HBTQI-diplomerad elevhälsa
Denna vecka fick vår elevhälsogrupp sin diplomering i HBTQI av RFSL och är därmed först i Sjuhärad med att få denna betydelsefulla diplomering. Elevhälsoteamet är nu mer än någonsin redo att möta eleverna i sina frågor, funderingar och känslor.
För oss innebär diplomeringen att vi står upp för mänskliga rättigheter, för allas lika värde. Vi ska ha kunskap. Vi ska kunna bemöta alla våra barn och elever på ett bra sätt. Barn och elever ska känna trygghet i en skola som är till för alla. Nu fortsätter vi kämpa varje dag!
Helena Lundgren, verksamhetschef för barn- och elevhälsa
För att bli diplomerad krävs det att hela arbetsgruppen aktivt deltar i en kurs som RFSL Sjuhärad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. håller i. Förutom att hela elevhälsoteamet nu är en HBTQI-diplomerad arbetsgrupp har också två av våra rektorer, Mogaskolans mentorer samt en av Mogaskolans pedagoger, vår folkhälsostrateg och en socialsekreterare från individ- och familjeomsorgen deltagit i utbildningen. Snart fortsätter vi med fler - under vintern ska alla rektorer utbilda sig och blir därmed snart också en HBTQI-diplomerad arbetsgrupp.
Vad innebär denna diplomering?
Vårt motto är "En skola för alla!", och det är viktigt att det inte bara är en klyscha utan ett löfte och mål. Diplomeringen av elevhälsoteamet och andra som jobbar med elever och ungdomar är ett viktigt steg för att säkerställa att vi kan leverera en trygg skola för alla.
Alla deltagare håller med om att utbildningen både var lärorik och rolig - men att diplomeringen också innebär ett ansvar som alla känner sig redo att axla gemensamt. Hela elevhälsoteamet ser det som viktigt att ta ansvar för sin kunskap, barn och elever ska inte behöva förklara HBTQI-perspektiv för vår personal. Tvärtom ska elever känna att de alltid kan möta en trygg vuxen som ger stöd, kan besvara frågor och visar förståelse.
En vägg i elevhälsokorridoren har blivit målad i regnbågsflaggans färger och personalen bär en pin med ett regnbågshjärta eller ett nyckelband i dessa Pride-färger; symbolerna ska göra det lättare för barn och elever att våga ställa frågor eller öppna upp sig. Elevhälsoteamet tar nu fram en handlingsplan för de kommande läsåren för att långsiktigt göra skillnad. Om det skulle tillkomma ny personal i gruppen måste de också ta del av utbildningen. Om cirka två år genomför RFSL en uppföljning för att se hur vi har fortsatt att arbeta med frågorna och avgör om vi får behålla diplomeringen för nästa tidsperiod.
Nu ser vi fram emot att ännu bättre kunna gå barn och elever till mötes och fortsätta utveckla en trygg och välkomnande skolvardag för alla.
Uppdaterad: