Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Röstmottagare

Som röstmottagare medverkar du till att val och folkomröstningar blir genomförda på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. På den här sidan får du reda på hur du blir röstmottagare, anmäla ditt intresse samt få en liten inblick av hur förtidsröstning och röstning på valdagen ser ut.

valkuvert

Hur blir jag röstmottagare?

Är du intresserad av att jobba som röstmottagare så använder du formuläret längst ner på denna sida. Valnämnden beslutar sen om du får uppdraget, ett så kallat förordnande. Oavsett om du blir förordnad eller inte så blir du kontaktad av oss.

Blir du förordnad innebär det att du får ett offentligt uppdrag. För detta uppdrag får du ett skattepliktigt arvode som valnämnden beslutar om inför varje val. Här kan du läsa mer om ersättning till röstmottagare. Öppnas i nytt fönster.

Förutom att bli förordnad som röstmottagare behöver du genomföra en obligatorisk utbildning, oavsett om du har tidigare erfarenhet av val eller inte. Utbildningen kommer hållas av valadministrationen veckorna innan förtidsröstningen börjar. Eftersom utbildningen är obligatorisk anses det vara en del av ditt arbete som röstmottagare vilket innebär att du får betalt för den tiden.

Förtidsröstning och röstning på valdagen

Som röstmottagare jobbar du i någon av våra vallokaler eller röstningslokaler. Val- och röstningslokalerna ligger i idrottshallar, bygdegårdar, medborgarhus och i biblioteket.

Hur fungerar förtidsröstningen?

När du förordnas av valnämnden kan du komma att få frågan om du kan tänka dig att jobba med förtidsröstningen. Förtidsröstningen börjar 18 dagar före valdagen i utvalda röstningslokaler.

Svenljunga Bibliotek kommer fungera som en röstningslokal varje dag under särskilda tider. Andra röstningslokaler, som befinner sig i alla delar av kommunen, kommer enbart ha öppet vissa dagar och under begränsade tider.

Hur ser arbetet ut på valdagen?

Valdagen är en intensiv dag där det hela tiden varierar hur många väljare som kommer till vallokalen. Oavsett arbetsbelastning förväntas du vara hjälpsam, vänlig och noggrann.

Så här ser valdagen ut

 • klockan 07.00: Röstmottagarna ställer i ordning vallokalen
  - Ordförande kan även välja att ställa i ordning vallokalen dagen innan, i dessa fall kommer du bli informerad om det.
 • klockan 08.00: Vallokalerna öppnar.

Ordförande leder och fördelar arbetsuppgifterna

 • kontrollera valsedlar
 • dela ut valkuvert
 • pricka av i röstlängden
 • kontrollera väljarnas identitet
 • arbeta med inkomna förtidsröster.

Vallokalerna stänger klockan 21.00 (20.00 om det är val till riksdag, kommun- och regionfullmäktige) och rösträkningen påbörjas.

 • arbetet börjar med att öppna och räkna röster, ett val i taget om det är val till riksdag, kommun- och regionfullmäktige:
  - riksdag
  - region
  - kommun.

Vid EU-val finns enbart röster för ett val att räkna.

När alla röster är räknade ska du hjälpa till med att packa ihop och ställa i ordning lokalen. När det är klart levererar ordförande rösterna till kommunhuset. Som röstmottagare är ditt jobb nu klart och du kan gå hem.

Tips till röstmottagare

 • Ta ledigt dagen efter valdagen
  - Det kan ta lång tid att räkna rösterna och ställa i ordning vallokalen efter att vallokalerna stänger. Arbetet som röstmottagare kan därför pågå till efter midnatt.
 • Matsäck
  - Valdagen är lång och efterarbetet kan dra ut på tiden. Därför kan det vara bra att ha med något att äta under dagen.

Intresseanmälan för röstmottagareErfarenhet av valarbete? * (obligatorisk)
Erfarenhet av valarbete?Exempelvis som röstmottagare, ordförande i valdistrikt, central valadministration

(ex serviceyrken, skola, vård och omsorg)
Körkort och tillgång till bil * (obligatorisk)
(För att förenkla planering av arbetet och placering av röstmottagare är vi intresserade att veta om du har körkort och om du har tillgång till egen bil under valperioden.)
Körkort och tillgång till bil.

Alexandra Skoog, Kommunsekreterare, 0325-180 66

Uppdaterad: