logga svenljunga

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 10

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Mangokesella

Skinkfrestelse

Tisdag

Currypanerad fisk serveras med kall ananassås och potatis

Hallonkräm serveras med mjölk

Krämig broccolisoppa serveras med topping

Onsdag

Isterband serveras med dilstuvad potatis och rödbetor

Persikor serveras med grädde

Chili con pollo serveras med mjukt bröd

Torsdag

Asiatisk fläskköttsgryta serveras med potatis eller ris

Änglamat

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Omelett med stuvning

Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med potatismos

Marängswiss

Ljummen potatissallad med kallskuret

Söndag

Baconlindad köttfärslimpa med gräddsås och potatis

Bakelse

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 11

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Dillkött serveras med kokt potatis

Bärkräm serveras med mjölk

Raggmunk serveras med lingonsylt

Tisdag

Fiskgryta serveras med kokt potatis

Päronkompott med mjölk

Potatis och purjolökssoppa

Onsdag

Köttgryta serveras med kokt potatis och rödbetor

Blåbärspaj med vaniljsås

Blomkålsgratäng

Torsdag

Mozzarella bakad kyckling med pestosås och rostad potatis

Vaniljpudding

Kockens val

Fredag

Överlidas ostsoppa serverasmed hembakat bröd

Vaniljglass serveras med varma bär

Kycklinggratäng

Lördag

Örtcrunchbakad fisk med vitvinsås och potatis

Citronfromage

Västenbottenpaj

Söndag


Himmelska kotletter serveras med potatisgratäng

Bakad banan med glass

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 12

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Krämig fläskköttsgryta serveras med potatis eller ris

Soppa Surprise

Grönsaksplättar serveras med lingonsylt

Tisdag

Italiensk fisk med ost och basilika serveras med potaismos

Äpplekräm serveras med mjölk

Stekt potatis och ägg serveras med rödbetssallad

Onsdag

Kålpudding med brunsås, kokt potatis och lingon

Inlagda aprikoser serveras med mandelgrädde

Ägg smörgås och varm choklad

Torsdag

Ugnsbakad kyckling med kokos och ananas serveras med potatis eller ris

Blåbärskräm med mjölk

Kockens val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med grädde och sylt

Pizzasmörgås serveras med sallad

Lördag

Panerad stekt fisk med kapriskräm och kokt potatis

Choklad och apelsin pannacotta

Spenat och fetaost lasange

Söndag

Biff a la Lindström serveras med potatismos

After Eight päron med grädde

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 13

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Krusbärskräm serveras med mjölk

Ugnspannkaka med sylt

Tisdag

Fisk Björkeby serveras med potatismos

Ingefärspäron serveras med grädde

Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor

Onsdag

Hannas apelsinkyckling serveras med potatis

Stekta äpplen med glass

Stuvad spenat med ägghalva

Torsdag

Stekt fläsk serveras med bruna bönor och kokt potatis

Fruktsallad med grädde

Kockens Val

Fredag

Cowboysoppa serveras med hembakat bröd

Rabarberpaj serveras med vaniljsås

Ägg och sill smörgås

Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med potatismos

Jordgubbsmousse

Gnocci

Söndag

Mormors söndagsstek med gräddsås, potatis och gelé

Vaniljpudding med apelsin

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: