Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 47

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Bostonkorv serveras med hemgjort potatismos

Persikohalvor serveras med mandelgrädde

Kalvsylta serveras med stekt potatis och rödbetor

Tisdag

Hemgjorda köttbullar i krämig tomatsås serveras med kokt potatis

Skogsbärskräm serveras med mjölk

Ostpaj med sallad och dressing

Onsdag

Stekt strömming med skirat smör, rårörda lingon och potatispuré

Soppa suprise

Makaronipudding med sallad

Torsdag

Chicken a la King serveras med kokt potatis eller ris

Vaniljpudding serveras med bärsås

Kockens Val

Fredag

Ängamatsoppa med topping serveras med hembakat bröd

Ostkaka med sylt och grädde

Ägg och sillsmörgås









Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med kokt potatis och ärtor

Chokladpudding med apelsin

Krämig spenatlasange

Söndag

Ugnsbakade tjocka revben serveras med potatisgratäng

afterEightPäron serveras med vispad grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 48

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Hawaiikassler serveras med champinjonsås och kokt potatis eller ris

Päronkräm serveras med mjölk

Risgrynspudding med sylt

Tisdag

Sillbiff med dillsås serveras med potatismos

Trollkaka

Potatisbullar serveras med baconsmul och lingon

Onsdag

Rimmat fläsklägg serveras med pepparrotssås och rotmos

Bärkompott med mjölk

Stekt falukorv serveras med stuvad vitkål

Torsdag

Kålmaja serveras med kokt potatis och rårörda lingon

Jordgubbsmousse med kaksmulor

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Varma mackor serveras med sallad

Lördag

Havets Wallenbergare serveras med skirat smör, potatispuré och ärtor

Pannacotta serveras med bär

Matig köttbullesmörgås med rödbetssallad

Söndag

Äldelostkyckling serveras med potatiskaka

Citroncheescake

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 49

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås med pasta eller kokt potatis

Rabarberkräm serveras med mjölk

Grillkorv serveras med potatismos och gurkmajonnäs

Tisdag

Currypanerad fisk serveras med kall ananassås och kokt potatis

Blåbärspaj serveras med vaniljsås

Omelett serveras med stuvning

Onsdag

Korv strognoff serveras med kokt potatis eller ris

Hallonkräm serveras med mjölk

Skinkfrestelse

Torsdag

Stekt fläsk serveras black and white med kokt potatis

Fruktsallad

Kockens val

Fredag

Kycklingsoppa serveras med hembakat bröd

Amerikansk äpplekaka serveras med kardemummagrädde

Crepes serveras med sallad

Lördag

Husets fisk serveras med okt potatis

Lördagsbakelse

Tacopaj serveras med sallad

Söndag


Biff Lindsröm serveras med potoatispuré

Kladdkaka serveras med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 50

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gulaschgryta serveras med kokt potatis

Jordgubbskräm serveras med mjölk

Raggmunk serveras med lingon

Tisdag

Fisk Björkeby serveras med hemgjort potatismos

Stekta äpplen med glass

Lasange serveras med kålsallad

Onsdag

Isterband serveras med dillstuvad potatis

Björbärskompott serveras med mjölk

Mannagrynspudding serveras med sylt

Torsdag

Orientalisk kycklinggryta serveras med kokt potatis eller ris

Nyponsoppa serveras med mandelkras

Kockens val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

LusseSemla

Shepardspaj

Lördag

Pocherad sejfilé serveras med sandefjordssås och kokt potatis

Mjölkchokladsmousse

Kavringstårta

Söndag

Ugnsbakad karré serveras med plommonsås och kokt potatis

Marängswiss

 Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: