Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Hälsoveckan: tema rörelse

Din kropp är byggd för rörelse. När du rör dig händer mycket i kroppen som gör att du känner dig piggare och starkare. Läs om hur du på ett enkelt sätt kan träna och öka din fysiska aktivitet i vardagen.

Person sträcker ut armarna på yoga matta.

Om du rör dig minst 30 minuter varje dag löper du mindre risk för sjukdomar som typ 2-diabetes, benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer. Att sitta stilla flera timmar i sträck ökar däremot risken för dessa sjukdomar. Det gäller även för den som tränar! (källa: Folkhälsomyndigheten)

Denna vecka kan du delta i olika fysiska aktiviteter för alla åldrar, helt kostnadsfritt. Exempelvis kan du prova på line dance, promenader med övningar och mycket mer.

Tips att hitta ett sätt för dig som fungerar

Aktiva vardagsval. Ta trapporna istället för hissen och passa på att cykla eller promenera till jobbet.

Åk kollektivt eller parkera långt ifrån. Om du tar bussen kan du hoppa av på en tidigare hållplatser för att få en liten promenad i vardagen. Ta som vana att parkera bilen så långt bort som möjligt så att du får några extra steg när du går över parkeringsplatsen.

Rolig rörelse. Det är mycket lättare att röra på sig om du hittar en motionsform som verkligen passar. Vad tycker just du är roligt? Gymma, springa, dansa eller bollsporter? Testa dig fram! Många föreningar bjuder på gratis prova på tillfällen.

Fler ger mer - hitta en träningskompis. Ofta blir man mer motiverad av att sporras av andra. Dra igång en stegräknartävling på jobbet eller i släkten. Gå ihop ett kompisgäng och anmäl er till ett lagom svårt lopp. Gå en vandringsled tillsammans istället för att träffas över middag.

Ta powerpauser. Sitt inte stilla för länge, ta många aktiva mikropauser. Lägg in en påminnelse i mobilen! Bra både för dig som sitter vid ratten eller jobbar på kontor. I pausen pasar du på att sträcka på dig, göra någon övning eller gå några steg.

Höj pulsen! Rör du dig mycket på jobbet kan det ändå vara viktigt att gå till gymmet eller ge dig ut på en löprunda ibland. Som belöning får du starkare muskler och bättre kondition.

Läs mer om fysisk aktivitet och träning på 1177. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips på rörelse och träning

Centrum för fysisk aktivitet har tagit fram ett träningsprogram med tips på övningar att göra utomhus - både på en lättare och en svårare nivå. Du hittar även en tillhörande instruktionsfilm på www.vgregion.se/traningsprogram Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fle tips på rörelse och träning:

.

Uppdaterad: