Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Tips för att prata med barn om världsläget

Känner ditt barn oro för det som händer runt om i världen? Det finns olika sätt för dig som vårdnadshavare eller nära vuxen att prata med barn och unga om säkerhetsläget. I denna nyhet har vi samlat lite tips för dig som vuxen.

en lite flicka som går mellan sina föräldrar 

Det uppstår många frågor om det som händer runt om oss i världen. Exempelvis har pressen lyft vikten av att alla börjar förbereda sig för kriser och krig. Detta skapar inte bara en oro hos vuxna, utan även hos våra barn och ungdomar.

På lilla krisinfo hittar du svar på barn och ungas frågor om världsläget. Om kriget i Ukraina och hur det kan påverka oss i Sverige - Lilla.krisinfo.se (krisinformation.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Krisinformation.se finner du information om säkerhetsläget: Aktuell information om säkerhetsläget - Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad kan jag göra när mitt barn är orolig?

  • prata med ditt barn eller din ungdom om oron
  • håll era vardagsrutiner
  • bryt orostankar genom att göra saker som ni mår bra av
  • rör på er – genom att röra på sig frigörs lugnande ämnen i kroppen
  • gör avslappningsövningar
  • var källkritisk när det gäller information som sprids i media: Lär dig knepen - Bli inte lurad Länk till annan webbplats.

Är du som förälder orolig för ditt barn eller ett barn i din närhet kan du ringa Föräldralinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på telefonnummer: 020-85 20 00, vardagar mellan klockan 10.00-15.00 och torsdagar 19.00-21.00.

.

Uppdaterad: