logga svenljunga

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 38

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kebabgryta serveras med kokt potatis

Jordgubbs kräm med mjölk

Upp och nedpå väd broccoli och bacon paj

Tisdag

Fiskbullar i dillsås med kokt potatis

Kokos och ananaspaj serveras med grädde

Stekt potatis och ägg serveras med prinskorv

Onsdag

Kålpudding serveras med brunsås kokt potatis och lingon

Rabarberkompott med mjölk

Blodpudding med bacon och lingonsylt

Torsdag

Fläsklägg med rotmos och pepparrotssås

Bakad banan med glass

Kockens Val

Fredag

Nikkaluoktasoppa serveras med hembakat bröd

Hallon och persikakaka

Tomatpizza med basilika och vitlök

Lördag

Stekt fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Belgisk våffla serveras med grädde och sylt

Kassler med mimosasallad och kokt potatis

Söndag

Persiljejärpar serveras med brunsås potatis och inlagd gurka

Krusbärspaj med vaniljsås

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 35

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gratinerad kassler serveras med kokt potatis och sås

Päronhalvor serveras med kanelgrädde

Risgrynsplättar med sylt

Tisdag

Stekt makrill serveras med stuvad spenat och kokt potatis

Blåbärsgott

Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor

Onsdag

Pannbiff med stekt lök serveras med brunsås och kokt potatis

Jordgubbskräm med mjölk

Grön ärtsoppa serveras med creme fraich

Torsdag

Kycklinglårfile file serveras med kokt potatis gräddsås och gelé

Stekta äpplen med glass

Kockens val

Fredag

Ärtsoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor serveras med grädde och sylt

Ostpaj serveras med sallad och dressing

Lördag

Fisk Björkeby serveras med dillmos

Mandelkaka med bärsås och vispad grädde

Köttbullesmörgås med rödbetssallad

Söndag

Färsbiffar med semapssås och timjan serveras med kokt potatis

Chokladpudding med vispad grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 36

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Ananaskräm med mjölk

Skinkgratäng serveras med sallad

Tisdag

Förgyllda fiskbullar serveras med kokt potatis och kall sås

Gräddtårta

Ost och broccolisoppa serveras med hembakat bröd

Onsdag

Isterband serveras med dillstuvad potatis och rödbetor

Persikor serveras med grädde

Shepards paj serveras med sallad

Torsdag

Köttgryta med soltorkade tomater serveras med kokt potatis

Sommarbärskompott med mjölk

Kockens val

Fredag

Kött och grönsakssoppa serveras med hembakat bröd

Citroncheescake serveras med bärsås

Omelett med stuvning

Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med potatismos

Jordgubbsmousse toppad med kakflarn

Stuvad blomkål serveras med egengjorda köttbullar

Söndag

Himmelska kotletter serveras med potatisgratäng

Trollkaka med vaniljsås

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 37

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärskaka med täcke serveras med kokt potatis och brunsås

Fruktsallad med grädde

Raggmunk serveras med lingon

Tisdag

Fiskgryta med tomat och örter serveras med kokt potatis

Päronkräm med mjölk

Broccoligratäng med sallad

Onsdag

Höstgryta med persiljepotatis och rödbetor

Hallonkräm serveras med mjölk

Potatis och purjolökssoppa serveras med hembakat bröd

Torsdag

Thailändsk kycklinggryta serveras med potatis eller ris

Vaniljpudding med bärspegel

Kockens Val

Fredag

Klockaregårdens ostsoppa med hembakat bröd

Bärkaka med glass

Stekt ägg smörgås med varm choklad

Lördag

Pocherad fisk med Sandefjordssås och persiljemos

Kaffe pannacotta med grädde

Halv special med tillbehör

Söndag

Dillkött serveras med kokt potatis och pressgurka

Marängsviss

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Chef kost o lokalvård, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Kostchef, 0325-180 00

Uppdaterad: