Medarbetarporträtt: Oana arbetar med omsorgsutredningar
Oana Dragos arbetar som biståndshandläggare. Det betyder att hon hanterar ansökningar från seniorer som behöver stöd i sin vardag. Hennes godaste arbetsliv är att hon får höra spännande och intressanta historier från seniorer. Det tycker hon känns kul och meningsfullt.
Mitt jobb kan handla om att en person behöver stöd från hemtjänsten. Det kan gälla deras omvårdnad eller hushållssysslor," säger Oana Dragos.
Om en person behöver stöd i sin vardag kan denna ringa och ansökan om detta. Då blir det Oanas och hennes kollegors uppgift att utreda det. Efter att en ansökan kommit in bokar Oana in ett hembesök med personen i fråga. Hembesöket består av ett informerande samtal och ett utredande samtal: "Under det informerande samtalet berättar jag för personen vilket stöd de har rätt att ansöka om. Våran kommun kan erbjuda hjälp för det mesta som en person gör från morgon till kväll."
För den som behöver hjälp finns det flera saker att ansöka om stöd inom. Det finns trygghetslarm för den som känner sig otrygg och ensam. För personer som tar hand om sina anhöriga finns det olika former av avlastning. För de som är sjuka under en kort period och inte kan få stöd i hemmet finns det korttidsboende. "Listan kan göras lång, det finns mycket stöd att ansökan om. Det informerande samtalet handlar om att berätta om det. Efter det informerande samtalet har vi ett utredande samtal," säger Oana.
Ett utredande samtal handlar om att ta reda på vad personen klarar av och vad den inte klarar av. Det kan exempelvis handla om att personen har svårt att slänga sopor. Då är syftet med ett utredande samtal att ta reda på vilka moment det finns som personen inte klarar av med sophanteringen. "Det kan handla om att personen bor högt upp och har svårt att gå i trappor på egen hand. Då kan den vara berättigad hjälp från hemtjänst med sophanteringen," säger Oana.
Nästa steg blir att göra en mer detaljerad utredning. Oana undersöker hur ofta en person behöver ha hjälp med att slänga sopor och om det finns andra omständigheter att förhålla sig till. "Ett exempel kan vara att ta reda på om det kan finnas inkontinensskydd bland soporna. Då kanske en sophantering behöver ske oftare på grund av hygieniska skäl. Det är en utredning på ganska detaljerad nivå," säger Oana.
En tisdag för Oana börjar likt många andras tisdagar. Hon öppnar sin e-post och försöker få en överblick av dagen. Hon öppnar även två verktyg som kallas Combine och Samsa. Två centrala verktyg i hennes roll. Combine är ett verktyg som Oana använder för att dokumentera information om personer som har pågående insatser. Samsa är ett gemensamt verktyg som används av kommuner och sjukhusen som ingår i Västra Götalandsregionen. "I Samsa kan jag exempelvis få ett meddelande om att en person som har hemtjänst ska komma hem från sjukhuset," säger Oana.
Mellan klockan 08.30-09.30 har Oana telefontid. Då tar hon emot samtal från bland annat personer som har stöd från kommunen och deras anhöriga: "På måndagar är det många som ringer. De kan ringa om många olika ämnen. Det kan exempelvis handla om att de vill ta bort stöd de har från våran kommun."
Oana har sedan hon gick på gymnasiet varit intresserad av att arbeta med seniorer och personer som behöver stöd. Hon fick sitt första extrajobb på ett vård- och omsorgsboende och fick träffa personer med både roliga och spännande historier. "Jag fick träffa personer som var 100 år och som levt genom krig, det var något speciellt med det," säger Oana.
Efter gymnasiet gick hon vidare till studier på socionomprogrammet. Under hennes studietid hade hon praktik på vård- och äldreförvaltningen på Borås stad. Det var även där hon fick sitt första jobb som biståndshandläggare. Efter 4 år inom Borås stad började Oana i Svenljunga.
Svenljunga kommuns vision är "Här skapar vi det godaste livet". Vad är ditt godaste arbetsliv?
Mitt godaste arbetsliv är att komma ut och träffa våra seniorer. Det är väldigt meningsfullt och vi har roliga samtal. Det är ofta väldigt sociala människor som jag möter.", säger Oana.
Uppdaterad: