Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Har du koll på din digitala säkerhet?

Just nu behöver du vara extra försiktig och vaksam, i arbete såväl som privat. Passa på att se över lösenord och aktivera multifaktor inloggning där det är möjligt. Du bör vara särskilt försiktigt med länkar och bifogade filer som du fått via e-post. Så väl svensk offentlig och privat verksamhet är extra utsatt just nu för IT-attacker.

Dator med röd skärm

Det finns en stor hotbild mot Sverige där främmande makter ägnar sig åt en slags modern krigsföring i form av sabotage av viktiga samhällsfunktioner. Dels för att markera sin makt men även för att destabilisera samhället i stort.

Genom ökad medvetenhet om de vanligaste hoten och genom att se över och ändra vårt beteende på nätet minskar vi risken för att bli utsatta för digitala negativa händelser.

Idag är samhället fyllt av tekniska lösningar som kan underlätta din vardag. Men klickar du på okända länkar eller öppnar okända bifogade filer kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto efter att du klickat på en för dig okänd länk eller bifogad fil.

Ett sätt att skydda sig är att förstå de vanligaste tekniska funktionerna vi kan stöta på i vår vardag. Då minskar risken att drabbas av nätfiske och skadlig kod som kan leda till att värdefull information går förlorad.

Vi rekommenderar att du tar dig tiden att läsa igenom och ökar din digitala säkerhet, både privat och på jobbet.

.

Uppdaterad: