Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Sjukvård och tandvård

På denna sida får du reda på mer om kommunal primärvård, tandvård, planering vid utskrivning och vad en medicinisk ansvarig sjuksköterska gör.

Vem har ansvar för vad?

Sjukvård och rehabilitering

Primärvården i Södra Älvsborg ansvarar för vårdcentralen/Närhälsan och dit ska du i första hand vända dig om du är i behov av sjukvård eller rehabilitering.

Närhälsan i Svenljunga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du har varaktigt behov av hälso- och sjukvårdsinsatser och har svårt att ta dig till en vårdcentral, kan du ansöka om att å hjälpen i hemmet istället, så kallad kommunal primärvård. Läs mer under rubriken Kommunal primärvård.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska

Detta är en funktion som har ett övergripande ansvar för att du som vårdas inom den kommunala primärvården får en säker vård av god kvalitet. Vill du komma i kontakt med Medicinskt ansvarig sjuksköterska, ring via Kontaktcenter på 0325-180 00.

Tandvård

Västra Götalandsregionen ansvarar för din tandvård.

Om du har behov av omfattande hjälp i forma av vård och omsorg eller har vissa sjukdomar, kan du ha rätt till särskilt tandvårdsstöd. Det innebär att du får tandvård för samma kostnad som övrig sjukvård - med samma rätt till frikort. Läs mer under rubriken Tandvård längre ner.

Öppenvård, vårdcentral

Primärvården Södra Älvsborg ansvarar för vårdcentralen i Svenljunga. Hit ska du vända dig om du behöver sjukvård.

Närhälsan, Svenljunga vårdcentral Länk till annan webbplats.

Synpunkter

Alla ska få vård av god kvalitet och ett gott bemötande. Om du inte är nöjd kan du lämna synpunkter eller klaga. Du kan också komma med idéer och förslag på hur vården kan bli bättre. Kontakta i första hand den verksamhet i kommunen där du har fått vård och behandling t ex hemsjukvård. De har skyldighet att ta emot och bemöta dina synpunkter eller klagomål.

Du kan också vända dig till patientnämnden om du vill ha stöd i kontakten med vården. Du kan få information om dina rättigheter och råd om vilka andra myndigheter du kan kontakta eller anmäla till, om det behövs. Det går bra att vara anonym i kontakten med patientnämnden och på samma sätt som i hälso- och sjukvården råder sekretess. Utredarna har bred kunskap och erfarenhet av hälso-, sjuk- och tandvård samt juridik. Det kostar inget att vända sig till patientnämnden.

Patientnämnden i Västra Götaland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunal primärvård är sjukvård- och rehabiliteringsinsatser som ges i ditt hem av kommunens personal.

Vem kan få kommunal primärvård?

Hemsjukvården är till för dig som bor eller vistas i Svenljunga kommun och som har en funktionsvariation eller ett sjukdomstillstånd som gör att hälso- och sjukvården måste ges i hemmet. Det är behovet som styr och det finns ingen åldersgräns för att få hjälp från den kommunala primärvården. Vi samarbetar med vårdcentraler, specialistmottagningar och sjukhus.

För att en god vård ska kunna ges till dig genomförs en bedömning och planering innan du skrivs in i den kommunala primärvården. Planeringen initieras av din nuvarande vårdkontakt på vårdcentral eller sjukhus.

Vem utför Kommunal primärvård?

Arbetsterapeuter, fysioterapeuter, sjuksköterskor och undersköterskor arbetar inom den kommunala primärvården.

Arbetsterapeuter och fysioterapeuter arbetar dagtid. Sjuksköterskor finns i tjänst dygnet runt årets alla dagar och utför hälso- och sjukvårdsinsatser enligt ordination. Omvårdnadspersonal inom hemtjänst eller på särskilt boende kan utföra speciella sjukvårdsuppgifter som delegerats av arbetsterapeut, fysioterapeut eller sjuksköterska.

Vård i livets slutskede

Om du önskar att få vara i ditt hem under din sista tid i livet ska du få vara det. Den kommunala primärvården samarbetar i team tillsammans med läkare och omsorgsutredare för att göra din situation så bra som möjligt.

Så här ansöker du om Kommunal hälso- och sjukvård

Om du vill ha insatser från den kommunala primärvården, prata med din läkare eller din distriktssköterska på primärvården som då hjälper dig med kontakten till kommunen .För att en god vård ska kunna ges till dig genomförs en bedömning och planering innan du skrivs in i den kommunala primärvården. När behovet upphör så kommer du att skrivas ut.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska har ett övergripande ansvar för att du som vårdas inom den kommunala primärvården får en säker vård av god kvalitet.

Vad gör en medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS)?

  • Ser till att det finns rutiner som främjar en god och säker vård
  • Bedriver kvalitets- och säkerhetsarbete i den kommunala primärvården
  • Anger vilken kompetens som behövs med hänsyn till de krav som ställs på hälso- och sjukvårdsverksamheten
  • Utreder och anmäler allvarliga händelser inom den kommunala vården, Lex Maria
  • Samverkar och deltar i nätverk gällande kommunal primärvård

Vad är anmälan Lex Maria?

Om du i samband med vård eller behandling drabbas av eller utsätts för risk att drabbas av skada eller sjukdom, kan du få detta anmält till socialstyrelsen enligt Lex Maria. Det är medicinskt ansvarig sjuksköterska som först gör en bedömning av händelsen och sedan gör anmälan

Västra Götalandsregionen ansvarar för folktandvården i Svenljunga kommun.

Folktandvård

Läs mer om folktandvård på Västra götalandsregionens webbplats Länk till annan webbplats.

Nödvändig Tandvård och särskilt tandvårdsstöd

Du som behöver omfattande hjälp med vård och omsorg eller har vissa sjukdomar, kan ha rätt till särskilt tandvårdsstöd. Det innebär att du får tandvård för samma kostnad som övrig sjukvård - med samma rätt till frikort.

Så får du ett intyg

Om du inte redan har ett intyg om nödvändig tandvård, ska du vända dig till en intygsutfärdare. Det kan till exempel vara din sjuksköterska i hemsjukvården, biståndshandläggare eller LSS-handläggare.

Om du vårdas av anhöriga i hemmet och därför inte har någon kontaktperson i din kommun, ska du skicka in en privat ansökan till tandvårdsenheten på Västra Götalandsregionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Bifoga ett läkarintyg som visar din sjukdom, medicinering och funktionsnivå.

Munhälsobedömning:

Du som har ett intyg om nödvändig tandvård erbjuds en gratis munhälsobedömning i din egen bostad. Det är en enklare kontroll som görs av en tandhygienist där tyngdpunkten ligger i att ge råd till dig, dina närstående och vårdpersonal om din munhälsa.

.

Erika Björklund, Sjuksköt Medicinskt Ansv, 0325-182 98
Sara Meldo, Vårdchef, 0325-180 00
Malin Håkansson, Vårdchef, 0325-185 52

Uppdaterad: