Resultat från ungdomsenkäten på Mogaskolan
Under hösten 2023 genomförde vi för första gången ungdomsenkäten LUPP (Lokal uppföljning av ungdomspolitiken) på vår högstadieskola Mogaskolan 7-9. Vi vill bli bättre på att ta hänsyn till ungdomars intressen och behov när vi fattar beslut och därför har vi genomfört denna enkät.
Film: Vad säger resultatet?
Se filmen för att se vad våra ungdomar har svarat. Under filmen har vi sammanställt resultaten i text.
Sammanfattning: Vad säger resultatet?
Totalt 83 % av högstadieungdomarna och 92 % av gymnasieungdomarna ser positivt på framtiden!
Majoriteten av ungdomarna i Svenljunga är nöjda med sin fritid och utbudet av fritidsaktiviteter i kommunen. Totalt 87 % av högstadieungdomarna och 84 % av gymnasieungdomarna svarar att de är nöjda med sin fritid. 56-60 % tycker även att det finns ganska eller väldigt mycket att göra på fritiden.
Delaktighet
Runt 30 % av både högstadieungdomarna och gymnasieungdomarna vill påverka i frågor som rör kommunen. Andelen som ser sig ha möjligheter att påverka är lägre, totalt 22 % i högstadiet och 38 % i gymnasiet ser sig ha ganska eller mycket stora möjligheter att påverka i kommunen.
Majoriteten av de som vill påverka svarar att de inte vet vart de skulle vända sig för att påverka.
Hälsa
Vad gäller ungas hälsa syns tydliga könsskillnader i högstadiet. Bland killarna svarar 73 % att de mår mycket eller ganska bra, motsvarande andel bland tjejerna är 47 %.
Tjejer svarar även i högre grad än killar att de har regelbundna psykosomatiska besvär. Exempelvis svarar hela 64 % av högstadietjejerna att de känner sig stressade flera gånger i veckan eller oftare, motsvarande andel bland högstadiekillarna är 20 %. Över hälften av högstadietjejerna känner sig även deppiga/nedstämda regelbundet.
LUPP-enkäten
LUPP är enkätundersökning som görs i flera skolor i Sverige och innehåller ämnena.
- Fritid
- Skola
- Familj
- Hälsa
- Trygghet
- Samhälle
- Demokrati
- Arbete
- Framtid
Vi har även fått ta del av våra gymnasieelever svar som går i skolan i Borås stad, Deras resultat finns också med i rapporten
Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor som ansvarar för den och görs i samarbete med skolor runt om i hela Sverige. .
Uppdaterad: