logga svenljunga

Du är här:

Upphandling och inköp

På denna sida får du stöd, hjälp och information om hur du som företagare kan lämna anbud. Vi upphandlar regelbundet inom flera områden och bästa sättet för dig att bli vår leverantör är att lämna anbud på vår upphandling.

Regler, policys och riktlinjer för upphandling

Vår verksamhet regleras av lagar som fattats av riksdagen och förordningar som beslutats av regeringen. Dessutom har vår kommunfullmäktige, kommunstyrelse och våra nämnder beslutat ytterligare och mer detaljerade policys och riktlinjer.

  • Vem som har rätt att göra upphandlingar, teckna avtal och göra inköp i kommunen regleras genom respektive nämnds delegationsordning. 
  • Policy för upphandling och inköp samt miljöpolicyn talar om vad vi ska sträva efter. 
  • Policyn mot mutor ger oss en indikation vad vi ska vara uppmärksamma på.
  • Rutin för direktupphandling reglerar vad som gäller för inköp under direktupphandlingsgränsen. 

Inköpsprocessen

Hur kan en inköpsprocess se ut och vad behöver vi beakta innan vi påbörjar upphandlingsarbetet? Det och mycket annat kan du ta del av i denna guide: Inköpsprocessen i en kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Guiden belyser flera olika aspekter i detta arbetet, från marknadsanalys till kontrakt.

Pågående upphandlingar

Alla offentliga upphandlingar sammanförs i en databas som heter Opic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är upphandlingsannonser från samtliga upphandlingssystem. I databasen kan du söka fram de upphandlingar som du är intresserad av. Om du vill ha extra koll har Opic även en tjänst för bevakning av offentliga upphandlingar, se Opics abonnemangserbjudande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mercell TendSign är det verktyg som vi använder när vi annonserar våra upphandlingar. Det är viktigt att du som är intresserad av att lägga anbud registrerar dig som leverantör i systemet för att vara säker på att få ta del av uppdateringar, kompletteringar och svar på eventuella frågor som ankommer upphandlingen.

Upphandling

Innebär att ett inköp konkurrensutsätts. 

Direktupphandling

Om värdet av det som ska köpas understiger direktupphandlingsgränsen behöver inköpet inte annonseras. I stället kan vi vända oss direkt till ett begränsat antal leverantörer och begära in offerter.

Avrop

Varje gång någon gör anspråk på ett ramavtal kallas det för avrop. Avrop från ramavtalet kan göras genom rangordning eller en förnyad konkurrensutsättning.

Ramavtal

Ett ramavtal är ett avtal där parterna har kommit överens om vad som gäller i form av exempelvis pris, varugrupper och leveransvillkor. Vi får sedan avropa "inom ramarna" för avtalet, det vill säga vi får köpa de varor eller tjänster som ingår i ramen. Ramavtalet kan bestå av en eller flera leverantörer. 

Kontrakt

Ett kontrakt skiljer sig från ett ramavtal, som har samtliga villkor fastställda. Med kontrakt finns inga ramar att avropa inom och det krävs inte heller att man gör något avrop för att kontraktet ska fullgöras. Det som är avtalat i kontraktet fullgörs/levereras helt i enlighet med det som beställaren kommit överens om med leverantören.

Annonsering

Det finns två nivåer för annonsering av upphandlingar: Nationellt och EU. 
Var upphandlingen ska annonseras avgörs dels på vad som ska upphandlas och av värdet.​

Tycker du att det är krångligt och svårt med att lämna anbud? Ta då hjälp av Upphandlingsmyndighetens anbudsskola. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I anbudsskolan hittar du stöd om upphandlingsprocessen och vad som är viktigt att tänka på om du vill bli leverantör till offentlig sektor.

De visar vad du behöver göra för att öka dina chanser till att vinna en upphandling. Du får även smarta tips och information om hur du kan utvecklas som anbudsgivare. 

Anbudsskolan är uppdelad i två delar där första delen fokuserar på var upphandlingarna finns, hur det går till att lämna ett anbud samt om det går att lämna det perfekta anbudet. Del två handlar om vad som händer efter tilldelningsbeslut och hur anbudet kan förbättras till nästa gång.

Lämna anbud

Filmen visar hur du skapar ett anbud med Mercell TendSign.

Det finns flera nyttoaspekter med samverkan, att vi går ihop och upphandlar tillsammans. Exemplevis ökar volymerna eftersom vi är flera kommuner vilket gör att upphandlingen kan bli intressant för fler anbudsgivare. Tid frigörs för de kommuner som deltar eftersom det endast är en kommun som ansvarar för upphandlingen åt samtliga, istället för att vi gör var sin upphandling.

Vi försöker där det är möjligt samverka med andra kommuner för de upphandlingar som vi har gemensamt. Att vara en del av en samverkan ger oss tillgång och möjlighet att nyttja gemensamma ramavtal med diverse leverantörer.

Samverkan bygger på ett ömsesidigt förtroende och vi strävar inom ramen för de ekonomiska förutsättningarna att åstadkomma ett gott samarbetsklimat.

Inköpscentraler

Förutom samverkan med andra använder vi också färdiga ramavtal via olika inköpscentraler.

En inköpscentral är en upphandlande myndighet som ingår ramavtal om varor, tjänster och byggentreprenader som är avsedda för andra upphandlande myndigheter. Med det menas att inköpscentralen har färdiga ramavtal som vi kan avropa ifrån. Att nyttja ramavtal via inköpscentraler förenklar och effektiviserar våra inköp. 

Exempel på inköpscentraler är Adda Inköpscentral, Kammarkollegiet, Sinfra och HBV.

Offentlig upphandling styrs av ett antal olika lagar som reglerar på vilket sätt vi ska göra våra upphandlingar. Lagarna tar sikte på olika typer av upphandlingar beroende på bland annat vem det är som gör inköpen och vad som köps in.

Den svenska upphandlingslagstiftningen styr olika delar av de offentliga inköpen. Reglerna bygger på EU-direktiv och är till stora delar lika inom hela EU.

Grundprinciper

Det finns fem grundläggande principer som genomsyrar hela upphandlingslagstiftningen.

  • Icke-diskriminering
  • Likabehandling
  • Proportionalitet
  • Öppenhet
  • Ömsesidigt erkännande

Dessa grundprinciper bygger på objektivitet och öppenhet. Det betyder att vi ska vara sakliga och välja leverantör utifrån det som köps. Det får inte förekomma lojalitet mot det egna landets leverantörer eller tidigare leverantörer. Valet av leverantör ska ske på affärsmässig grund och baseras på vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren. Alla leverantörer, oavsett nationellt ursprung, ska få möjlighet att tävla på samma villkor i varje upphandling.

Som leverantör har du rätt att överpröva vårt beslut om du anser att vi har gjort fel enligt lagen om offentlig upphandling.

Anser du att det har blivit fel i en upphandling som du har deltagit i? Kontakta oss så vi kan rätta det som eventuellt har blivit fel. Under avtalsspärren kan vi återta tilldelningsbeslutet om det visar sig att vi har tilldelat fel leverantör.

Du kan överpröva en pågående upphandling vid förvaltningsrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om du anser att vi har brutit mot lagen och det samtidigt har medfört eller kan komma att medföra att du som leverantören lider skada.

.

Cecilia Wigemark, Upphandlare, 0325-180 76

Uppdaterad: