Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Rekordlågt matsvinn i våra skolkök

Våra skolkök har slagit rekord. Snittet för matsvinnet för år 2023 är 38 gram per portion. Aldrig någonsin har elever i våra skolkök slängt så lite mat. Anledningen till siffran är förändrade arbetssätt och tydligare målsättning för kockarna.

Två kantiner med flera bullar

En del av den maten som inte går åt används istället till pizzabullar som blir mellanmål. På det sättet minskar kostenheten matsvinnet.

I början av år 2022 låg snittet på slängd mat per portion på 71 gram. Därefter satte kostenheten ett mål på 45 gram per portion. Snittet för år 2023 blev 38 gram slängd mat per portion vilket är en rekordlåg siffra.

- Det känns väldigt kul att vi är nere på denna rekordsiffra. Det är hårt arbete som ligger bakom, från hela kostenheten. Vi satte ett gediget mål som jag inte alls var säker på att vi skulle klara. Men det gick och det är vi stolta över, säger Poa Pettersson som är kostchef.

Det finns flera anledningar till varför matsvinnet är nere på 38 gram per portion. Kostenheten tar bland annat hand om rester på ett aktivt sätt. Serveringssvinnet slängs inte, det hamnar istället i eget bakat bröd. Svinnet blir också pålägg på pizzabullar som serveras som mellanmål. Serveringsvinnet är den mat som blir över från salladsbordet eller från serveringen av varmmat.

- Det som blir över från våra varmrätter eller salladsbord kan vi använda till vårt bröd. Till mellanmål gör vi pizzabillar och pålägget kommer från våra rester. Vi använder så mycket rester vi kan, för att få så lågt matsvinn det bara går, säger Poa Pettersson.

Att slänga mindre mat i våra skolkök är viktigt av en rad olika anledningar berättar Poa. Bland annat eftersom kökspersonalen lägger ner mycket tid på varje råvara. Det är mycket jobb på en liten produkt. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det därför viktigt att maten hamnar i magen och inte i komposten. Det handlar också om att skicka med eleverna en kultur och respekt för mat.

- Skollunchen är inte bara en lunch, det är också ett tillfälle att förmedla en matkultur, en inställning och respekt för mat. Jag vill att eleverna ska förstå varför det är viktigt att äta upp den maten man tar, säger Poa.

Kostenheten arbetar främst med serveringssvinnet som är resterna från salladsbordet eller från serveringen av varmmat. Men de arbetar också med tallriksvinnet vilket är den maten som elever slänger efter måltid.

- Tallriksvinnet kan vi minst påverka, där har vi mycket att jobba med. Vi har en matsvinsvåg där eleverna kan väga den mat de slänger. Genom vågen får de en direkt återkoppling kring hur mycket mat de inte äter upp. Detta skapar en medvetenhet. De får också svara på frågor som handlar om varför de väljer att slänga mat, säger Poa.

Inför 2024 har kostenheten satt ett mål på 35 gram slängd mat per portion. De ska också fortsätta med att använda matsvinn till mellanmål och frukost.

- Vi ska också sätta i system att baka vårt eget bröd. Vem gillar inte hemmagjort bröd. Det är också ett bra sätt att ta tillvara på våra rester och minska matsvinnet, säger Poa.

Tips för att minska ditt matsvinn hemma

Kostenheten i vår kommun har satt ihop ett häfte med tips och idéer på hur du kan spara både på klimatet och pengarna genom att minska på ditt matsvinn. I häftet kan du bland annat läsa om fem steg till att minska ditt matsvinn. Du får också tips på recept för att minska ditt matsvinn. Kontakta oss för att få tillgång till häftet.

.

Uppdaterad: