Självservice

pressmeddelande Resterkocken

Elever kan delta i matlagningstävling för att minska matsvinn. ”Har du en bra idé på recept för att använda matresterna istället för att slänga dem? Då kan du bli en resterkock!” I år kan elever i årskurs 4-9 i våra skolor delta i matlagningstävlingen Resterkocken. Tävlingen går ut på att hitta smarta recept och sätt att ta tillvara på rester eller mat med kort utgångsdatum, samtidigt har eleverna chans att vinna pengar till klassen.

Vi slänger alldeles för mycket mat, ungefär 100 kilo per person och år. En del matavfall är oundvikligt, det slängs för att vi inte kan äta det, till exempel kärnor, skal och benrester. Annat matavfall är så kallat matsvinn, mat som vi hade kunnat äta.

Vad skulle vi kunna göra med maten som slängs i onödan? Kan den övermogna bananen användas i en kaka och den sista skvätten grädde i en sås? Att använda mat istället för att slänga den sparar både pengar och på miljön. Tävlingen är ett kreativt sätt att ta till vara på mat istället för att slänga den. Dessutom är det enkelt att delta.

Alla recept, tips och idéer som lämnas in på resterkocken.se tävlar om 3 000 kronor till klasskassan, inspiration med matkreatören Malin Broman och presentkort från Matsmart värda 900 kronor.

Fakta om matsvinn

En barnfamilj kan spara 3 000-6 000 kronor per år genom att minska sitt matsvinn. Det vi slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur, ägg, bröd och bakverk.

I Sverige slänger vi drygt 900 000 ton matavfall varje år. Nästan hälften av maten som slängs hade kunnat ätas.

Så här blir du en resterkock

Laga något riktigt gott av resterna i kylskåpet, äggen med kort utgångsdatum eller äpplen som börjar bli skrumpna. Fota, filma, rita, skriv ner och ladda upp på resterkocken.se – nu är du en resterkock!

Du kan tävla själv, tillsammans med en kompis, ett helt kompisgäng eller tillsammans med hela klassen. Använd en hemkunskapslektion eller annan klasstid för att gemensamt komma på riktigt smarriga recept. Du kan vinna pengar till klasskassan, inspiration med matkreatören Malin Broman eller presentkort från Matsmart att använda för en klassaktivitet.

Tävlingen pågår 1 oktober-1 december 2019.

Om Resterkocken

Resterkocken är en matlagningstävling som lanserades 2017 i södra Skåne. Tävlingen har vuxit och från i år deltar även kommuner utanför Skåne. Tävlingen riktar sig till elever i årskurs 4-9 och vill uppmärksamma problemen kring matsvinn på ett kreativt och roligt sätt.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

mer information

www.svenljunga.se/resterkocken2019