MENY

Du är här:

Tips till dig som tonårsförälder

Skolstart är en tid som innebär många olika tillställningar och fester - men också risk för hög alkoholkonsumtion bland ungdomar.

Broschyren Tonårspalören på lila och blå bakgrund.

Vid skolstart är ett tillfälle då många unga dricker alkohol. Vuxna har ansvar att se till att barn och tonåringar inte får tillgång till alkohol. En källa till alkohol för tonåringar är pojkvän, flickvän, kompis, syskon, men även föräldrar. Forskning visar att de som i tonåren får alkohol av sina föräldrar löper högre risk för problem senare i livet, exempelvis missbruksproblem.

Som förälder till tonåring är det viktigt att du pratar med ditt barn om alkohol. Många kan känna att det är svårt att säga nej när tonåringar ber om alkohol.

Om du behöver råd och stöd kring alkohol, är orolig för anhörig som dricker för mycket alkohol eller om du är orolig över din egen alkoholkonsumtion, finns det ett flertal organisationer som kan hjälpa dig vidare:

 • IQ-initiativet tonårspalören Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  Tips och råd till dig som förälder, vårdnadshavare eller annan viktig vuxen i tonåringars närhet.
 • Alkohollinjen
  Är till för dig som funderar över dina eller någon annans alkoholvanor. Här får du prata med utbildade rådgivare, helt gratis och anonymt via telefon 020-844 448.
 • FÖRÄLDRATELEFONEN
  För dig som vill ha stöd i rollen som förälder finns socionomer och psykologer som du kan prata med på Föräldratelefonen på 020-85 20 00.
 • Rädda Barnens föräldratelefon
  Finns för dig som har frågor som rör barn och föräldraskap. Här svarar föräldrar runtom i Sverige för att ge stöd och hjälp, ring 020-786 786
 • BRIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  För dig under 18 år finns Bris. Du kan ringa till 116 111, smkicka e-post eller chatta med en Bris-kurator, gratis och anonymt. Du kan också prata med andra ungdomar i forum.
Kontakt

Uppdaterad: