Tillbaka till startsidan

Du är här:

Val

Det enklaste sättet att påverka utvecklingen i kommunen är att rösta. I Sverige har vi allmänna val andra söndagen i september vart fjärde år. De allmänna valen omfattar val till riksdagen, kommunfullmäktige och regionsfullmäktige. 

En viktig demokratisk rättighet

Rätten att rösta fram en folkvald församling är en viktig demokratisk princip. Demokrati betyder just folkstyre. I Sverige och andra representativa demokratier styr folket genom att välja politiska representanter i fria, hemliga val. Du behöver inte tala om för någon vad du har röstat på och ingen annan har rätt att bestämma över din röst. Alla röster väger dessutom lika. Ingens röst är mer värd än någon annans.

När röstar vi?

Vart fjärde år har alla röstberättigade Svenljungabor möjlighet att rösta i de allmänna valen till riksdag, kommun- och regionsfullmäktige.

Val till Europaparlamentet är det vart femte år. Då får alla EU-medborgare välja vilka parlamentariker som ska styra EU. Nästa val till Europaparlamentet sker 2024.

Folkomröstning

Ibland får vi också tycka till om enskilda frågor, både på lokal och nationell nivå. Folkomröstningar kan ske både i samband med de allmänna valen och vid andra tillfällen.

Har jag rösträtt?

För att du ska ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val.

Dessutom finns särskilda regler i valen till kommun, region, riksdag, Europaparlamentet och folkomröstningar.

Rösträtt i kommun och region

Du har rösträtt till kommun- och regionsvalet om du har fyllt 18 år och

  • är svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/regionen
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/regionen
  • är medborgare i något annat land och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/regionen.

Rösträtt till riksdagen

För att du ska ha rösträtt till riksdagen krävs att du är 18 år, är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Rösträtt i EU-val

Eftersom Sverige är medlem i EU har du rätt att rösta i valet till Europaparlamentet som hålls vart femte år. Du har rösträtt i Europaparlamentsvalet om du har fyllt 18 år och

  • är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.

Hur röstar jag?

Du kan rösta på flera olika sätt: förtidsrösta, rösta med bud, rösta med ambulerande röstmottagare, rösta från utlandet samt rösta i en vallokal på valdagen.

Preliminär rösträkning ”onsdagsräkning”

Den preliminära rösträkningen sker på onsdagen efter valdagen.

Såhär röstar du

Undrar du hur det fungerar att rösta? Titta på filmen för att lära dig hur det går till.

.

Kontakt

Uppdaterad: