Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 51

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Ugnsgratinerad falukorv serveras med potatismos

Päronhalvor med grädde

Risplättar med sylt

Tisdag

Kokt fisk serveras med ägg och persiljesås samt kokt potatis

Bakad banan med glass

Blodpudding serveras med lingon

Onsdag

Pannbiff med stekt lök serveras med brunsås och kokt potatis

Skogsbärskräm med mjölk

Stekt äggsmörgås med varm choklad

Torsdag

Stekt kycklin med sås på soltorkade tomater serveras med rostad potatis

Varm blåbärssoppa serveras med grädde

Kockens Val

Fredag

Kålsoppa med frikadeller serveras med hembakat bröd

Fruktkaka

Vitlöksstekt gnocchi med svamp, färsk spenat och hasselnötsmajonnäs

Lördag

Fiskgryta med tomat och örter serveras med kokt potatis

Pepparkakspannacotta

Omelett med spenatfyllning

Söndag

Dijongryta serveras med kokt potatis

Frozen cheescake serveras med hallon

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 52

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Carbonara med pasta eller kokt potatis

Aprikoser med grädde

potatisbullar serveras med lingon

Tisdag

Doppkött serveras med pepparrotssås och kokt potatis

Pepparkaksmousse

Köttbullar, Jansson och prinskorv

Onsdag

Lutfisk serveras med sås, kokt potatis och ärtor

Ris a la malta serveras med jordgubbssylt

Stuvad grönkål serveras med kokt julkorv

Torsdag

Tjocka revben serveras med hemgjord rödkål, sås och potatis

Lingon mousse

Kockens val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med grädde och sylt

Ägg och sill smörgås

Lördag

Örtcrunchbakad fisk serveras med vitvinssås och potatismos

Äggost serveras med björnbäsrsylt och grädde

Stuvad spenat med ägghalva

Söndag


Dillkött serveras med kokt potatis

Toscapäron med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 1

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Persiljejärpar serveras med gräddsås, kokt potatis och pressgurka

Fruktsallad med grädde

Blomkålsgratäng med topping

Tisdag

Fläskfilé serveras med rödvinssås och potatisgratäng

Hovdessert

Nyårslandgång

Onsdag

Lutfisk serveras med sås, baconsmul, kokt potatis och ärtor

Ris a la malta med sylt

Janssons Frestelse

Torsdag

Ajvarkorv serveras med potatismos

Päronkräm med mjölk

Kockens val

Fredag

Gulaschsoppa med gräddfil serveras med hembakat bröd

Mullvadsbo

Goda Lådan

Lördag

Stekt panerad fisk serveras med lingoncreme och kokt potatis

Vit chokladkladdkaka med citrongrädde

Köttfärslasange

Söndag

Stekt kycklinglårfilé serveras med grönpepparsås och potatisbakelse

Gräddtårta

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 2

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Ugnsbakad karré serveras med skysås och krämig rotfruktsgratäng

Cheesecake med hallonspegel

Räkcoktail serveras med smördegspinnar

Tisdag

Fisk Björkeby serveras med potatismos

Rabarberkräm serveras med mjölk

Raggmunk med bacon och lingon

Onsdag

Gulaschgryta serveras med kokt potatis och creme fraiche

Fruksallad

Bondomelett

Torsdag

Stekt falukorv serveras med persiljestuvad potatis

Blåbärskräm med mjölk

Kockens Val

Fredag

Krämig tomatsoppa serveras med hembakat bröd

Varm ostkaka serveras med vispad grädde och sylt

Matig köttbullesmörgås









Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med potatispuré

Toscakaka serveras med en klick grädde

Lasange serveras med sallad

Söndag

Panerad kyckling serveras med stekt potatis, gräddsås och gelé

ApelsinPannacotta

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: