Tillbaka till startsidan

Du är här:

Minimeringsmästaråret

Årets upplaga av tävlingen Minimeringsmästarna är avslutad. Mellan oktober 2021 och oktober 2022 har hushåll i hela Sverige utmanat sig själva i att minimera, både sitt klimatavtryck och sitt avfall.

person håller två kassar med apelsiner. den ena kassen är gjord i plast och den andra kassen är återanvändbar

Sammanfattning av året

Deltagarna har lärt sig göra smarta val för att minska sin konsumtion och sitt matsvinn. De har fått tips för att minska mängden kemikalier i hemmet och förlänga livet på sina textilier. Genom att dela kan de maximera användandet av produkter och minimera sina kostnader.

Från Svenljunga deltog 6 hushåll och årets vinnare blev hushållet Turgren, som minskat sitt avfall med hela 87 procent. Bra jobbat!

Totalt kom Svenljunga på 10:e plats av 50 deltagande kommuner och vi är stolta över våra hushålls resultat. Årets nationella minimeringsmästare blev ett hushåll från Örebro som utförde alla 15 utmaningar och minskade sitt avfall med hela 90 procent under året. Vi skickar ett stort grattis norröver!

Intervju med Svenljungas vinnare: Hushållet Turgren

Hur skulle du sammanfatta Minimeringsmästaråret?

Det har varit otroligt lärorikt. Vi har gjort förändringar vi tidigare inte trodde var möjligt för att man är bekväm. Vi har haft så fruktansvärt roligt med alla utmaningar och fått se en helt ny värld.

Vad är ditt bästa minimeringstips?

Min passion är matsvinn och jag tänker på att ta tillvara på resterna. Ha en burk i frysen där du sparar sådant som kan bli pyttipanna, pastagratäng eller annan enkel ”släng-ihop-mat”. Se över din konsumtion. Behöver jag verkligen köpa detta nytt? Det finns många forum där man kan handla andra hand så man har egentligen ingen ursäkt till att inte konsumera smartare. För miljön och plånboken.

Vad har varit det bästa med att vara med i Minimeringsmästarna?

Jag gillar tanken på att leva ett minimalistiskt liv och detta har varit en bra start! Jag har mer ordning i städskrubben, för jag har inte längre 50 olika rengöringsmedel utan jag gör mitt egna som funkar till typ allt. Jag köper i största möjliga mån storpack och häller över i brukar. Jag får en översikt på vad jag har och inte har och får mindre avfall. Drömmen hade varit att gå med min burk till affären och köpa mjöl i lösvikt men så ser ju tyvärr inte butikerna i Sverige ut i dagens läge.

Hur ska du fortsätta minimera?

Jag känner spontant att jag inte är färdig. Det finns massor mer förändringar vi kan göra. Jag är sugen på att pusha mig själv till den grad att man har sitt skräp i en liten glasburk. I dagsläget funkar tyvärr inte det men nån dag så kanske!

.

Uppdaterad: