendier

Att hitta rätt bidrag till din förening eller projekt kan vara en utmaning. Därför har vi samlat de bidrag, stöd, fonder och stipendier som vi delar ut eller administrerar, samt några som vi kan hjälpa dig få rätt kontaktväg till.

Beskriver min bild

Sidan är under uppbyggnad och därför inte fullständig än. Saknar du något specifikt får du gärna höra av dig redan nu.

Covid-19

Vi har full förståelse för att föreningar har svårt att genomföra årsmöten som vanligt på grund av restriktionerna för att förhindra smittspridning. Ni kan därför komplettera era bidragsansökningar med årsmöteshandlingar under hela året 2021. Skicka in er bidragansökan som vanligt senast sista ansökningsdatum och komplettera med årsmöteshandlingar så snart ni kan. Vi uppmuntrar er att försöka genomföra era möten digitalt.

Alla viktiga datum

När är det egentligen ansökningsslut för vad? Här hittar du alla viktiga datum för de stöd, stipendier och bidrag som vi delar ut. För mer information om de enskilda stödet, stipendiet eller bidraget klicka på respektive länk. Där kommer du även hitta information om krav och ansökningsförfaranden samt information om redovisning. Respektive kontaktperson hittar du också via länkarna.


Viktiga datum

Vad?

Vem?

När?

Aktivitetsbidrag, höst

föreningar

15 februari

Aktivitetsbidrag, vår

föreningar

15 augusti

Bidrag för folkhälsoinsatser

föreningar och organisationer

28 februari

Bidrag för kommunalt VA

ideella föreningar

31 mars

Byalagsbidrag

Byalag, samhällsföreningar

20 november

Byalagspeng - projektbidrag för alla

alla

15 februari, mars, september, november

Bygdegårdsbidrag

bygdegårdar


Driftsbidrag

förening, anläggning

31 mars

Grundbidrag

förening, ungdomsverksamhet

31 mars

Kulturstödet

alla

30 april

Lokalbidrag

förening

31 mars

Miljöstipendium

alla

30 april

Slöjdarstipendium

alla

30 april

Sociala samfonden

framförallt till barnfamiljer men också till äldre, sjuka eller funktionshindrade som har försörjningsstöd eller mycket låg inkomst

30 april, 31 oktober

Sportlovsbidrag

föreningar


Stipendium Årets förening

endast nominering

30 april

Stipendium Årets föreningsledare

endast nominering

30 april

Stipendium Årets unga ledare

endast nominering

30 april

Stipendium Årets Idrottsprestation

endast nominering

30 april

Stöd till Kulturarrangemang

alla

löpande, minst 1 månad innan

Våra olika stipendier

Varje år delar Svenljunga kommun ut stipendier i olika kategorier. Här får du kortfattat information om dessa, klicka på respektive stipendiums länk för att få mer information.

Alla stipendier delas ut i samband med nationaldagsfirandet i hembygdsparken i Svenljunga.

Kulturstödet

Kulturstödet delas årligen ut till en person, grupp eller förening i kommunen för att stödja utbildning och studier inom kulturområdet men även som en belöning för värdefulla insatser som har berikat kulturlivet i kommunen. Ansökan ska ha kommit in till kommunen senast sen 30 april med en skriftlig motivering. Stipendiet är på 5 000 kronor och kan delas mellan flera sökanden.


Sök eller nominera till kulturstödet

Miljöstipendium

Miljöstipendiet delas årligen ut till en person, grupp eller förening i kommunen som har gjort goda insatser för miljön lokalt i Svenljunga kommun. Ansökan ska ha kommit in till kommunen senast sen 30 april med en skriftlig motivering. Stipendiet är på 5 000 kronor.


Nominera eller sök miljöstipendium

Slöjdarstipendium

Slöjdarstipendiet delas årligen ut till en person, grupp, förening eller organisation i kommunen som sysslar med slöjd eller konsthantverk. Ansökan ska ha kommit in till kommunen senast sen 30 april på särskild blankett. Stipendiet är på 2 000 kronor, om stipendiet delas av flera, är minsta summan 1 000 kronor per person.


Nominera till slöjdarstipendium

Årets idrottsprestation

Stipendiet till årets idrottsprestation delas ut till en person som är verksam inom Svenljunga kommun. Nominering med motivering ska ha kommit in till kommunen senast den 30 april året efter. Stipendiet är på 2 000 kronor, om stipendiet delas av flera, är minsta summan 1 000 kronor per person.


Nominera till årets idrottsprestation

Årets förening

Stipendiet till årets förening delas ut till en förening som är verksam inom Svenljunga kommun. Nominering med motivering ska ha kommit in till kommunen senast den 30 april året efter. Stipendiet är på 3 000 kronor, om stipendiet delas av flera, är minsta summan 1 000 kronor per förening.


Nominera till årets förening

Årets föreningsledare

Stipendiet till årets föreningsledare delas ut till en föreningsledare som är verksam inom Svenljunga kommun. Nominering med motivering ska ha kommit in till kommunen senast den 30 april året efter. Stipendiet är på 2 000 kronor, om stipendiet delas av flera, är minsta summan 1 000 kronor per person.


Nominera till årets föreningsledare

Årets unga ledare, kille och tjej

Stipendiet till årets unga ledare delas ut till en två unga ledare, en kille och en tjej, som är verksamma inom Svenljunga kommun. Nominering med motivering ska ha kommit in till kommunen senast den 30 april året efter. Stipendiet är på 2 000 kronor vardera, om stipendiet delas av flera, är minsta summan 1 000 kronor per person.


Nominera till årets unga ledare

Andra bidrag och stöd

Leader Sjuhärad

Leader Sjuhärad är en ideell förening som arbetar för att genomföra delar av landsbygds- programmet enligt leadermetoden. Leader är inte i första hand ett bidrag utan ett sätt att arbeta.


Läs mer om Leader-Sjuhäradlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bygdemedel

Bidraget kan sökas av exempelvis bygdegårdsföreningar, hembygdsföreningar och idrottsföreningar. Medlen är uppbyggda av årliga avgifter från vattenkraftsbolagen, som enligt vattendomar måste betala till de fonder som administreras av Länsstyrelsen. Medlen ska användas till investeringar för ändamål som främjar näringsliv eller service i bygden, eller annars är till nytta för denna. Bidrag utgår i områden eller dess närhet där reglerade vattendrag finns.

Exempel på investeringsområden är

  • Reparationer/-investeringar i byggnader
  • Förbättringar av idrottsanläggningar
  • Inköp av fast utrustning


Läs mer om Bygdemedellänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

.

Kontakt

Uppdaterad: