Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Bli en Resterkock!

Vi slänger alldeles för mycket mat, ungefär 100 kilo per person och år. En del av den maten är ätbar. Vad kan vi göra med maten som slängs i onödan? Går du i årskurs 4-9 och har en bra idé? Var med i matlagningstävlingen Resterkocken och dela med dig av dina bästa tips och recept!

Det här är Resterkocken

Resterkocken är en tävling där du och din klass tävlar mot andra om att skapa ett så bra recept eller tips för att ta till vara på rester som möjligt. Ladda upp tävlingsbidraget på Resterkockens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster – det går bra att lämna in recepten som film, bild eller teckning. Du kan lämna in bidrag själv, med en eller flera kompisar eller med hela klassen.

 

Resterkocken är en tävling som startades av SYSAV, kommuner i södra Skåne, och i år är det tredje gången tävlingen går. Tävlingen vänder sig framför allt till elever i årskurs 4-9. Resterkocken går ut på att göra maträtter av rester.

 

Tävlingen pågår 1 oktober-1 december.

 

Vinn priser till klassen

Med Resterkocken kan du vinna priser till klassen.

 

1:a pris: 3 000 kronor till klasskassan och deltagande på Malin Bromans matkollo.

 

De 25 bästa bidragen vinner även presentkort från Matsmart att använda till exempel till fika, grillning eller snacks till en utflykt, klassfest eller lite extra lyxig fredagsfika.


Varför ska vi inte slänga mat?

Vi slänger alldeles för mycket mat. Det gör att vi tar mer från jorden än vi behöver göra. För att maten ska räcka till alla i världen ska vi bara ta så mycket som vi behöver.

 

Det gör vi genom att bara köpa den mat vi behöver, använda all mat vi köpt, smaka och lukta på maten innan vi slänger den och använda rester, till exempel i matlåda eller till nya maträtter.


En barnfamilj kan spara 3 000-6 000 kronor per år genom att minska sitt matsvinn. Det vi slänger mest av är frukt och grönsaker följt av kött, fisk, skaldjur, ägg, bröd och bakverk. I Sverige slänger vi drygt 900 000 ton matavfall varje år. Nästan hälften av maten som slängs hade kunnat ätas.

 

 

Kontakt

Uppdaterad: 23 september 2019