Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Vuxenutbildning + hemsjukvård = sant

Ett metodrum är uppbyggt i vuxenutbildningens lokaler. Rummet är ett samarbete mellan vår vuxenutbildning Lärcentrum och vår socialförvaltning. Vuxenutbildningen kan använda rummet i sina utbildningar och socialförvaltningen kan använda rummet när personal inom all vård- och omsorg ska utbildas.

Docka i sjukhussäng.

Detta är ett samarbete där alla verksamheter vinner på det. Vi på vuxenutbildningen har fått en bra lokal att undervisa i och detsamma gäller hemsjukvården, säger Lisbeth Larsson som är vårdlärare.

Hemsjukvården använder rummet för att till exempel anordna utbildningar som handlar om att flytta personer som inte kan gå eller röra sig själva. Metodrummet är fyllt med utrustning och teknik som verksamheterna kan använda i sina utbildningar.

Genom detta samarbete får vi även tillgång till rätt utrustning. Vi behöver själva inte köpa in dyr teknik. Vi på vuxenutbildningen och socialförvaltningen använder exempelvis samma sjukhussängar och samma rullstolar, berättar Lisbeth.

I rummet finns även tre människoliknande dockor. Vuxenutbildningen använder dockorna för att lära ut hur man till exempel tar blodprov, sätter katetrar, ger injektioner och hur man tar hand om sår.

Vi kan använda dockorna i flera syften, allt från att ta blodprov till att lära ut hur man ger kroppsvård, säger Lisbeth.

Docka i metodrummet.
Sjukhussängar i lärosal.
Fönster med skylt med texten Komvux Lärcentrum och Svenljunga kommuns logga

.

Uppdaterad: