Tillbaka till startsidan

Du är här:

Information och uppdatering om misstänkt algblomning

Det har blåst kraftigare under några dagar och vattnet vid badstranden i Holsjön är nu klart igen och det syns inga tecken på algblomning. Nu kan vi häva rekommendationen att inte bada. Det betyder att det är fritt fram att bada vid stranden i Holsljunga.

holsjön 

I veckan har vi avrått från bad i Holsjön på grund av misstänkt algblomning tills resultatet från vattenprovet har kommit tillbaka. Vid misstänkt algblomning tar vi både vattenprover samt genomför visuell kontroll av vattnet. Vattenproverna skickar vi till ett laboratorium men eftersom det är en lång väntetid brukar vi också åka ut några gånger till badplatsen under tiden för att se om det skett en förändring. I detta fall har vi därför kunnat avgöra att den misstänkta algblomningen har flyttat ifrån badplatsen. Därför är det möjligt att bada vid stranden i Holsljunga.


Var dock alltid observant på hur vattnet ser ut på den plats där du, dina barn eller husdjur har tänkt bada då en algblomning kan uppstå både fort och lokalt, men även försvinna fort. Är vattnet väldigt grumligt kan det vara läge att söka upp en annan plats eller sjö att bada i. Läs mer om algblomning på Havs- och vattenmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vi vill att ni ska kunna njuta av alla våra badplatser och därför genomför vi kontroller minst fyra gånger per badsäsong. Då tar vi prover för att testa vattenkvalitén, vid dessa tillfällen gör vi även en visuell kontroll kring misstänkt algblomning. Läs mer om våra badplatser.

Kontakt

Uppdaterad: