Självservice

Lyssna

Kontakt

Tillbaka till startsidan

Du är här:

Mat, lunch

Denna matsedel gäller för alla skolor i kommunen. Dagligen serveras hårt bröd, smör, ekologisk mellanmjölk, salladsbord och passande tillbehör. På denna sida får du reda på vilken skolmat som serveras de närmsta veckorna.  

Beskriver min bild

Matsedel 

Varje vecka serveras en fiskrätt, en vegetarisk rätt, en soppa och två kött- eller korvrätter.

Varje dag finns ett salladsbord med minst fem sorter, inkluderat lingon och smörgåsgurka vid passande rätter.


Nedanstående matsedel är med reservation för ändringar.

Vecka 4 (20-24 januari)

veckodag

måltid

måndag

Köttbullar, sås, potatis

tisdag

Björkebyfisk, blomkålsmos

onsdag

Korv stroganoff med morot, ris

torsdag

Falafel, tzatziki och rostade rotfrukter

fredag

Kycklingsoppa med örter, mjukt bröd, pålägg


Vecka 5 (27-31 januari)

veckodag

måltid

måndag

Varmkorv, mos

tisdag

Tacofisk med ris

onsdag

Spagetti, köttfärssås med morot och linser

torsdag

Grönsakbiff Caribbean, kall mangochutneysås och rostad potatis

fredag

Het Linssoppa, mjukt bröd och pålägg


Vecka 6 (3-7 februari)

veckodag

måltid

måndag

Pannbiff, brun sås, potatis

tisdag

Kokt torsk med vitvinssås och kokt potatis

onsdag

PaprikaGulasch med ris och creme

torsdag

Kycklingsallad med pasta, kall sås

fredag

Köttfärssoppa, mjukt bröd, ost


Vecka 7 (10-14 februari) - Sportlov

veckodag

måltid

måndag

Gratinerad Falukorv, potatismos

tisdag

Fisk med krämigt täcke och potatismos

onsdag

Ostgratinerad pastagratäng med broccoli

torsdag

Köttfärsröra med paprika, morot och champinjon, ris

fredag

Gulaschsoppa, mjukt bröd och påläggTomatsoppa med pasta, mjukt bröd och pålägg

Så här planeras matsedeln

Skolmatsedels planeras så att det varje vecka serveras en bred, variationsrik och näringsrik kost. Vi utgår från Livsmedelsverkets krav och rekommendationer men tittar även på klimat- och miljöpåverkan. Vi försöker tänka utifrån flera olika aspekter när vi gör menyn; vi vill att barnen ska ha kvar ett arv av tradition (traditionell svensk husmanskost) men ändå få en inblick i framtiden (modern mat) och andra kulturer (mat från hela världen).


  • Alla våra mjölkprodukter är ekologiska och så långt det är möjligt försöker vi handla ekologiska produkter.
  • All vår fisk är msc-märkt och är verkligen superfin!
  • Allt vårt färska kött såsom grytbitar, köttfärs och korv är svenskt kött.
  • All kyckling som vi använder är svensk kyckling.

Våra måltider förändras över tid

Det vi åt på 80-talet till skollunch är inte detsamma som vi äter idag. Vissa rätter hänger kvar men mycket byts ut. Och det finns flera faktorer detta hänger på:


  • Tillgång, vissa produkter försvinner, utgår eller blir för dyra för att kunna serveras inom ramen för en skolmåltids budget.
  • Andra råvaror dömer Livsmedelsverket ut, och som vi därför inte får servera.
  • Kosten förändras, likaså människan och hur vi arbetar och rör på oss, således kommer det nya kostråd från Livsmedelverket som vi måste förhålla oss till.
  • Miljö och klimat förändras och vi måste se vad det finns för alternativ bland råvaror som man idag kan ta fram.

Några förändringar som vi har gjort i vårt sätt att laga mat

  • Vi serverar vegetariskt en gång i veckan.
  • Köttfärssås: mindre kött och i med linser, morötter och korngryn.
  • Alla grytor och soppor: mindre kött, i med morot, bönor, grönsaker och gryner.
  • Vi serevrar mindre ris och mer matvete, bulgur och dylikt och blandar gärna i grönasaker och örter i.
  • Större salladsbord med många rena och blandade sallader
  • Enbart vegetabiliska fetter (fleromättade), inga animaliska (enkelomättade)
  • Potatismos med spenat/blomkål/örter/ärtor med mera.
Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt

Uppdaterad: 20 januari 2020