logga svenljunga

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 19

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kålpudding serveras med gräddsås och potatis

Aprikoser med grädde

Ugnspannkaka med sylt

Tisdag

Korv stroganoff serveras med ris eller potatis

Jordgubbskräm med mjölk

Broccoligratäng med sallad

Onsdag

Stekt strömming serveras med potatismos och lingon

Vaniljpudding med blåbär

Bondomelett

Torsdag

Panerad kycklingmed rödvinssås och slungad potatis

Fruktkräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Hedvigsoppa serveras med hembakat bröd

Glass med varma bär

Makaronipudding

Lördag

Sjörövarfisk serveras med dillmos

Kladdkaka med grädde

Pastasallad

Söndag

Kreolsk gryta serveras med kokt potatis

Budapest med hallongrädde

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 20

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärsrutor serveras med gräddsås och kokt potats

Skogsbärskräm serveras med mjölk

Spenatsoppa med ägg halva

Tisdag

Ugnsbakad sej serveras med dillsås och kokt potatis

Fruktkompott serveras med mjölk

Mannagrynspudding

Onsdag

Ugnbakad korv med bostontäcke serveras med potatismos

Blåbärssoppa med kex

Fläskpannkaka med lingon

Torsdag

Himmelska kotletter serveras med potatisgratäng

Kladdkaka med bär och grädde

Ljummen potatissallad med kallskuret

Fredag

Ministronesoppa serveras med hmbakat bröd

Ostkaka med sylt och grädde

Ägg och sill smörgås

Lördag

Räk mousse fyllda fiskroulader med vitvinsås och kokt potatis

Rabarberpaj med vaniljsås

Hamburgare med bröd och tillbehör

Söndag


Panerad kyckling med bearnaissås och potatisgratäng

Mandelbakelse

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 21

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Lasange

fruksallad med grädde

Äggröra med skekt korv

Tisdag

Förgyllda fiskbullar serveras med kokt potatis och kall sås

Blåbärskräm med mjölk

Morotssoppa med creme fraich

Onsdag

Stekt fläsk serveras med löksås och kokt potatis

Hallonsoppa

Omelett med stuvning

Torsdag

Stekt falukorv serveras med makaroner ich vit sås

Äpplekräm serveras med mjölk

Kockens val

Fredag

Kycklinsoppa serveras med hembakat bröd

Päronkaka med kardemummagrädde

Makaronilåda med ost och spenat

Lördag

Stekt panerad fisk serveras med kokt potatis och sås

Bakelse

Halv special med tillbehör

Söndag

Färsbiff serveras med gräddsås och kokt potatis

Vit chokladkräm med lime

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 22

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kassler serveras med champinjosås och kokt potatis

Päronhalvor med kanelgrädde

Omelett med stuvad spenat

Tisdag

Apelsin och chilibakad fisk serveras med potatismos

Bärkräm med kesogrädde

Pytt i panna serveras med stekt ägg och rödbeor

Onsdag

Sweetchili kyckling serveras med pasta

Jordgubbskräm med mjölk

Grön ärtsoppa med creme fraich

Torsdag

Tjocka ugnsbakade revben med kokt potatis och gräddsås

Cheescakekräm med bakad vit choklad

Kockens Val

Fredag

Gulaschsoppa med vitlöks creme serveras med hembakat bröd

Pannkakaor med sylt och grädde

Kycklingpaj serveras med sallad och dressing

Lördag

Fiskbiffar serveras med kokt patis och kall sås

Pannacotta med bär

Köttfärsgratäng med sallad och dressing

Söndag

Schnitzel serveras med stekt potatis och kryddsmör

Persikomousse

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: