Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Så håller du papperspåsarna fräscha

Här har vi samlat tips för hur du håller papperspåsarna för matavfall fräscha. Det viktigaste är att hålla påsen så torr som möjligt.

Använd papperspåsarna på bästa sätt

  1. En torr påse är en bra påse.
    Håll påsen torr i den utsträckning du kan. Då minskar risken för att den fastnar i kärlet, fryser fast och att kärlet blir kladdigt. Låt blött avfall rinna av och lägg lite hushållspapper i botten på påsen. Byt påse innan den blir för tung och blöt.

  2. Förslut påsen ordentligt.
    Se till att rulla ihop och försluta påsen ordentligt. Då minskar risken för att matavfall ramlar ur och hindrar flugor från att ta sig in.

  3. Lagom är bäst.
    Fyll påsen till markeringen, inte mer än så. Då blir påsen inte för tung och det går att stänga den ordentligt. Även om påsen inte är full bör du byta minst var tredje dag.

  4. Påsen tycker om luft.
    Papperspåsen är ventilerande för att minska lukt och fukt. Låt den stå luftigt för att den ska hålla på bästa sätt. Använd hållaren du fick till påsen.

  5. Minska lukten.
    Matavfall som luktar, till exempel räkskal, kan du skölja i kallt vatten och linda in i hushållspapper innan du lägger det i påsen. Det kan även vara en god idé att frysa in räkskalen och slänga dem dagen innan tömning.



Bonustips

  1. Ta hand om ditt kärl.
    Ställ kärlet på en skuggig plats och skölj ur det med jämna mellanrum. Du kan även hälla lite ättika på insidan och i botten av tunnan för att hålla insekter borta och minska lukt.

.

Uppdaterad: