Tillbaka till startsidan

Du är här:

Föreningar och föreningsliv

Att samlas kring ett gemensamt intresse och utvecklas tillsammans stärker både dig själv och samhället. På denna sida får du reda på hur du hittar lokala föreningar, hur du startar en förening och information till er som redan bildat en förening.

Beskriver min bild

Det ideella arbete som föreningsledare och föräldrar utför är en ovärderlig tillgång. En mycket stor del av våra barn och ungdomar deltar i organiserad föreningsverksamhet. Föreningslivet spelar alltså en viktig roll i deras uppväxt. Motionsidrotten fyller en viktig hälsobefrämjande funktion och attraherar alla åldrar. Men det behövs inget idrottsintresse för att hitta sin förening! Även natur och kultur har sin plats i olika föreningar.

Letar du efter en förening?

Sök i vårt föreningsregisterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster efter föreningar som är verksamma i vår kommun.

Vill du starta en förening?

Vill du förändra något? Är ni flera personer som samlas kring ett gemensamt intresse? Då kan ni bilda en ideell förening!

Det finns flera aktörer som hjälper er med tips och råd kring att starta en förening. En utav dem är Studieförbundet vuxenskolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har satt ihop ett grundmaterial som hjälper er vid uppstart av förening, som nyvald i en styrelse, ordlista över krångliga föreningsord och mycket mer. Materialet kallas för föreningsboxen.


MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en annan organisation som har tagit fram en film om hur det går till att starta och driva en ideell förening. Filmen förklarar vad stadgar är för någonting, varför ett årsmöte ska ordnas, vilka regler som gäller och hur det går till att driva ett projekt.

Är ni redan en förening?

Har ni redan bildat en förening är det viktigt att ni registerar er i kommunens föreningsregisterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Genom att finnas med i registeret blir det enklare att hitta er verksamhet och få fler medlemmar. Genom att registera er förening i vårt föreningsregister får ni ta del av våra informationsutskick med nyheter och tips som ni kan ha nytta av i er verksamhet.

Bidrag

Som förening i Svenljunga kommun kan ni ha rätt till att söka ekonomiska bidrag för er verksamhet. På vår sida om föreningsbidrag kan du läsa om vilka bidrag som er förening kan söka.

Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt

Uppdaterad: