logga svenljunga

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 14

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Ugnsgratinerad falukorv med hemgjort potatismos

Skorgbärskompott serveras med mjölk

Mannagrynspudding med sylt

Tisdag

Förgyllda fiskbullar serveras med kokt potatis och kall sås

Fruktkräm med mjölk

Morotssoppa med baconsmul

Onsdag

Sweet chili kyckling serveras med pasta eller potatis

Persikohalva med okos serveras med lättvispad grädde

Grönsaksplättar med sylt

Torsdag

Persiljejärpar serveras med sås och potatis

Citroncheescake

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat

Pannkakor med sylt och grädde

Ostpaj serveras med sallad

Lördag

Havets Wallenbergare med brynt smör och potatismos

Hallon och vit choklad pannacotta

Potatisbullar med lingonsylt

Söndag

Gulaschgryta med kokt potatis

Chokladmousse med grädde

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 15

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Hawaii kassler serveras med champinjonsås och kokt potatis

Tosca päron serveras med grädde

Crepes med stuvning

Tisdag

Fiskgryta serveras med kokt potatis

Ananaskräm serveras med mjölk

Persiljestuvade morötter med korv

Onsdag

Köttbullar i krämig tomatsås och kokt potatis

Hallonkräm med mjölk

Raggmunk serveras med lingon

Torsdag

Fläskkorv serveras med rotmos och senapssås

Äpplekräm med mjölk

Kockens val

Fredag

Fisksoppa med saffran

Ostkaka med sylt och grädde

Goda Lådan

Lördag

Toscansk fiskgratäng serveras med mos

Blåbärspaj med vaniljsås

Köttbullesmörgås

Söndag


Karré med plommonsås och stekt potatis

Fruktkaka

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 16

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa serveras med gräddsås och kokt potatis

Jordgubbskräm med mjölk

Grönsaksgratäng

Tisdag

Fisk Björkeby serveras med potatismos

Skogsbärskräm med mjölk

Kassler med stuvad blomkål

Onsdag

Herrgårdskyckling serveras med kokt potatis

Hemgjord ris i frutti

Blodpudding serveras med bacon

Torsdag

Dillkött serveras med kokt potatis

Marängswiss

Kockens val

Fredag

Köttkorv med sås och rotmos

Bakelse

Prinskorv köttbullar och Janssons frestelse

Lördag

Lax med kall sås och kokt potatis

Glasscheescake

Påsklandgång

Söndag

Påsk kyckling med potatis gratäng

Påsktårta

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 17

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Pasta Carbonara

Fruktsallad

Omelett med sparrisstuvning

Tisdag

Lime och citronpanerad fisk serveras med kall sås och kokt potatis

Äppleklyftor med mandeltäcke

Stuvad vitkål med korv

Onsdag

Köttgryta serveras med kokt potatis

Björnbärskräm med mjölk

Gräddstuvad pytt i panna

Torsdag

Fylld falukorv serveras med potatismos

Chokladpudding med grädde

Kockens Val

Fredag

Kålsoppa med frikadeller serveras med hembakat bröd

Amerikansk äpplepaj med kardemumma grädde

Fläskpannkaka serveras med lingonsylt

Lördag

Pocherad fisk med Sandefjordsås och persiljemos

Vinbärspaj med glasskräm

Gubbröresmörgås på kavring

Söndag

Kycklinggratäng med fetaost och rostade rotfrukter

Mousse

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: