Medarbetarporträtt: Helén Adolfsson hjälper de gamla
Helén Adolfsson arbetar som undersköterska på Skogslyckan. Skogslyckan är en avdelning på vård- och omsorgsboendet Lysjölid i Sexdrega. "Mitt arbete går ut på att hitta det där lilla extra hos de boende. De ska skratta och må bra. Det är också viktigt att bygga upp en relation så att de känner en trygghet," säger Helén.
Som undersköterska hjälper Helén de boende med att få dagen att gå runt. Det kan exempelvis handla om att komma upp på morgonen och få på sig kläder. Det kan också handla om att de boende ska få medicin. På boendet finns även olika aktiviteter: "Idag har vi sittgympa. Vi har även några som kommer hit och spelar musik. Det finns något som passar alla."
Lysjölid är ett av våra vård- omsorgsboenden. Här finns det både demensboende, korttidsboende och somatiskt boende. Somatiskt boende är för den som har en kroppslig sjukdom eller fysiska funktionshinder. Demensboende är för den som är dement. Kortidsboende är för den som behöver extra stöd under en kort period.
"Jag har arbetat på min nuvarande arbetsplats sedan 2012. Inom vård och omsorg har jag jobbat sedan 1984," säger Helén. En vanlig arbetsdag på Skogslyckan börjar med rapportering om vad som har hänt de senaste timmarna. "Därefter hjälper jag den som är vaken att gå upp ur sängen. Vid det tillfället är det viktigt att verkligen se personen. Ge den en klapp på kinden. Ge det där extra skrattet," säger Helén. Sedan blir det mediciner och frukost. "När frukosten är uppäten börjar jag med de sedvanliga hälso- och sjukvårdsuppgifterna. Det kan vara att spola en katet eller lägga om sår."
Helén berättar att alla dagar ser olika ut. Det är svårt att ha en tydlig plan för dagen. Dagen tar sin egen väg och du behöver vara beredd på allt.
Det är ju inte jag som bor här. Jag jobbar ju bara här. Det är de boende som bor här. Om någon vaknar på fel sida får jag tacklas med det, om någon vaknar på rätt sida får jag också tacklas med det. Så är det," säger Helén.
Rollen som undersköterska är relationsbyggande. Du behöver lära känna de du stöttar och hjälper: "Om jag går in i ett rum kan jag inte vara samma person när jag går in i nästa rum. Alla som bor här är olika, jag behöver hitta det som passar för den enskilda."
Svenljunga kommuns vision är “Här skapar vi det godaste livet”. Vad är ditt godaste arbetsliv?
Mitt godaste arbetsliv är relationsbyggandet med personerna som bor här. Det gör mitt arbete meningsfullt," avslutar Helén.
Uppdaterad: