logga svenljunga

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 51

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Ugnsgratinerad falukorv serveras med potatismos

Päronhalvor med vaniljgrädde

Risplättar serveras med sylt

Tisdag

Kokt fisk serveras med ägg och persiljesås och kokt potatis

Bakad banan med glass

Blodpudding med lingonsylt

Onsdag

Pannbiff med stekt lök serveras med brunsås och kokt potatis

Skogsbärskräm med mjölk

Stekt äggsmörgås och varm choklad

Torsdag

Stekt kyckling med sås på soltorkad tomat serveras med rostad potatis

Varm blåbärssoppa med en klick grädde

Kockens Val

Fredag

Kålsoppa med frikadeller och hembakat bröd

Fruktkaka

Vitlöksstekt gnocchi med svamp och färsk spenat samt hasselnötssmör

Lördag

Fiskgryta med toat och örter serveras med kokt potatis

Pepparkakspannacotta

Omelett med spenatfyllning

Söndag

Dijongryta serveras med kokt potatis

Frozen cheescake serveras med bär

Prinskorv med stuvad vitkål


Matsedel vecka 52

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Carbonara serveras med pasta eller kokt potatis

Aprikoser med grädde

Potatisbullar med lingonsylt

Tisdag

Stekt kycklinglever serveras med löksås och kokt potatis

Julens äpplepaaj serveras med glass

Lyxig kavringssmörgås med kokt ägg och musselskagen

Onsdag

Julkorv dottkött med papparrotssås och kokt potatis

Pepparkaksmousse

Köttbullar Janssons prinskorv och rödbetssallad

Torsdag

Lutfisk med vit sås potatis och ärtor

Ris a la malta

Omelett med stuvning

Fredag

Revben med rödkål stuvad grönkål med potatis

Saffran och vit choklad cheecake

Äggost med hemgjord sylt och grädde

Lördag

Örtcrunchbakad fisk serveras med vitvinssås och potatismos

Mandelkaka med blåbärsgrädde

Stuvad spenat serveras med en ägghalva

Söndag

Dillkött serveras med kokt potatis

Toscapäron serveras med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 1

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Persiljejärpar serveras med gräddsås kokt potatis och gurka

Fruktsallad med grädde

Blomkålsgratäng med crunchig topping

Tisdag

Förgyllda fiskbullar serveras med kall sås och kokt potatis

Krusbärskräm med mjölk

Halv special

Onsdag

Fläskfilé med rödvinssås potatisbakelse samt fräst brysselkål

Cheescake med jordgubbssås

Smörgåstårta

Torsdag

Lutfisk med vit sås potatis och ärtor

Ris a la malta

Småvarmt

Fredag

Gulaschsoppa med gräddfil och hembakat bröd

Mullvadsbo

Goda Lådan

Lördag

Stekt panerad fisk serveras med lingoncreme och kokt potatis

Citronpannacotta med bakad vit choklad

Köttfärsgratäng

Söndag

stekt kycklinglårfilé serveras med grönpepparsås och potatisbakelse

Chokladpudding med grädde

Morotssoppa med topping

Text

Matsedel vecka 2

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Ugnbakad karré serveras med skysås och krämig rotfruktsgratäng

Vaniljruta

Gubbröra på kavring

Tisdag

Fisk Björkeby serveras potatismos

Raberpaj med vaniljsås

Raggmunk med bacon och lingon

Onsdag

Pölsa serveras med stekt ägg och rödbetor

Fruktsallad

Bondomelett

Torsdag

Stekt falukorv serveras med persiljestuvad potatis

Blåbärskräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Krämig tomatsoppa serveras med hembakat bröd

Ostkaka med sylt och grädde

Köttbullesmörgås

Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med potatispuré

Toscakaka med grädde

Lasange med sallad

Söndag

Panerad kyckling serveras med stekt potatis gräddåsås och gelé

Apelsinpannacotta

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Chef kost o lokalvård, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Måltidschef, 0325-180 00
Isabella Olsson, Måltidschef, 073-909 50 14

Uppdaterad: