Det enklaste sättet att påverka utvecklingen i kommunen är att rösta. I Sverige har vi allmänna val andra söndagen i september vart fjärde år. De allmänna valen omfattar val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige.
Rätten att rösta fram en folkvald församling är en viktig demokratisk princip. Demokrati betyder just folkstyre. I Sverige och andra representativa demokratier styr folket genom att välja politiska representanter i fria, hemliga val. Du behöver inte tala om för någon på vad du har röstat på och ingen annan har rätt att bestämma över din röst. Alla röster väger dessutom lika. Ingens röst är mer värd än någon annans.
Vart fjärde år har alla röstberättigade Svenljungabor möjlighet att rösta i de allmänna valen till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige.
Val till Europaparlamentet är det vart femte år. Då får alla EU-medborgare välja vilka parlamentariker som ska styra EU. Nästa val till Europaparlamentet sker 2019.
Ibland får vi också tycka till om enskilda frågor, både på lokal och nationell nivå. Folkomröstningar kan ske både i samband med de allmänna valen och vid andra tillfällen.
För att du ska ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val.
Dessutom finns särskilda regler i valen till kommun, landsting/region, riksdag, Europaparlamentet och folkomröstningar.
Du har rösträtt till kommun- och region-/landstingsvalet om du har fyllt 18 år och
För att du ska har rösträtt till riksdagen krävs att du är 18 år, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.
Eftersom Sverige är medlem i EU kan du också ha rätt att rösta i valet till Europaparlamentet som hålls vart femte år. Du har rösträtt i Europaparlamentsvalet om du har fyllt 18 år och
Du kan rösta på flera olika sätt: förtidsrösta, rösta med bud, rösta med ambulerande röstmottagare, rösta från utlandet samt rösta i en vallokal på valdagen.
Den preliminära rösträkningen sker på onsdagen efter valdagen.
.