Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Bilda förening

Föreningslivet innehåller allt från sport och friluftsliv till kultur och musik. Du kan själv enkelt skapa egna projekt ihop med kompisar. På denna sida får du reda på hur du startar en förening.

Fem personer sträcker in sina händer och lägger dem över varandra.

Starta en förening

Vill du förändra något? Är ni flera personer som samlas kring ett gemensamt intresse? Då kan ni bilda en ideell förening!

Det finns flera aktörer som hjälper er med tips och råd kring att starta en förening. En utav dem är Studieförbundet vuxenskolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. De har satt ihop ett grundmaterial som hjälper er vid uppstart av förening, för dig som vill veta vad det innebär att vara med i en styrelse, ordlista över krångliga föreningsord och mycket mer. Materialet kallas för föreningsboxen.

En annan organisation är RF-SISU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som riktar sig mot idrottsföreningar. RF-SISU hjälper till med att starta och utveckla idrottsföreningar. I Sjuhärad har RF-SISU sitt kontor i Borås och hjälper gärna dig som vill starta en idrottsförening.

MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ytterligare en organisation som hjälper och stöttar civilsamhället. De har tagit fram en film om hur det går till att starta och driva en ideell förening. Filmen förklarar vad stadgar är för någonting, varför ett årsmöte ska ordnas, vilka regler som gäller och hur det går till att driva ett projekt.

Sök bland föreningar som redan finns

Ibland kanske det redan finns en aktiv förening du kan gå med i istället för att starta en ny. Sök i vårt föreningsregister Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. efter föreningar som är verksamma i vår kommun.

.

Elinore Carlén, Samordnare, 0325-180 51

Uppdaterad: