Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Klotter eller konst?

Onsdag 29 november anordnas både ett frukostseminarium och en kvällsföreläsning på Svenljunga bibliotek. Temat är Klotter eller konst? och handlar om graffiti som uttryck och öppna väggar som alla får måla på.

barn målar på graffittiväg

Tid och anmälan

  • Frukostseminarium klockan 9.00-9.15 med efterföljande frågestund.
  • Föreläsning klockan 18.00-18.50 med efterföljande frågestund.

Vill du ha kaffe och macka till frukostseminariet eller kaffe och bulle till kvällsföreläsningen? Anmäl dig då senast torsdag 23 november till biblioteket@svenljunga.se.

Graffiti och öppna väggar

Människor uttrycker sina känslor och åsikter på väggar och plank, på fel plats blir sanering dyrt för kommunen. Vad skulle hända om vi har en laglig vägg som alla får måla på?

I sin föreläsning berättar författaren och redaktören Tobias Berenthin Lindbland om graffiti som uttryck och öppna väggar i Sverige och utomlands, om den allmänna platsens funktion i en demokrati, om medborgardeltagande och gestaltad livsmijö och om visuell yttrandefrihet.

Allt fler svenska kommuner öppnar väggar på allmän plats där medborgare kan uttrycka sig. En stor del av uttrycken är graffiti, men väggarna är inte begränsade till något uttryck, stil eller material. Till skillnad från många europeiska städer, och svenska som Malmö, Norrköping och Uddevalla är öppna väggar något nytt. Men många följer efter så som Borås som invigde sin öppna vägg 2017.

.

  • Ingen giltig användare vald.

Uppdaterad: