Självservice

pressinbjudan Nytt koncept – ungdomar får chans till feriearbete även inom det privata näringslivet

Svenljunga och Tranemo kommuner satsar tillsammans på ett nytt koncept för att få en hållbar och strategisk kompetensförsörjning. Under sommaren 2020 finns det för första gången möjlighet för företag att anställa ungdomar med subvention från kommunerna.

Syftet med feriearbete är att ungdomar breddar sina kunskaper och sitt engagemang om arbetslivet inför sitt kommande studie- och yrkesval.

Vi värnar alla tillsammans om att kompetens ska stanna i vårt närområde. Vi berättar mer om denna satsning på en presskonferens. Kommunalråden Tony Hansen, S, Stefan Carlsson, S, och oppositionsrådet Johan Björkman, M, deltar. Medverkar på pressträffen gör även näringslivsstrategerna Manda Schillerås och Fredrik Dahl och arbetsmarknadschefen Mary Andersson.

vad ungdomar får chans till feriearbete även inom det privata näringslivet

när torsdag 16 januari, klockan 15.30

var Jobbcentrum, Tåstarpsgatan 9, Tranemo

Vad innebär ett feriejobb på en kommun?

• Ungdomar som är födda 2004, 2003, 2002 kan få ett feriejobb. Men vi kan integarantera en plats till de som har fyllt 18 år före 1 juni i år.
• Ungdomarna behöver vara folkbokförda i Svenljunga eller Tranemo kommuner.
• Ungdomar som saknar de sista siffrorna i personnumret behöver ha ett arbetstillstånd.
• Ungdomarna erbjuds 90 timmar arbetstid under vecka 25 till och med 33.
• Timlönen är 77 kronor, inklusive semesterersättning.
• Ansökan sker via en e-tjänst som heter Offentliga jobb, ansökan är öppen från 2 mars till och med 5 april.

Vad innebär ett feriejobb på ett lokalt företag med subvention av kommunen?
• Ungdomar som är födda 2004, 2003, 2002 kan få ett feriejobb.
• Ungdomarna behöver vara folkbokförda i Svenljunga eller Tranemo kommuner.
• Arbetsplatsen ska finnas i hemkommunen.
• Företaget ska ha F-skattsedel och betala en avtalsenlig lön.
• Företaget står för arbetsgivaransvaret, inklusive arbetsskadeförsäkring.
• Kommunen subventionerar 50 procent av en timlön på högst 77 kronor, inklusivesemesterersättning och för maximalt 90 timmar. Maxbeloppet som kommunernakan betala ut är alltså 3 465 kronor per feriearbetare och år.
• Ungdomar som ansöker om feriejobb på ett företag använder sig av en blankettsom de kan hämta på respektive kommunhus eller ladda ner på kommunernas webbplatser.
• Blanketten behöver lämnas in till kommunen senast 4 maj.

Mary Andersson, verksamhetschef arbetsmarknad

Telefon 0325-183 25 eller e-post mary.andersson@svenljunga.se

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Varmt välkommen!

Uppdaterad: 14 januari 2020