Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Yrkesmässa på Mogaskolan

Måndag den 18 december anordnade vi en yrkesmässa på Mogaskolan. Målet var att visa upp flera av de yrken som finns hos oss. På mässan fanns flera utställare och nyfikna elever som gick runt mellan de olika montrarna.

- Detta år valde vi att visa upp kommunala verksamheter, till skillnad från tidigare år då även företag deltagit. Vi ville visa upp att kommunen har flera olika yrken, och inte bara inom äldreomsorg och förskola, berättar Ulla Lundberg, som är koordinator inom arbetsmarknad.

När eleverna kom till mässan fick de en lista med frågor att ställa till utställarna för att öppna upp för samtal. En fråga var exempelvis "hitta någon som arbetar mycket ensam". Då blev elevernas uppdrag att gå runt på mässan och hitta någon som passade in på frågan. Detta underlättade för samtal mellan eleverna och utställarna.

Listan med frågor till utställarna var uppbyggt som ett bingo. ”Yrkesbingot” underlättade för samtal mellan eleverna och utställarna.

Flera av våra verksamheter deltog på mässan, bland annat Mari Gadell som är lärare och digitaliseringsledare på barn- och utbildningsförvaltningen. I hennes monter kunde eleverna testa ett programmerbart lego.

- I min monter hade jag med mig en lego-figur som jag har programmerat att röra sig framåt och bakåt. Den har varit mycket populär på mässan, säger Mari Gadell och visar upp legot.

Mari Gadell använder legot under tekniklektioner när hon pratar om programmering och ibland även under mattelektioner när geometri och olika former diskuteras.

Till vänster en legofigur. Genom datorn till höger kan Mari Gadell programmera olika rörelser för legofiguren. Den kan bland annat köra fram och tillbaka. Legot använder Mari Gadell på tekniklektionerna.

- Engagemanget från verksamheterna har varit fantastiskt och förhoppningsvis bidragit till en lärorik dag och många nya möten för både elever och utställare, avslutar Ulla Lundberg.

På IT-enhetens utställning fick eleverna testa att koppla in en dator. De anordnare även en tävling i tv-spel och visade upp när en dator pingar en IP-adress.

Vem kan slå IT-enheten? En tävling i ett tv-spel. Från IT-enhetens utställning.

En datorskärm som pingar en IP-adress. Från IT-enhetens utställning.

Plan- och exploateringsenheten var med på mässan och visade upp sin verksamhet.

Elever och utställare i rörelse i en av salarna där mässan höll till.

.

Uppdaterad: