Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 44

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Aprikoser med vispad grädde

Broccolisoppa med hembakat bröd

Tisdag

Förgyllda fiskbullar serveras med potatis och kal sås

Hallonkräm serveras med mjölk

Grönsaksplättar serveras med lingonsylt

Onsdag

Tacogratäng med totilla, taco sås och gräddfil

Vinbärskräm serveras med mjölk

Bondomelett med sallad och dressing

Torsdag

Gratinerad kassler serveras med kokt potatis och kall sås

Katrinplommonkräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor serveras med sylt och grädde

Köttfärsgratäng serveras med sallad och dressing









Lördag

Stekt makrill serveras med stuvad spenat och potatis

Ingefärspäron med vispad grädde

Halv special

Söndag

Fylld köttfärslimpa med gräddsås, potatis, gurka och lingon

Vaniljpudding med chokladsås

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 45

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttkorv serveras med rotmos

Blåbärskräm serveras med mjölk

Potatisbullar med lingonsylt

Tisdag

Mandelfisk serveras med morotsmos

Jordgubbskräm serveras med mjölk

Shepards paj

Onsdag

Burgundisk köttgryta med kokt potatis

Ananaskräm med mjölk

Crepes med stuvning

Torsdag

Dragon kyckling serveras med kokt potatis eller ris

Bärkaka serveras med vaniljglass

Kockens Val

Fredag

Potatis och purjolökssoppa serveras med hembakat bröd

Ostkaka med sylt och grädde

Skinkgratäng serveras med sallad och dressing

Lördag

Fiskgratäng med vitvinssås serveras med kokt potatis

Cheesecake serveras med hallon

Omelett med stuvning

Söndag

Himmelska kotletter serveras med potatisgratäng

Bakelse

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 46

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Baconlindad köttfärslimpa serveras med gräddsås och potatis

Vinbärskräm serveras med mjölk

Omelett med stuvning

Tisdag

Panerad fisk med kall sås och potatis

Toscapäron serveras med vispad grädde

Pytt Bellman

Onsdag

Höstgryta serveras med persiljepotatis och rödbetor

Ananaskräm serveras med mjölk

Broccoligratäng

Torsdag

Köttkorv serveras med senapssås och rotmos

Äpplepaj med vaniljsås

Kockens val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Stuvad blomkål serveras med köttbullar

Lördag

Vitvinspocherad alaskafilé med brynt smör serveras med potatismos

Citronfromage serveras med smulad maräng

Halv special med klassiska tillbehör

Söndag


Mormors söndagssek med gräddsås, kokt potatis och pressgurka

Hemgjord sockerkaka serveras med bär och vispad grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 47

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Bostonkorv serveras med potatismos

Persikohalvor serveras med mandelgrädde

Kalvsylta med stekt potatis och rödbetor

Tisdag

Hemgjorda köttbullar i krämig tomatsås och kokt potatis

Skogsbärskräm med mjölk

Ostpaj serveras med sallad och dressing

Onsdag

Stekt strömming serveras med skirat smör, rårörda lingon och potatispuré

Soppa Suprise

Makaronipudding

Torsdag

Chicken a la King serveras med kokt potatis eller ris

Vaniljpudding med bärsås

Kockens val

Fredag

Ängmatssoppa med topping serveras med hembakat bröd

Ostkaka med sylt och grädde

Ägg och sill smörgås

Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med kokt potatis och ärtor

Chokladpudding serveras med apelsin

Krämig spenatlasange

Söndag

Ugnsbakade tjocka revben serveras med potatisgratäng

AfterEightPäron med vispad grädde

 Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: