Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 41

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Korvstroganoff serveras med ris eller potatis

Toscapäron serveras med grädde

Crepes med stuvning

Tisdag

Fiskgryta serveras med kokt potatis

Krusbärskräm serveras med mjölk

Kalvsylta med stekt potatis och rödbetor

Onsdag

Bill a la Lindström serveras med gräddsås och kokt potatis

Hallonsoppa serveras med kardemummaskorpor

Risgrynspudding serveras med sylt

Torsdag

Köttkorv serveras med rotmos

Äpplekräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Ost och broccolisoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor serveras med sylt och grädde

Persiljestuvade morötter med korv









Lördag

Smarriga fisken serveras med potatismos

Knäckig rabarberpaj med vispad grädde

Janssons frestelse

Söndag

Plommonspäckad fläskkarré serveras med gräddsås och potatis

Apelsin pannacotta

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 42

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kålpudding serveras med gräddsås och potatis

Fruktsallad serveras med vispad grädde

Blomkålssoppa

Tisdag

Stekt strömming serveras med potatismos och lingonsylt

Björnbärskräm serveras med mjölk

Potatisbullar med baconcrisp

Onsdag

Herrgårdskyckling serveras med potatis

Ris i frutti med hemgjord hallonsylt

Mannagrynspudding serveras med sylt

Torsdag

Orientalisk gryta serveras med kokt potatis eller ris

Ostkaka med sylt och grädde

Kockens Val

Fredag

Tomatsoppa med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Lasange serveras med sallad och dressing

Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med potatismos

Citronfromage serveras med hallon

Köttbullesmörgås med rödbetssallad

Söndag

Kinastek serveras med kokt potatis eller ris

Mandelkaka med bär och vispad grädde

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 43

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Pasta Carbonara med hönskött

Persikor serveras med vispad grädde

Omelett med stuvning

Tisdag

Panerad fisk med kall ananassås och potatis

Stekta äpplen med glass

Stuvad vitkål med stekt korv

Onsdag

Fläskköttgryta serveras med kokt potatis eller ris

Skogsbärskräm serveras med mjölk

Potatisgratäng med spenat och fetaost

Torsdag

Stekt falukorv med len senapssås och potatis

Chokladpudding med grädde

Kockens val

Fredag

Kålsoppa med frikadeller serveras med hembakat bröd

Amerikansk äpplepaj ved vaniljvisp

Raggmunk med bacon och lingon

Lördag

Fisk Björkeby serveras med dillmos

Apelsinkaka med hallon

Evas Tacopaj

Söndag


Hemgjorda köttbullar med brunsås och potatis

Hallon dessert med glass och maräng

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 44

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med potatis eller pasta

Aprikoser serveras med vispad grädde

Broccolisoppa med hembakat bröd

Tisdag

Förgyllda fiskbullarna serveras med potatis och kall sås

Hallonkräm med mjölk

Grönsaksplättar serveras med lingonsylt

Onsdag

Tacogratäng med tortilla, taco sås och gräddfil

Vinbärskräm serveras med mjölk

Bondomelett serveras med sallad och dressing

Torsdag

Gratinerad kassler med kokt potatis och kall sås

Katrinplommonkräm med mjölk

Kockens val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakaor med sylt och grädde

Köttfärsgratäng med sallad och dressing

Lördag

Stekt makrill serveras med stuvad spenat och potatis

Ingefärspäron serveras med vispad grädde

Halv special

Söndag

Fylld köttfärslimpa med gräddsås, potatis och grurka

Vaniljpudding med chokladsås

 Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: