Äldre
Du som är äldre ska kunna leva meningsfullt, tryggt och självständigt. Du har i första hand ett eget ansvar att ordna ditt liv så att det fungerar även om din egen förmåga börjar svikta, men om det behövs finns det hjälp att få. På denna sida listar vi aktiviteter, hjälp och stöd som finns för dig.
- Stöd till anhöriga via anhörigrådgivare.
- Träffpunkter Öppnas i nytt fönster. där du ges möjlighet till social samvaro och aktivitet.
- Kom och ät på matserveringar på vård och omsorgsboende. Dessa finns i Östra Frölunda på Östrabo och i Svenljunga på Klockaregården.
- Busskort för seniorer
- Aktivitetshus Hammarlind
- Avlösning i hemmet är till för dig som inte kan vara ensam. Det innebär att omvårdnadspersonal kommer hem och är med dig när din sammanboende gör något annat. De första tio timmarna i månaden är gratis.
- Hemvårdsbidrag Öppnas i nytt fönster. kan beviljas om du har en anhörig som du bor tillsammans med och som ger dig tillsyn och omsorg i hemmet. Bidraget är ett ekonomiskt bidrag som du kan ge din anhörig som ersättningen för hjälpen hen ger dig.
- Hjälp i hemmet/hemtjänst innebär att du får hjälp med sådant som du inte klarar själv eller har någon annan som kan hjälpa dig med. Det kan till exempel handla om personlig omvårdnad, matinköp eller tvätt och städ.
- Trygghetslarm Öppnas i nytt fönster. innebär att du har en larmknapp som du trycker på om du behöver hjälp från hemtjänsten. Detta kan göra att du känner dig trygg i ditt hem.
- Tillsyn via kamera Öppnas i nytt fönster. innebär att du får tillsyn via en kamera. Detta kan göra att du känner dig trygg i din bostad och få ostörd nattsömn.
- Mat i hemmet innebär att du får hjälp med att ordna enklare måltider, värma mat eller få mat levererad hem.
- Bostad med god tillgänglighet innebär en anpassad lägenhet som ligger nära ett vård och omsorgsboende. Du har där närhet till stöd och service.
- Vård och omsorgsboende Öppnas i nytt fönster. innebär att du bor på ett boende där det finns personal dygnet runt. Boendet är för dig som behöver omfattande stöd, hjälp och tillsyn utifrån fysiska svårigheter eller demens.
- Växelvård Öppnas i nytt fönster. innebär att du växlar mellan att vistas på ett korttidsboende och att bo hemma. Det är för dig som bor tillsammans med en anhörig som behöver regelbunden avlastning.
- Korttidsboende Öppnas i nytt fönster. innebär att du tillfälligt får vistas på en korttidsplats om du inte kan bo hemma, trots omfattande hjälp i hemmet.
- Dagvård Öppnas i nytt fönster. innebär att du som har en demenssjukdom dagtid kan få social samvaro, stimulans och möjlighet att delta i aktiviteter.
Kontakta oss om du behöver hjälp eller vill ändra något i hjälpen du redan har.
Du kan ansöka skriftigen på en ansökningsblankett eller muntligen genom att ringa.
Här ser du vilken biståndshandläggare som är ansvarig för det område där du bor.
Telefontid: helgfria vardagar mellan klockan 08.30-09.30
- Bor du i Sexdrega, Roasjö eller Hillared?
- Kontakta Lina Babiliene genom att skicka e-post till Lina eller ringa på 0325-184 00 under vår telefontid
- Bor du i Östra Frölunda, Kalv, Håcksvik, Mårdaklev, Överlida, Mjöbäck eller Holsljunga?
- Kontakta Tony Persson genom att skicka e-post till Tony eller ringa på 0325-184 54 under vår telefontid.
- Kontakta Malin Filipsson genom att skicka e-post till Malin eller ringa på 0325-184 28 under vår telefontid
- Kontakta Tony Persson genom att skicka e-post till Tony eller ringa på 0325-184 54 under vår telefontid.
- Bor du i Svenljunga tätort, Axelfors, Strömsfors, Örsås, Revesjö, Redslared eller Ringestena?
- Kontakta Maria Konstantoulas genom att skicka e-post till Maria eller ringa på 0325-182 17 under vår telefontid.
- Kontakta Christopher Ryan genom att skicka e-post till Christopher eller ring på 0325-184 50 under vår telefontid.
Om du vill lämna en synpunkt är du välkommen att kontakta oss! Öppnas i nytt fönster.
Hur lång tid tar det tills jag får beslut på min ansökan?
Hur lång tid det tar att utreda ditt ärende beror på en mängd olika faktorer. Det beror bland annat på hur omfattande dina behov är, vilken grad av hjälp du behöver eller om du behöver särskilt boende. Det kan ta mellan 1-5 veckor från ansökan till beslut.
Överklagan
Om biståndshandläggaren beslutar att du inte har rätt till den hjälpen som du har ansökt om kan du överklaga. Information om hur du gör det kommer du att få avhandläggaren tillsammans med beslutet. Du kan även kontakta biståndshandläggaren om du behöver hjälp.
Information om hur du överklagar med förvaltningsbesvär. Pdf, 34 kB, öppnas i nytt fönster.
Om du har hjälp från kommunen tas det oftast en avgift ut för detta.
Vad du ska betala beror dels på vilka insatser du beviljats och på dina ekonomiska förutsättningar såsom din inkomst, kostnad för boende med mera. Du ska aldrig behöva tacka nej till de insatser du beviljats och behöver på grund av ekonomiska hinder.
- Hemsjukvård betyder att om du har svårigheter att ta dig till Närhälsan, istället får hjälp med hälso- och sjukvård i ditt hem.
- Hjälpmedel och rehabilitering ingår i hemsjukvård och innebär att du i ditt hem får hjälp med de hjälpmedel eller rehabilitering.
- Färdtjänst kan du få om du har en varaktig funktionsnedsättning och/eller har svårigheter att resa ensam med allmänna kommunikationer.
- Parkeringstillstånd kan du ansöka om då du är rörelsehindrad och kör bil.
- Bostadsanpassning kan du ansöka om ifall du har en funktionsnedsättning som kräver att din bostad anpassas för att du ska bli självständig.
Pensionärsrådet
Kommunen har ett Pensionärsråd som ger kommunens pensionärer inflytande och insyn i allmänna frågor som rör äldres levnadsförhållanden.
Här kan du läsa protokollen från sammanträden.
Synpunkter
Om du vill lämna en synpunkt är du välkommen att kontakta oss! Öppnas i nytt fönster.
Uppdaterad: