Tillbaka till startsidan

Du är här:

Påminnelse om en viss typ av brottslighet

I samband med sommaren ökar oron för en viss typ av brottslighet. Därför vill vi göra er lite extra uppmärksamma på ett par saker som är viktiga att tänka på. Har du blivit utsatt för ett brott ska du alltid kontakta polisen.

Vi vill att alla i vår kommun ska känna sig trygga. Därför vill vi uppmärksamma er på en viss typ av brottslighet. Det kan handla om att personer ringer på och låtsas komma från hemtjänsten eller frågar om hjälp, för att få komma in i ens hem och sedan stjäla ens värdesaker. Det kan även handla om bedrägeri genom att utge sig för att vara en försäljare. Därför är det bra med en liten påminnelse. Följande saker är viktiga att tänka på.

 

  • Var vaksam om du har hemtjänst och du inte känner igen personen som ringer på. Du kan alltid be om legitimation.
  • Våga säga nej. Om en person ringer på och frågar om hjälp, kom ihåg att det är okej att säga nej om någon kommer för nära eller om personen i fråga är påträngande. De flesta människor vill hjälpa till om någon behöver hjälp, vilket är bra. Men våga säg ifrån om du känner dig osäker.
  • Släpp inte in främmande människor i hemmet. Använd fönster och/eller titthål för att ha bättre kontroll innan du öppnar dörren.
  • Köp inga tjänster av ”dörrknackare”. Ett erbjudande som låter lockande brukar inom dessa kretsar ändras under arbetets gång och det är lätt att hamna i en situation som är svår att hantera.

 

Kom ihåg att alltid ringa larmnumret 112 vid pågående brott. Tips lämnas via polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och vid icke akuta ärenden ring 114 14.

Kontakt

Uppdaterad: