Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 12

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gratinerad kassler i champinjonsås serveras med kokt potatis

Persikor serveras med grädde

Risplättar serveras med sylt

Tisdag

Kokt fisk med ägg och persiljesås serveras men kokt potatis

Äpplekräm serveras med mjölk

Makaronipudding serveras med sallad

Onsdag

Stekt falukorv serveras med bruna bönor och kokt potatis

Skogsbärskräm servers med mjölk

Kockens val

Torsdag

Currykyckling serveras med ris eller kokt potatis

Fruktsoppa serveras med kex

Blodpudding med bacon och lingonsylt

Fredag

Kött och grönsakssoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor serveras med sylt och grädde

Ägg och sill smörgås

Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med potatismos

Vaniljpudding med bärspegel

Omelett serveras med svampstuvning

Söndag

Ungsbakad karré serveras med kokt potatis och gräddsås

Kladdkaka serveras med apelsin grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 13

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa serveras med kokt potatis och brunsås

Aprikoser serveras med mandel grädde

Broccolisoppa serveras med créme fraiche

Tisdag

Stekt strömming serveras med potatismos och lingonsylt

Lingonkräm serveras med mjölk

Pytt i panna serveras med rödbetor

Onsdag

Köttkorv serveras med morotsmos

Stekta äpplen serveras med glass

Köttfärsgratäng serveras med sallad

Torsdag

Krämig köttfärssoppa med hembakat bröd

Hallonpaj serveras med vaniljsås

Kockens val

Fredag

Påskkyckling serveras med potatisgratäng

Apelsin pannacotta

Ägg och sill smörgås

Lördag

Jansson, köttbullar, korv, sill, ägg och potatis

Bakelse

Omelett med stuvning

Söndag

Fiskgratäng med vitvinssås serveras med kokt potatis

Chokladpudding med grädde

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 14

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Ädelost gryta serveras med kokt potatis

Jordgubbsmousse toppad med kakflarn

Ostpaj serveras med sallad och dressing

Tisdag

Stekt sej med kokt potatis och dillsås

Hallonkräm serveras med mjölk

Grön ärtsoppa

Onsdag

Kalops serveras med kokt potatis och skivade rödbetor

Persikor servas med vispad grädde

Kockens val

Torsdag

Stekt kycklinglårfilé serveras med gräddsås, kokt potatis och gelé

Ris i frutti med hemkokt sylt

Goda lådan

Fredag

Gulaschsoppa med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Stuvade morötter med stekt korv

Lördag

Persiljepanerad fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Vit chokladkladdkaka serveras med citrongrädde

Evas taco paj

Söndag

Himmelska kotletter serveras med potatisgratäng

Päronkaka serveras med kardemumma grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 15

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Stekt falukorv serveras med potatismos och gurkmajonnäs

Päron serveras med vispad grädde

Kalvsylta med stekt potatis och rödbetor

Tisdag

Fisk Björkeby serveras med potatismos

Hallonkräm serveras med mjölk

Raggmunk med bacon och lingonsylt

Onsdag

Köttgryta serveras med potatis, gelé och gurka

Rabarberkräm serveras med mjölk

Kockens val

Torsdag

Kålpudding med gräddsås serveras med kokt potatis

Blåbärskräm serveras med mjölk

Bondomelett serveras med sallad och dressing

Fredag

Krämig tomatsoppa serveras med hembakat bröd

Ostkaka med grädde och sylt

Köttbullesmörgås med rödbetssallad

Lördag

Fiskgratäng med vitvinssås serveras med kokt potatis

Fruktkaka serveras med lättvispad grädde

Janssons frestelse

Söndag


Kinastek serversa med koktpotatis eller ris

Apelsin pannacotta

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 16

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa serveras med kokt potatis och brunsås

Fruktsallad serveras med vispad grädde

Stekt potatis, ägg och korv

Tisdag

Stekt fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Rabarber kräm serveras med mjölk

Mannagrynspudding serveras med saftsås

Onsdag

Korvstroganoff serveras med kokt potatis eller ris

Fruktkräm serveras med mjölk

Blomkålssoppa med bacon crisp

Torsdag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Nyponsoppa serveras med mandelbeskvier och grädde

Omelett med svampstuvning

Fredag

Grönsakssoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakaor med grädde och sylt

Köttfärsgratäng serveras med sallad och dressing

Lördag

Havets Wallenbergare serveras med potatis och kall sås

Blåbärspaj serveras med vaniljsås

Gubbröra serveras på en kavringssmörgås

Söndag

Portergryta serveras med kokt potatis

Choklad yoghurt serveras med frukt och vispad grädde

 Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: