Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Medarbetarporträtt: Tobias jobbar som rektor

Som rektor är Tobias ansvarig över att alla elever mår bra och att de har de bästa förutsättningarna för inlärning. Han är också ansvarig över att personalen har det bra. I detta medarbetarporträtt får du reda på mer om yrket som rektor.

Rektor Tobias står i korridor på skola.

På en skola investerar vi i barnen och därmed vår framtid. Det är världens bästa jobb, säger Tobias.

Tobias har varit rektor sedan hösten 2019. Han började som förskolelärare och därefter biträdande rektor på Mogaskolan. Idag är han rektor på Sexdregaskola och Hillared skola.

Som rektor har jag ett stort ansvar. Våra elever tillbringar stor del av sin tid på våra skolor och det finns elever som har det väldigt tufft.

Sexdregaskola och Hillaredskola har ett stort fokus på läsning. "Vi vill att alla våra elever ska vara goda läsare" säger Tobias.

Tobias arbetar bland annat med att rekrytera personal till sina skolor. Då blir hans huvuduppgift att sälja in skolan.

Just nu håller jag på att rekrytera en förskolelärare till Sexdregaskola. Jag brukar egentligen inte rekrytera så mycket eftersom personalen på mina skolor stannar länge. På Sexdregaskola jobbar det exempelvis kvar pedagoger som började där samma år som jag föddes.

Som rektor har Tobias flera möten han behöver delta på. Det kan vara med vårdnadshavare, elevhälsan eller med pedagoger:

Om ett möte inte utvecklar sig framåt på 20 minuter brukar jag avsluta och säga att vi ska ta ett nytt möte längre fram istället. Jag vill sitta så lite som möjligt i olika möten.

Det Tobias tycker är viktigast med rollen som rektor är att vara ute bland elever och pedagoger. Han vill vara en pedagogiskt ledare som är en god förebild:

Jag försöker vara ute i verksamheten så mycket som möjligt. Det är mitt viktigaste uppdrag. Jag äter exempelvis alltid med barnen.

Som rektor har Tobias ett ekonomiskt ansvar över sina skolor. Han berättar att det är svårt att balansera mellan att följa budgeten men samtidigt ge alla elever rätt resurser:

Skollagen säger att alla elever ska få rätt stöd och hjälp. Kommunallagen säger att jag behöver följa min budget. Det kan vara svårt att navigera mellan dessa två lagar. Varje år får jag en pott pengar som jag ska fördela under ett år. De största utgifterna är personalkostnader och hyror, säger Tobias.

Tobias började som rektor hösten 2019. Innan det har han jobbat som biträdande rektor.

Jag började min yrkesbana som förskolelärare. Som rektor behöver du läsa en rektorsutbildning, det är 30 högskolepoäng som jag blev jag klar med i början av 2024.

Svenljunga kommuns vision är “Här skapar vi det godaste livet”. Vad är ditt godaste arbetsliv?

Mitt godaste arbetsliv är att träffa alla elever och all engagerad personal som gör sitt bästa för att våra elever ska lära sig så mycket som möjligt, avslutar Tobias.

 

Rektor Tobias står utanför skolan.
Skylt med texten Hillareds skola fäst på gul tegelvägg.

.

Uppdaterad: