Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Vaskvägra för miljöns och plånbokens skull

Vi häller ut en mängd mat som motsvarar 90 koppar kaffe i vasken. Har du koll på vad du häller ut?

Text bäst före snooza och en väckarklocka

Vaskvägra du också - spara pengar

Vaskvägra är ett av de nyord Livsmedelsverket har tagit fram för att vi ska bli medvetna om vårt matsvinn och minska det. De 90 koppar vi häller ut i vasken blir totalt 18 kilo matsvinn per person och år. Vi slänger ytterligare 15 kilo ätbar mat i soptunnan varje år.

När du minskar på ditt matsvinn sparar du dessutom pengar. En barnfamilj kan spara 3 000 - 6 000 kronor om året, bara genom att ta tillvara på de livsmedel de köper hem.

Vad är skillnaden på matsvinn och matavfall?

Matavfall är rester från mat vi inte kan använda och därför slänger. Det är avfall som uppstår från mat hur mycket vi än försöker ta till vara på maten. Det är till exempel benrester, kaffesump, skal och kärnor.

Matsvinn är mat vi kan äta upp, men inte tog hand om och därför slänger i onödan. Det är till exempel matrester, mat som surnat, möglat eller börjat bli mjuk. Det är svinnet vi kan minska på.

Livsmedelsverket har flera sidor om matsvinn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., bland annat med fakta om matsvinn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

.

Uppdaterad: