Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Barn och ungdom på biblioteket

På biblioteket kan du låna böcker, DVD-filmer och tv-spel. Du kan också sitta och läsa, spela schack, använda datorn eller gå på roliga aktiviteter. Det finns något för alla helt enkelt!

en bok

Gå på roliga aktiviteter 

Följande aktiviteter kan du som barn eller ung gå på med jämna mellanrum:

 • Sagostunder
 • After school - pysselaktiviteter på tisdagar
 • Skaparbibblan - VR, robotar, skärmaskin och annat kul på onsdagar
 • Sommarboken
 • Lovaktiviteter
 • Knattebio på Teaterbiografen
 • Barnteater i centralorten eller på olika bygdegårdar i kommunen

Följ vår evenemangskalender Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller våra nyheter för att få reda på när du kan gå på nästa aktivitet!

Läs e-böcker i appen Bibblix

Bibblix är en app från biblioteket, för dig som är 6-12 år. Med appen kan du läsa böcker direkt i din surfplatts eller mobiltelefon. Böckerna är utvalda av barnbibliotekarier och håller hög kvalitet. I Bibblix finns bara e-böcker, ljudböcker kan du låna i Biblio istället.

 1. Ladda ner appen, på din mobil eller surfplatta, som finns på både Google play eller Apple Store.
 2. Tryck på ikonen skapa Ny användare. Skriv in ett profilnamn och tryck på spara
 3. Därefter behöver du lägga till ditt lånekortsnummer och din pinkod. Om du inte vet ditt kortnummer eller inte har en pinkod, kontakta biblioteket så hjälper vi dig att skapa detta.
 4. Leta upp det du vill ha, tryck sen på låna och börja läs!

Böcker på olika språk

På biblioteket hittar du barn- och ungdomsböcker på ett antal olika språk! Om det språk du vill läsa inte finns hos oss kan vi oftast låna in boken från något annat bibliotek i regionen. Du kan ringa eller skicka en beställning via mail till Svenljunga bibliotek.

Talböcker 

För dig som har svårt att läsa tryckta böcker finns talböcker. Talböcker är inlästa böcker för alla som har svårt att läsa tryckt text. Du kan ladda ner talböcker själv direkt till en dator, MP3-spelare, surfplatta eller mobiltelefon om du har ett nedladdningskonto. Detta nedladdningskonto kallas Daisy Direkt. I Myndigheten för tillgängliga medier, MTMs talbokskatalog Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har du över 90 000 talböcker att välja bland.

Boka en tid på Svenljunga bibliotek för att registrera dig för ett nedladdningskonto på Legimus. Vi visar också hur du ska göra för att ladda ner talböcker. Är du under 18 år kommer du tillsammans med din förälder. Din förälder behöver skriva på ett avtal när du registreras.

Äppelhylla 

På Äppelhyllan hittar du medier speciellt anpassade för barn och unga med olika funktionsnedsättningar. Här finns böcker med teckenspråk, blindskrift och även DVD och CD-Rom.

Gåvoboken

Du som nybliven förälder kan hämta gåvoboken på biblioteket. Ta med presentkortet som delas ut på BVC. Boken är fylld av rim, ramsor, fingerlekar, sånger och berättelser för de minsta. Den finns också inläst som talbok. 

Skapa i Skaparbibblan

Skaparbibblan består av en vagn med teknikpyssel och inspiration för stora och små. Vi har Littlebits, ett legoliknande verktyg för att bygga enkla teknikprylar och uppfinningar. Sphero bolt är små robotbollar som kan programmeras på olika sätt. Vi har också micro:bit, ett enkelt kretskort som kan utvecklas nästan i det oändliga.

Med högre svårighetsgrad finns skärmaskin, som kan användas för modellbygge, stickers och allt tänkbart finare pappersarbete. Vi har också VR-headset Oculus Quest.

3D-skrivare

Skaparbibblan har också en 3D-skrivare där du kan skriva ut och skapa allt möjligt kul. Vill du lära dig använda 3D-skrivaren på egen hand? Vi erbjuder en kort introduktion med möjlighet att skriva ut något litet för att testa. Efter att ha gått kursen får man använda 3D-skrivaren på egen hand. Du kan också mejla dina 3D-filer till biblioteket@svenljunga.se, så skriver vi ut ditt projekt till självkostnadspris (1kr/gram).

Låna hem teknik från Skaparbibblan

Du kan låna hem micro:Bit i kit från biblioteket, om du vill testa hemma! Micro:Bit är små kretskort som går att utveckla och testa sig fram med nästan i det oändliga. Du behöver ha en egen dator eller iPad för att kunna programmera den. Här kan du läsa instruktioner för hur du kommer igång! Länk till annan webbplats.

.

Mary-Ann Hansson, Barnbibliotekarie, 0325-181 53
Karin Ryberg Manhem, Kulturchef, 0325-181 65

Uppdaterad: