Kostenhetens klimatvecka 9-13 oktober
Vecka 41 anordnar vi en klimatvecka i våra skolkök med utgångspunkt i våra klimatoxar.
Några av våra duktiga kockar har tagit fram ett upplägg som utgår från våra klimatoxars olika egenskaper. Varje dag i veckan fokuserar vi på en klimatoxe och serverar mat utifrån klimatoxens mål.
Svea och Sven hejar på svenskt och närproducerat. Växa slår ett slag för det ekologiska och gröna, Läxa hjälper oss att ha koll på klimattalen och Häxa berättar om matsvinn och hur det går för Svenljunga.
Veckodag | Maträtt |
---|---|
Måndag | Svens kravkyckling i örtsås. Serveras med rostade grönsaker. |
Tisdag | Växas ärtbiffar. Serveras med kall sås och kokt potatis. |
Onsdag | Läxas viltlasagnette. |
Torsdag | Häxas blomkåls- och broccolipaj med västerbottensost och purjolök. |
Fredag | Sveas potatissoppa med purjolök och blomkål. Serveras med örtolja. |
Svenskt, grönt eller ekologiskt - Vad ska man välja?
Det är alltid viktigt att man tittar på hur stor den totala klimatpåverkan livsmedlet har. Svårt att veta men förenklat kan man säga:
- Transport har en stor klimatpåverkan.
- Kött har en högre klimatpåverkan än baljväxter.
- Att använda gifter när man odlar är inte bra!
- Välj svenska produkter om det finns., kan man minska sitt totala köttintag är det bra och kan man köpa fler varor märkta med EKO eller KRAV är det toppen!
Uppdaterad: