logga svenljunga

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 7

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kålpudding serveras med gräddsås och kokt potatis

Skogsbärs kräm med mjölk

Spenatsoppa med en ägghalva

Tisdag

Ungsbakad fisk serveras med ägg och persiljesås, kokt potatis

Fruktkompott

Mannagrynspudding serveras med sylt

Onsdag

Ugnsbakad korv med bstontäcke serveras med potatismos

Bärsoppa med kex

Fläskpannkaka med lingon

Torsdag

Kycklinggryta serveras med potatis eller ris

Vaniljkeso med bär

Kockens Val

Fredag

Gulaschsoppa serveras med hembakat bröd

Ostkaka serveras med grädde och sylt

Ägg och sill smörgås

Lördag

Fiskgryta med tomatsås och örter serveras med kokt potatis

Rabarberpaj med vaniljsås

Bakad potatis med räkröra

Söndag

Grekiska biffar med tzatziki och ugnsbakade grönsaker

Fattiga riddare serveras med glass

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 8

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Lasange med en vitlöks cremé

Fruktsallad med grädde

Äggröra med stekt korv

Tisdag

Fiskbullar i dillsås serveras med kokt potatis

Blåbärskompott serveras med mjölk

Morotssoppa serveras med tillbehör

Onsdag

Stekt fläsk serveras med löksås och kokt potatis

Hallonpaj med vaniljsås

Omelett med stuvning

Torsdag

Stekt falukorv serveras med makaroner och vit sås

Äpplekräm serveras med mjölk

Kockens val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med grädde och sylt

Gnocci

Lördag

Krabbkakor med dansk remoulad sås och kokt potatis

Citron pannacotta med vispad grädde

Köttbullesmörgås

Söndag


Nattbakad stek med rostad potatis och rödvinssky

Chokladpudding med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 9

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gratinerad kassler serveras med potatismos

Päronhalvor serveras med kanelgrädde

Risplättar serveras med sylt

Tisdag

Apelsin och chilibakad fisk serveras med kokt potatis

Blåbärsgott

Pytt Bellman serveras med stekt ägg och rödbetor

Onsdag

Köttbullar serveras med brunsås, kokt potatis och lingon

Jordgubbskräm med mjölk

Grön ärtsoppa serveras med en klick creme fraich

Torsdag

Stekt kycklinglårfilé serveras med currysås och kokt potatis

Apelsinsoppa

Kockens val

Fredag

Krämig tomatsoppa serveras med hembakat bröd

Ostkaka serveras med grädde och sylt

Shepards paj serveras med sallad

Lördag

Stekt makrill med stuvad spenat och kokt potatis

Kladdkaka serveras med grädde

Smörrebröd med rostbiff

Söndag

Burgundisk gryta serveras med kokt potatis

Hallonmousse

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 10

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Mangokesella

Skinkfrestelse

Tisdag

Currypanerad fisk serveras med kall ananassås och potatis

Hallonkräm serveras med mjölk

Krämig Broccolisoppa serveras med topping

Onsdag

Isterband serveras med dillstuvad potatis

Persikor med grädde

Chili con pollo serveras med mjult bröd

Torsdag

Asiatisk fläskgryta serveras med potatis eller ris

Änglamat

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med grädde och sylt

Omelett med stuvning









Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med potatismos

Marängsviss

Ljummen potatissallad med kallskuret

Söndag

Baconlindad köttfärslimpa serveras med gräddsås och kokt potatis

Bakelse

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: