Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Matkassen främjar hälsosamma vanor

Matkassen är ett koncept från Västragötalands Regionen som innehåller färdigplanerade veckomenyer med tillhörande inköpslistor. Det som är unikt för Matkassen, i jämförelse med andra matkassar och receptsajter på marknaden, är att veckomenyerna är framtagna utifrån nordiska näringsrekommendationer och därmed tar hänsyn till våra näringsbehov samt baseras på mat som är bra för hälsa, miljö och plånbok.

grönsaker ligger på en duk

Matkassens veckomenyer

Matkassen innehåller förutom veckomenyer även tips och inspiration kring olika teman som exempelvis vegetarisk mat, mellanmål, och barnmat. Konceptet är i första hand framtaget för barnfamiljer och seniorer, men passar alla åldrar samt stora som små hushåll.

Du hittar Matkassen på deras webbplats: vgregion.se/matkassen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På webbplatsen kan du se veckomenyer, inköpslistor och temarecept samlade på en och samma yta.

Hälso- och hållbarhetsperspektiv

Konceptet Matkassen har tagits fram utifrån ett hälso- och hållbarhetsperspektiv baserat på nordiska näringsrekommendationer som grundar sig på bästa tillgängliga kunskap och vetenskap. Det innebär att kostråden och recepten tar hänsyn till hälsan genom hela livet liksom hållbarhet och miljösynpunkt.

För privatpersoner och inom yrket

Webbplatsen Matkassen är tillgängliga för alla. Utöver privatpersoner kan den också användas av hälso- och sjukvården, kommuner och andra verksamheter i arbetet med att främja hälsosamma matvanor. I dag används Matkassen av personal inom barnhälsovård, mödrahälsovård och familjecentraler för att tipsa barnfamiljer om bra mat. Under 2023 så blev matkassen även anpassad till ungdomar och unga vuxna, till de som väntar barn och till seniorer. Konceptet används även av bland annat dietister, vårdcentraler, verksamheten Hälsocoach online, barn- och ungdomsmedicinska mottagningar, spädbarnsverksamheter samt Folktandvård.

.

Uppdaterad: