Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Feriearbete – ditt första steg in i arbetslivet

Feriearbete finns för dig som är 16-18 år och som vill prova på att arbeta inom kommunal verksamhet. Ansökan för att söka feriearbete stängde den 24 mars.

För att kunna söka feriearbete hos oss ska du vara folkbokförd i Svenljunga kommun och ha ett fullständigt personnummer (även de fyra sista siffrorna). Under sommaren 2019 kan du som är född 2001, 2002, 2003 få feriearbete av oss.


Feriearbetet är ett jobb under tre veckor, sammanlagt 90 timmar. Det finns tre perioder under sommaren, vecka 25-27, 28-30 och 31-33.


Du kan endast få feriearbete om du inte redan har ett sommarjobb.

 

Var kan du feriearbeta?

För att vi ska kunna matcha dig till ett roligt och givande feriearbete är det viktigt att du skriver lite om dig själv i din ansökan. Vilka är dina intressen och framtidsplaner? Vilket program har du sökt eller vilket program går du? Vad du vill arbeta med i framtiden?


Inom följande områden erbjuder vi feriearbete:

  • Barnomsorg
  • Ungdomsledare
  • Äldreomsorg
  • Omsorg
  • Media och administration
  • Vaktmästeri
  • Kök

4 snabba frågor till din feriearbete-guru Ulla

Ulla Lundberg är administratör på Arbetsmarknadsenheten och tar hand om er alla som vill ha ett feriearbete. Du kan få hjälp av henne under ansökningsprocessen och träffar henne eller hennes kolleger under sommaren.

Har du något tips inför ansökan? Vad är viktigast för dig när du matchar en feriearbetare med en arbetsplats?

Ansök i god tid. Om du missar ansökningsdagen kan du INTE göra det i efterhand. Ju bättre ansökan ungdomarna skriver, desto lättare blir det. Så det är viktigt att vara så specifikt som möjligt i sina önskemål. Jag försöker ta hänsyn till vilken gymnasielinje ungdomarna går eller har sökt in på. Var ärlig i din ansökan om du behöver extra stöttning eller om det är något du tycker att vi behöver veta. Allt för att vi ska kunna göra ditt feriearbete till en positiv upplevelse.

Vad ska alla feriearbetare tänka på första dagen på sitt jobb?

Komma på överenskommen tid! Våga vara nyfiken och ställ frågor. Om du är lite nervös inför din första dag kan det vara bra att redan innan skriva upp några frågor som du kan ställa under dagen.

Och vad är viktigt under hela feriearbetet?

Lägg undan mobilen och var närvarande. Våga ställa frågor, ta initiativ, lyssna och lär. Tänk att detta kan vara ett framtida sommarjobb eller arbete. Tänk på att alla du träffar kan lära dig något viktigt inför ditt arbetsliv.

Vad var ditt första feriearbete och lärde du dig något som du har nytta av än idag?

Kommunen erbjöd inte feriearbete då, men i 9:an plockade jag jordgubbar i Gällstad. Ibland tyckte jag att det var tråkigt, men jag kämpade på och lärde mig att vara ihärdig och att fokusera på att det kommer något roligare snart. Inte alla uppgifter är alltid jätte roliga, så det är nyttigt att lära sig att göra dem ändå. Jag träffade också en massa nya människor i olika åldrar som jag aldrig hade fått möjlighet att träffa annars. Vi hade väldigt roligt tillsammans.

Kontakt

Uppdaterad: 29 maj 2019