Tillbaka till startsidan

Du är här:

Äldre

Du som är äldre ska kunna leva meningsfullt, tryggt och självständigt.
Du har i första hand ett eget ansvar att ordna ditt liv så att det fungerar, även om din egen förmåga börjar svikta. Du kan till exempel skaffa en ny bostad om ditt hus börjar bli för tungt att sköta.

Beskriver min bild

Tjänster du kan utnyttja utan särskild prövning eller bedömning

Stöd och hjälp som du behöver ansöka om:

 • Avlösning i hemmet är till för dig som inte kan vara ensam. Det innebär att omvårdnadspersonal kommer hem och är med dig när din sammanboende gör något annat. De första tio timmarna i månaden är gratis.

 • Hemvårdsbidrag Öppnas i nytt fönster. kan beviljas om du har en anhörig som du bor tillsammans med och som ger dig tillsyn och omsorg i hemmet. Bidraget är ett ekonomiskt bidrag som du kan ge din anhörig som ersättningen för hjälpen hen ger dig.

 • Hjälp i hemmet/hemtjänst innebär att du får hjälp med sådant som du inte klarar själv eller har någon annan som kan hjälpa dig med. Det kan till exempel handla om personlig omvårdnad, matinköp eller tvätt och städ.

 • Trygghetslarm Öppnas i nytt fönster. innebär att du har en larmknapp som du trycker på om du behöver hjälp från hemtjänsten. Detta kan göra att du känner dig trygg i ditt hem.

 • Tillsyn via kamera Öppnas i nytt fönster. innebär att du får tillsyn via en kamera. Detta kan göra att du känner dig trygg i din bostad och får ostörd nattsömn.

 • Mat i hemmet innebär att du får hjälp med att ordna enklare måltider, värma mat eller få mat levererad hem.

 • Bostad med god tillgänglighet innebär en anpassad lägenhet som ligger nära ett vård och omsorgsboende. Du har där närhet till stöd och service.

 • Vård och omsorgsboende innebär att du bor på ett boende där det finns personal dygnet runt. Boendet är för dig som behöver omfattande stöd, hjälp och tillsyn utifrån fysiska svårigheter eller demens.

 • Växelvård Öppnas i nytt fönster. innebär att du växlar mellan att vistas på ett korttidsboende och att bo hemma. Det är för dig som bor tillsammans med en anhörig som behöver regelbunden avlastning.

 • Korttid Öppnas i nytt fönster. innebär att du tillfälligt får vistas på en korttidsplats om du inte kan bo hemma, trots omfattande hjälp i hemmet.

 • Dagvård Öppnas i nytt fönster. innebär att du som har en demenssjukdom dagtid kan få social samvaro, stimulans och möjlighet att delta i aktiviteter.


Ansöker gör du hos våra omsorgsutredare.

Du kan ansöka skriftligen på en blankett eller muntligen genom att ringa till en omsorgsutredare.


Kontaktinformation till omsorgsutredarna:


Ditt födelsedatumOmsorgsutredareTelefonE-mailOm du är född den 1-10 i månadenBritt-Marie Claesson0325-18428Skicka e-post till Britt-MarieOm du är född den 11-20 i månaden


Ingrid Nyberg0325-184 54Skicka e-post till IngridOm du är född den 21-31 i månadenIman Mohamsson0325-181 94Skicka e-post till ImanPlanerar hem dig från sjukhus.Berbir Teljigovic0325-184 50Skicka e-mail till BerbirTelefontid: helgfria vardagar mellan klockan 08.30-09.30

Andra tjänster

 • Hemsjukvård betyder att om du har svårigheter att ta dig till Närhälsan istället får hjälp med hälso- och sjukvård i ditt hem

 • Hjälpmedel och rehabilitering ingår i hemsjukvård och innebär att du i ditt hem får hjälp med de hjälpmedel eller rehabilitering

 • Färdtjänst kan du få om du har en varaktig funktionsnedsättning och/eller har svårigheter att resa ensam med allmänna kommunikationer.

 • Parkeringstillstånd kan du ansöka om då du är rörelsehindrad och kör bil.

 • Bostadsanpassning kan du ansöka om ifall du har en funktionsnedsättning som kräver att din bostad anpassas för att du ska bli självständig. 

Pensionärsrådet

Kommunen har ett Pensionärsråd som ger kommunens pensionärer inflytande och insyn i allmänna frågor som rör äldres levnadsförhållanden.

Här kan du läsa protokoll mm. Öppnas i nytt fönster.

Avgifter

De flesta tjänster från oss kostar pengar och här kan du läsa mer om vad som gäller 

Tips från Socialstyrelsen

Din rätt till vård och omsorg, en vägvisare för äldre  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Anhörigstöd

Ansökan om anhörigstöd  Pdf, 168 kB, öppnas i nytt fönster.Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt

Uppdaterad: