Tillbaka till startsidan

Du är här:

Hälsoveckan: roligare promenader

Denna vecka är hälsoveckan. Passa på att utmana dig själv lite på din promenad i veckan. Här har vi samlat 5 tips för en roligare och mer utmanande promenad.

Person knyter sina skosnören.

Intervall-gå

Gå fortare under korta sträckor så att du får upp pulsen, lägg gärna in 4-5 intervaller under samma runda. Du kan till exempel öka farten mellan två gatlyktor, fram till nästa avtagsväg eller uppför en backe.

Backträna

Varje gång du kommer till en backe, gå uppför den i hög fart. Ta armarna till hjälp och håll tempot ända till toppen. Superträning för lår och rumpa! Överkurs för dig som vill ha mer: gå nedför backen och ta den en gång till i samma höga tempo.

Gör styrkeövningar under promenaden

Passa på att under din promenad göra 5 olika övningar för att väcka dina muskler: Utfallssteg, armhävningar mot en bänk, Dips mot en bänk, benböj (med hopp om din kropp tillåter det).

Räkna stegen

I de flesta mobiler finns en inbyggd hälsoapp som enkelt håller koll på antalet steg och sträckan du går. Eller så kan du ladda ner en app som räknar stegen. Försök sedan att slå ditt eget rekord, vecka för vecka. Att se sin utveckling är motiverande!

Gå ut i naturen

Om du vill väcka liv i rumpmusklerna (vem vill inte det?), ge dig ut i terrängen! Hela kroppen mår bra av att röra sig på stigar, i skogen och på ojämna underlag.

De flesta former av friluftsliv betyder fysisk aktivitet, som i sig har många positiva hälsoeffekter på både kropp och själ. Men att utöva friluftsliv kan också innebära mer stillsamma enskilda möten med naturen som ger möjlighet till avkoppling, rekreation och återhämtning.

Flera undersökningar visar att vi mår bra av friluftsliv, där naturkontakten främjar både den fysiska och psykiska hälsan. Att vara ute i naturen kan till exempel medföra minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Det främjar också fysisk aktivitet och kan underlätta för sociala kontakter. Vissa forskare menar till och med att vi skulle bli lyckligare och känna större livskraft om vi fick en starkare koppling till naturen (Källa: Folkhälsomyndigheten).

 

.

Uppdaterad: