Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Medarbetarporträtt: Wida arbetar med nyanländ i vår kommun

Person sitter på en kontorsstol och kolla på en skräm

Wida Zemarai arbetar som koordinator inom integration. Det betyder att hon har hand om att integrera och stötta nyanlända till vår kommun. Hennes roll tillhör arbetsmarknadsenheten som har till uppgift att ge deltagare en meningsfull sysselsättning som på sikt kan leda till egen försörjning. Hennes godaste arbetsliv är att hon får möjligheten att skapa goda relationer i sitt jobb.

Jag integrerar nyanlända kommuninvånare. Det kan betyda att jag hjälper de med olika myndighetskontakter, exempelvis med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, vård och skola, säger Wida Zemarai.

Från och med dagen då vi får ett avnvisningbeslut om att en flykting ska flytta till oss börjar arbetet för Wida. Ett anvisningsbeslut kan komma från Migrationsverket eller Förenta nationernas organ för flyktingar och är ett beslut om att en flykting ska bosätta sig i en specifik kommun.

Då blir det min uppgift att hitta en lägenhet och möblera den. Jag möter också upp personen när den anländer hit. Ofta kommer de med flyg till Landvetter, säger Wida.

Person letar efter saker i en låda. 

När som helst kan Wida få en anvisning från Migrationsverket om att det ska bosätta sig en nyanländ i vår kommun. Då börjar hennes arbete med att hitta en lägenhet och därefter införskaffa möbler och inredning till lägenheten. Hon hittar det mesta av möbleringen på arbetsmarknadsenhetens lager.

Det bästa med mitt jobb är att mina arbetsuppgifter varierar väldigt mycket. Det är dock svårt när personer jag ger stöd själva inte känner motivation till att driva sitt liv. Det är jobbigt och då behöver jag tjata på den personen. I de situationerna jobbar jag med att sätta krav, det brukar hjälpa, säger Wida.

Wida har själv erfarenhet av att vara flykting i Sverige. Hon har liknande erfarenhet som de hon stöttar vilket gör att hon kan förstå personernas livssituation.

Detta jobb passar mig bra för att jag vet hur det är att komma till ett nytt land och lära sig ett nytt språk. Jag kan också 6 olika språk vilket underlättar för mig när jag stöttar flyktingar. Jag pratar exempelvis Ryska vilket underlättar när jag träffar flyktingar från Ukraina, säger Wida.

Person på en fotbollsplan med en fotboll ovanför huvudet

Wida har arbetat på arbetsmarknadsenheten sedan april 2018. Hon började sin karriär som kulturcoach. Till sist fick hon rollen som koordinator inom integration. Widas störa passion är fotboll. Hon har tidigare spelat i det afghanska landslaget. Ett lag som hon också har varit tränare för. Landslaget hade ingen möjlighet att träna i Afghanistan så träningarna placerades i olika grannländer.

Jag spelade i landslaget samtidigt som jag bodde i Sverige, så jag flög ofta till Indien, Pakistan och USA eller andra länder som vi tränade i.

Wida berättar att hennes vinnarskalle från fotbollen är något som hon tar med sig in i hennes roll som koordinator inom integration. Hon kämpar för att de hon stöttar ska lära sig hur vårt samhälle fungerar så att de på sikt skapar en egen försörjning.

 

“Det godaste livet” är ju Svenljunga kommuns slogan. Vad är ditt godaste arbetsliv?

Mitt godaste arbetsliv är att jag skapar goda relationer i min roll. Personerna jag stöttar känner förtroende för mig. De blir glada när de träffar mig. Jag gör det lilla extra för dem och vi har roligt tillsammans. Det betyder mycket för mig och är mitt godaste arbetsliv.

.

Uppdaterad: