Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Mat, lunch

Denna matsedel gäller för alla skolor i kommunen. Dagligen serveras hårt bröd, smör, ekologisk mellanmjölk, salladsbord och passande tillbehör. På denna sida får du reda på vilken skolmat som serveras de närmsta veckorna.  

Beskriver min bild

Matsedel 

Varje vecka serveras en fiskrätt, en vegetarisk rätt, en soppa och två kött- eller korvrätter.

Varje dag finns ett salladsbord med minst fem sorter, inkluderat lingon och smörgåsgurka vid passande rätter.


Nedanstående matsedel är med reservation för ändringar.

Vecka 34 (19-23 augusti)

veckodag

måltid

måndag

Falukorv, stuvade makaroner ENDAST FÖRSKOLA

tisdag

BjörkebyFisk med mos ENDAST FÖRSKOLA

onsdag

Pastasallad med kyckling, dressing

torsdag

Skånsk kalops, kokt potatis

fredag

Kålsoppa, mjuk smörgås, ost


Vecka 35 (26-30 augusti)

veckodag

måltid

måndag

Krämig korv stoganoff med morot, matvete

tisdag

Panerad fisk, kall sås, potatis

onsdag

Kyckling sweetchili med ananas, ris

torsdag

Southern Quornburgare, bröd, mos, sallad, dressing

fredag

Cowboysoppa, mjukt bröd och pålägg


Vecka 36 (2-6 september) - Moga F-6 önskevecka

veckodag

måltid

måndag

Köttbullar, brunsås och hemgjort potatismos

tisdag

Krämig fiskgryta med lax, ris

onsdag

Vegetarisk färssås, spagetti

torsdag

Tacos, mjuka bröd, dressing, sallad

fredag

Kycklingsoppa, mjukt bröd och pålägg


Vecka 37 (9-13 september)

veckodag

måltid

måndag

Varmkorv, mos

tisdag

Tacofisk, matvete

onsdag

Vegetarisk färslimpa, kall örtsås och kokt potatis

torsdag

Lasagnette

fredag

Grönsakssoppa, mjukt bröd och pålägg


Så här planeras matsedeln

Skolmatsedels planeras så att det varje vecka serveras en bred, variationsrik och näringsrik kost. Vi utgår från Livsmedelsverkets krav och rekommendationer men tittar även på klimat- och miljöpåverkan. Vi försöker tänka utifrån flera olika aspekter när vi gör menyn; vi vill att barnen ska ha kvar ett arv av tradition (traditionell svensk husmanskost) men ändå få en inblick i framtiden (modern mat) och andra kulturer (mat från hela världen).


  • Alla våra mjölkprodukter är ekologiska och så långt det är möjligt försöker vi handla ekologiska produkter.
  • All vår fisk är msc-märkt och är verkligen superfin!
  • Allt vårt färska kött såsom grytbitar, köttfärs och korv är svenskt kött.
  • All kyckling som vi använder är svensk kyckling.

Våra måltider förändras över tid

Det vi åt på 80-talet till skollunch är inte detsamma som vi äter idag. Vissa rätter hänger kvar men mycket byts ut. Och det finns flera faktorer detta hänger på:


  • Tillgång, vissa produkter försvinner, utgår eller blir för dyra för att kunna serveras inom ramen för en skolmåltids budget.
  • Andra råvaror dömer Livsmedelsverket ut, och som vi därför inte får servera.
  • Kosten förändras, likaså människan och hur vi arbetar och rör på oss, således kommer det nya kostråd från Livsmedelverket som vi måste förhålla oss till.
  • Miljö och klimat förändras och vi måste se vad det finns för alternativ bland råvaror som man idag kan ta fram.

Några förändringar som vi har gjort i vårt sätt att laga mat

  • Vi serverar vegetariskt en gång i veckan.
  • Köttfärssås: mindre kött och i med linser, morötter och korngryn.
  • Alla grytor och soppor: mindre kött, i med morot, bönor, grönsaker och gryner.
  • Vi serevrar mindre ris och mer matvete, bulgur och dylikt och blandar gärna i grönasaker och örter i.
  • Större salladsbord med många rena och blandade sallader
  • Enbart vegetabiliska fetter (fleromättade), inga animaliska (enkelomättade)
  • Potatismos med spenat/blomkål/örter/ärtor med mera.
Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt

Uppdaterad: 01 augusti 2019