Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Digitala biblioteket

Sök i databaser, använd 3D-skrivare och prova robotar i Skaparbibblan, läs e-böcker eller lyssna på e-ljudböcker på olika språk, streama film eller läs dagstidningar och tidskrifter digitalt. Eller behöver du kanske hjälp att bli mer digital? Här kan du läsa om bibliotekets digitala tjänster.

någon som håller i sin mobil

Gå på tekniksupport

Behöver du hjälp med Internet, din smarta mobil eller surfplatta, eller bibliotekets digitala tjänster? Det kan du få hjälp med i bibliotekets tekniksupport, första måndagen i varje månad klockan 13-15.
Du har möjlighet att få hjälp en halvtimma, kontakta bibliotekspersonalen för att boka en tid.

E-böcker, digitala tidningar och e-ljudböcker

E-böcker för barn

Bibblix är en app från biblioteket, med böcker som passar för dig som är 6-12+ år. Självklart får alla använda appen, oavsett ålder!
Med appen kan du läsa böcker direkt i din surfplatta eller mobiltelefon. Den fungerar också på de chromebooks som barnen får genom skolan. Böckerna är utvalda av barnbibliotekarier och håller hög kvalitet. I Bibblix finns bara e-böcker och de är på svenska. Här kan du läsa om hur du kommer igång!

E-böcker och e-ljudböcker

Du kan lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker i appen Biblio. Är du redan inloggad i appen behöver du logga ut och sedan logga in igen, välj sedan Biblioteken i Kind. Du kan välja att lyssna direkt online eller välja att ladda ner och lyssna på offline.

Om du hellre vill läsa på dator eller läsplatta har biblioteket en egen portal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för e-lån och inloggning. Välj Biblioteken i Kind som ditt bibliotek. Du loggar in med lånekortsnummer eller personnummer, och pinkod. Du får låna fyra böcker i veckan och lånetiden är 28 dagar.

Låna en läsplatta

Du kan låna en läsplatta på biblioteket. En läsplatta är speciellt anpassad för att läsa böcker på, och fungerar precis som en vanlig bok fast den är digital. Du behöver vara över 18 år och ha ett lånekort för att få låna en läsplatta. En läsplatta använder sig av en annan teknik än en surfplatta, den fungerar utmärkt även utomhus i solsken och är skonsammare mot ögonen när du läser.

På andra språk

världens bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa e-böcker och lyssna på ljudböcker på andra språk. De språk du kan lyssna och läsa på är: albanska, arabiska, bosniska, kroatiska, kurdiska, persiska, polska, serbiska, somaliska, tigrinska, thailändska och turkiska. Där finns både barn- och vuxenböcker, såväl skön- som facklitteratur. Alla som befinner sig i Sverige kan använda den tjänsten, som är gratis.

Läs tidningar digitalt

Du kan läsa över 6000 elektroniska tidskrifter från över 100 länder på 60 olika språk på Pressreader. Du kan läsa dem på våra publika datorer på huvudbiblioteket. Du kan även ladda ner tidskrifterna till din smartphone eller surfplatta via appen Pressreader när du är på plats på huvudbiblioteket. Hemifrån kan du komma åt Pressreader genom att logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod i bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och klicka dig vidare till Pressreader efter att du loggat in.

Vi har också en surfplatta tillgänglig i biblioteket som du kan låna och använda för denna tjänsten. Fråga personalen så visar vi dig hur det fungerar.

Låna film direkt i din dator

Har du ett lånekort, pinkod och internetuppkoppling kan du låna två filmer i veckan gratis via www.cineasterna.com. Lånetiden är en vecka. Så här gör du:

  1. Starta webläsaren i din dator, surfplatta eller smartphone. Du kan också ladda ner appen Cineasterna till till enhet.
  2. Gå till Cineasterna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  3. Välj Biblioteken i Kind.
  4. Välj en film du vill låna.
  5. Ange ditt lånekortsnummer och pinkod och klicka på Låna film.

Sök information i våra databaser

På de publika datorerna på biblioteket i Svenljunga kan du söka i följande databaser:

  • Arkiv digital - Släktforskarbas
  • Pressreader - Tidningar och tidskrifter från hela världen
  • Landguiden - Läs information om olika länder
  • Sveriges dödbok - Släktforskardatabas

Skapa i Skaparbibblan

Skaparbibblan består av en vagn med teknikpyssel och inspiration för stora och små. Vi har Littlebits, ett legoliknande verktyg för att bygga enkla teknikprylar och uppfinningar. Sphero bolt är små robotbollar som kan programmeras på olika sätt. Vi har också micro:bit, ett enkelt kretskort som kan utvecklas nästan i det oändliga.

Med högre svårighetsgrad finns skärmaskin, som kan användas för modellbygge, stickers och allt tänkbart finare pappersarbete. Vi har också VR-headset Oculus Quest.

3D-skrivare

Skaparbibblan har också en 3D-skrivare där du kan skriva ut och skapa allt möjligt kul. Vill du lära dig använda 3D-skrivaren på egen hand? Vi erbjuder en kort introduktion med möjlighet att skriva ut något litet för att testa. Efter att ha gått kursen får man använda 3D-skrivaren på egen hand. Du kan också mejla dina 3D-filer till biblioteket@svenljunga.se, så skriver vi ut ditt projekt till självkostnadspris (1kr/gram).

Låna hem teknik från Skaparbibblan

Du kan låna hem micro:Bit i kit från biblioteket, om du vill testa hemma! Micro:Bit är små kretskort som går att utveckla och testa sig fram med nästan i det oändliga. Du behöver ha en egen dator eller iPad för att kunna programmera den. Här kan du läsa instruktioner för hur du kommer igång! Länk till annan webbplats.

.

Inlämning Bibliotek, Svenljunga bibliotek, 0325-181 99
Karin Ryberg Manhem, Kulturchef, 0325-181 65

Uppdaterad: