Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Det här gäller vid eldning av trädgårdsavfall

Våren är här och trädgårdsfixet är i full gång. Det kan resultera i en hel del trädgårdsavfall att ta hand om. I första hand ska du själv kompostera trädgårdsavfallet, eller lämna det till kompostering.

Eld framför svart bakgrund.

Varför kompostera trädgårdsavfall?

Precis som med allt annat avfall vill vi ta till vara på den resurs som trädgårdsavfall är. Genom att kompostera trädgårdsavfallet kan vi återanvända det som näring till odling eller som energi.

Du kan själv kompostera trädgårdsavfallet och använda jorden, eller lämna trädgårdsavfallet på en återvinningsstation för trädgård eller Moga Returen. Om du behöver hjälp med att transportera trädgårdsavfallet kan du beställa hämtning via avfallsenhetens kundtjänst på kundtjanst@svenljunga.se.

Elda i undantagsfall

Det är tillåtet att elda trädgårdsavfall, men vi rekommenderar att du komposterar det. Om du bor i en tätort eller en sammanhållen bebyggelse är det inte tillåtet att elda trädgårdsavfall mellan 1 april och 30 september - det regleras i kommunens lokala hälsoskyddsföreskrifter Pdf, 94 kB, öppnas i nytt fönster.. Men när du eldar trädgårdsavfallet går resursen bokstavligt talat upp i rök. Dessutom sprids sot och partiklar via röken, vilket i större mängder inte är bra för vår hälsa.

Elda trädgårdsavfallet om du har så pass långt till en återvinningsstation för trädgård eller Moga Returen att transporten inte överväger fördelarna med att kompostera, eller om mängderna är små.

Vill du veta mer? Kontakta miljö- och byggenheten.

.

Uppdaterad: