Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Digitala biblioteket

Sök i databaser, använd 3D-skrivare och prova robotar i Skaparbibblan, läs e-böcker eller lyssna på e-ljudböcker på olika språk, streama film eller läs dagstidningar och tidskrifter digitalt. Eller behöver du kanske hjälp att bli mer digital? Här kan du läsa om bibliotekets digitala tjänster.

någon som håller i sin mobil

Gå på tekniksupport

Behöver du hjälp med Internet, din smarta mobil eller surfplatta, eller bibliotekets digitala tjänster? Det kan du få hjälp med i bibliotekets tekniksupport, varannan måndag på jämna veckor klockan 13-15.
Du har möjlighet att få hjälp en halvtimma, kontakta bibliotekspersonalen för att boka en tid.

E-böcker, digitala tidningar och e-ljudböcker

E-böcker för barn

Bibblix är en app från biblioteket, med böcker som passar för dig som är 6-12+ år. Självklart får alla använda appen, oavsett ålder!
Med appen kan du läsa böcker direkt i din surfplatta eller mobiltelefon. Den fungerar också på de chromebooks som barnen får genom skolan. Böckerna är utvalda av barnbibliotekarier och håller hög kvalitet. I Bibblix finns bara e-böcker och de är på svenska.
För att logga in i Bibblix behöver du lånekortsnummer och pinkod. Du får låna 5 böcker i veckan och lånetiden är 28 dagar.

E-böcker och e-ljudböcker

Du kan lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker i appen Biblio. Tänk på att välja Knallebiblioteken när du ska logga in, därefter kan du ange personnummer eller lånekortsnummer samt pin-kod. Du kan välja att läsa och lyssna direkt online eller välja att ladda ner din lån för att kunna ta del av dem offline.

Om du hellre vill läsa på dator eller läsplatta så finns e-böckerna att låna direkt i katalogen på hemsidan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du loggar in med lånekortsnummer eller personnummer, och pinkod.

Du får låna tre böcker i veckan och lånetiden är 28 dagar.

På andra språk

världens bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa e-böcker och lyssna på ljudböcker på andra språk. De språk du kan lyssna och läsa på är: albanska, arabiska, bosniska, kroatiska, kurdiska, persiska, polska, serbiska, somaliska, tigrinska, thailändska och turkiska. Där finns både barn- och vuxenböcker, såväl skön- som facklitteratur. Alla som befinner sig i Sverige kan använda den tjänsten, som är gratis.
Du behöver inget lånekort för tjänsten, men du måste skapa ett lånekonto på sidan.

Mer information om e-böcker och e-ljudböcker

Klicka dig vidare till Knallebibliotekens sida om e-böcker och e-ljudböcker Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. så får du mer information och steg-för-stegguider.

Låna en läsplatta

Du kan låna en läsplatta på biblioteket. En läsplatta är speciellt anpassad för att läsa böcker på, och fungerar precis som en vanlig bok fast den är digital. Du behöver vara över 18 år och ha ett lånekort för att få låna en läsplatta. En läsplatta använder sig av en annan teknik än en surfplatta, den fungerar utmärkt även utomhus i solsken och är skonsammare mot ögonen när du läser.

Läs tidningar digitalt

Du kan läsa över 6000 elektroniska tidskrifter från över 100 länder på 60 olika språk via e-tjänsten Pressreader. Om du är på biblioteket så kommer du åt den på våra datorer, men du som är låntagare hos Knallebiblioteken kan också logga in på tjänsten från till exempel mobil eller surfplatta.
Läs mer om hur du går till väga för att logga in på egen enhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi har också en surfplatta tillgänglig i biblioteket som du kan låna och använda för denna tjänsten. Fråga personalen så visar vi dig hur det fungerar.

Låna film direkt i din dator

Har du ett lånekort, pinkod och internetuppkoppling kan du låna två filmer i veckan gratis via www.cineasterna.com. Lånetiden är en vecka. Så här gör du:

  1. Starta webläsaren i din dator, surfplatta eller smartphone. Du kan också ladda ner appen Cineasterna till till enhet.
  2. Gå till Cineasterna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  3. Välj Knallebiblioteken.
  4. Välj en film du vill låna.
  5. Ange ditt lånekortsnummer eller personnummer och pinkod och klicka på Låna film.

Sök information i våra databaser

På de publika datorerna på biblioteket i Svenljunga kan du söka i följande databaser:

  • Arkiv digital - Släktforskarbas
  • Pressreader - Tidningar och tidskrifter från hela världen
  • Sveriges dödbok - Släktforskardatabas

Skapa i Skaparbibblan

Skaparbibblan består av en vagn med teknikpyssel och inspiration för stora och små. Vi har Littlebits, ett legoliknande verktyg för att bygga enkla teknikprylar och uppfinningar. Sphero bolt är små robotbollar som kan programmeras på olika sätt. Vi har också micro:bit, ett enkelt kretskort som kan utvecklas nästan i det oändliga.

Med högre svårighetsgrad finns skärmaskin, som kan användas för modellbygge, stickers och allt tänkbart finare pappersarbete. Vi har också VR-headset Oculus Quest.

3D-skrivare

Skaparbibblan har också en 3D-skrivare. Den plockar vi fram under vissa aktiviteter och då får du gärna prova hur den fungerar, från att välja rätt ritning till färdig utskrift. Om du vill lära dig att använda 3D-skrivare mer grundligt så tipsar vi om att Tranemo bibliotek erbjuder introduktionskurser när efterfrågan finns.

Låna hem teknik från Skaparbibblan

Du kan låna hem micro:Bit i kit från biblioteket, om du vill testa hemma! Micro:Bit är små kretskort som går att utveckla och testa sig fram med nästan i det oändliga. Du behöver ha en egen dator eller iPad för att kunna programmera den. Här kan du läsa instruktioner för hur du kommer igång! Länk till annan webbplats.

.

Uppdaterad: