Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 25

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kassler serveras med mimosasallad och kokt potatis

Persikor serveras med grädde

Risgrynspudding serveras med sylt

Tisdag

Kokt fisk med dillsås och kokt potatis

Äpplekräm serveras med mjölk

Spenatsoppa med ägghalva

Onsdag

Stekt falukorv serveras med stuvade makaroner

Blåbärskräm servers med mjölk

Blodpudding med bacon och lingonsylt

Torsdag

Lasange serveras med sallad och dressing

Fruktsoppa med kex

Kockens Val

Fredag

Sill serveras med gräddfil, gräslök och potatis

Jordgubbar med grädde

Stuvade morötter med hemgjorda köttbullar

Lördag

Kycklinglårfile serveras med gräddsås och kokt potatis

Bakelse

Matjesilltårta

Söndag

Färsbiffar med senapssås och timjan serveras med kokt potatis

Chokladpudding serveras med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 26

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Jägarfärs serveras med potatis och brunsås

Aprikoser serveras med mandelgrädde

Broccolisoppa serveras med cremè fraich

Tisdag

Kräftströmming serveras med dillmos

Lingonkräm serveras med mjölk

Pytt i panna serveras med rödbetor

Onsdag

Gratinerad ajvarkorv med vit sås och potatis

Glass med bärsås

kycklinggratäng serveras med sallad

Torsdag

Orientalisk gryta serveras med kokt potatis eller ris

Kanelpäron med grädde

Kockens Val

Fredag

Italiensk kycklingsoppa

Ålandspannkaka med hemgjord björbärssylt

Omelett med räkstuvning

Lördag

Fiskgryta serveras med potatis

Citronpaj serveras med grädde

Stuvad blomkål med hemgjorda köttbullar

Söndag

Baconlindad kotlettrad med ingefära, gräddsås och potatis

Brulle pudding

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 27

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kycklinglevergryta serveras med färsk potatis

Jordgubb och rabarber kräm serveras med mjölk

Krämig köttfärsröra med mjuk fralla

Tisdag

Fisk med frasigt täcke serveras med potatismos

Fruktkompott

Grönsaksplättar serveras med lingonsylt

Onsdag

Biff Lindström serveras med kokt potatis och brunsås

Ananaskräm serveras med mjölk

Pannkaksrulle med fyllning

Torsdag

Stekt falukorv serveras med len senapssås och färskpotatis

Fruktsallas med grädde

Kockens Val

Fredag

Minestronesoppa serveras med hembakat bröd

Kalvdans med sylt

Potatislåda med isterband

Lördag

Matjesill, gräddfil och färskpotatis

Himmelsk jordgubbskräm

Köttbullesmörgås

Söndag

Kyckling Wallenbergare serveras med senapskräm och potatismos

Päronkaka serveras med kardemummagrädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 28

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Chili con carne med kokt potatis

Sommarbärskompott serveras med mjölk

Risplättar serveras med sylt

Tisdag

Förgyllda fiskbullar serveras med kokt potatis

Rabarberkaka med vaniljsås

Upp och nedpåvänd broccoli och bacon paj

Onsdag

Dragon kyckling serveras med kokt potatis

Vinbärskräm serveras med mjölk

Morotssoppa serveras med tillbehör

Torsdag

Korv stroganoff serveras med kokt potatis eller ris

Persikor serveras med grädde

Kockens val

Fredag

Kött och grönsakssoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor serveras med sylt och grädde

Omelett

Lördag

Fiskgratäng med citron sås och kokt potatis

Tosca päron serveras med grädde

Potatissallad serveras med kallskuret

Söndag


Himmelska kotletter serveras med potatisgratäng

Chokladpudding serveras med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 29

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med spagetti eller potatis

Päron halvor med grädde

Potatisbullar med bacon crisp

Tisdag

Kokt fisk med ägg och persiljesås serveras med potatis

Stekta äpplen serveras med glass

Fläskpannkaka med lingonsylt

Onsdag

Kassler med ananas serveras med kokt potatis och svampsås

Hallonkräm serveras med mjölk

Stuvade morötter med stekt prinskorv

Torsdag

Köttgryta med soltorkade tomater serveras med kokt potatis eller ris

Apelsinsoppa med banan

Kockens val

Fredag

Köttfärssoppa serveras med hembakat bröd

Ostkaka serveras med sylt och grädde

Kockens val

Lördag

Mandelfisk med morotsmos

Björbärspaj serveras med vaniljsås

Makaronilåda med spenat och ost

Söndag

Kycklinglårfile med gräddig lingonsås och kokt potatis

Pannacotta

 Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: