Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Vård- och omsorgsutbildning

Vill du arbeta med människor som av olika anledningar är i behov av vård, omsorg, stöd eller service? Vård- och omsorgsutbildningen är en gymnasial yrkesutbildning som ger dig formell undersköterskekompetens.

på ljusblå bakgrund ligger ett gult stetoskop två små röda hjärtan och ett blått munskydd, från nedre högra hörnet strcäker sig en hand in i bilden som håller i ett rött pappershjärta

Vård- och omsorgscollege

Vi samarbetar med närliggande vårdcentraler, äldreboenden och andra. Du kan välja att läsa hela vård-och omsorgsutbildningen eller enstaka kurser. Utbildningen omfattar heltidsstudier under tre terminer.

Vi är certifierad av vård- och omsorgscollege. Elever som studerar hos oss får diplom som visar att de har läst en certifierad utbildning som är kvalitetssäkrad genom samverkan mellan arbetsliv och utbildning.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta inom exempelvis äldreomsorg, funktionshinderområdet, socialpsykiatri, primärvård eller sjukvård.

Inom vård- och omsorgsutbildningen ingår praktik 4 veckor per termin. Det kallas för APL, arbetsförlagt lärande.

Ansökan

För att klara utbildningen behöver du ha lägst betyget godkänt i svenska eller svenska som andraspråk från grundskola eller grundläggande vuxenutbildning, eller motsvarande kunskaper.

Här kan du läsa mer och ansöka till våra kurser. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Validering

Det finns även möjlighet att validera vissa kurser eller delar av kurser. Validering innebär att du visar upp den kunskap som du har med dig när du startar utbildningen. Det är en form av "kunskapsryggsäck" som fylls på med det du saknar. Det är viktigt att få en bedömning av det du faktiskt kan.

Har du arbetat inom vården så prövas du mot de kunskaper som du har med dig in i utbildningen och vi tittar på om det motsvarar något i utbildningen. Detta kan förkorta din utbildning. Prata gärna med oss om du har frågor.

.

Uppdaterad: