Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 3

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Äåålekräm med mjölk

Kallskuret serveras med ljummen potatissallad

Tisdag

Förgyllda fiskbullar srveras med potatismos, skirat smör och lingon

Mullvadsbo

Omelett serveras med skinkstuvning

Onsdag

Korv stroganff med ris eller potatis

Fruktkompott

Risgrynspudding med sylt och grädde

Torsdag

Kycklincurry serveras med kokt potatis

Hallonpaj med glasskräm

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och gräde

Köttfärs och potatisgratäng serveras med sallad

Lördag

Havets Wallenbergare hed potatismos och romsås

Jordgubbsmousse med kaksmul

Gubbröra serveras på en kavringssmörgås

Söndag

Helgstek serveras med rödvinssås och potatisgratäng

Bakelse

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 4

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Rimmad bog serveras med rotmos och pepparrotssås

Bärkräm

Fläskpannkaka serveras med lingonsylt

Tisdag

Stekt strömming med potatismos, skirat smör och lingon

Krusbärskompott serveras med mjölk

Champinjonsoppa

Onsdag

Stekt pannbiff serveras med stekt lök, brunsås och kokt potatis

Stekta äpplen med glass

Risplättar med sylt

Torsdag

Chili con carne serveras med ris eller potatis

Päronkräm

Kockens val

Fredag

Potatis och purjolökssoppa servera med hembakat bröd

Persikor med kokostosca serveras med grädde

Krämig spenatlasange

Lördag

Toskansk fiskgratäng serveras med potatisstomp

Vaniljpudding serveras med syltade blåbär

Shepherdspaj serveras med sallad

Söndag


Plommonspäckad karré serveras med gräddsås och kokt potatis

Aftereight päron med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 5

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttkorv serveras med kokt potatis och senapssås

Vinbärskräm med mjölk

Spenatsoppa serveras med smulat ägg

Tisdag

Stekt panerad fisk med kall örtsås och kokt potatis

Apelsinkaka

Pastagratäng

Onsdag

Baconlindad köttfärslimpa serveras med gräddsås, kokt potatis och pressgurka

Ananaskompott

Kalvsylta med stekt potatis och rödbetor

Torsdag

Stekt kycklinglårfilé serveras med klyftpotatis och bearnaisås

Aprikoser med grädde

Kockens val

Fredag

Överlidas ostsoppa serveras med hembakat bröd

Skånsk äpplepaj med lättvispad grädde

Stuvade makaroner och prinskorv

Lördag

Kokt fisk med ägg och persiljesås och kokt potatis

Chokladmousse serveras med hallonsås

Halv special

Söndag

Kreolsk köttgryta med kokt potatis

Bakad banan med glass

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 6

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Ugnsbakad falukorv serveras med kokt potatis

Katrinplommonkräm med mjölk

Linsbiffar med kall sås och stekt potatis

Tisdag

Fiskbullar i dillsås och kokt potatis

Jordgubbskompott

Fyllda crepes med sallad

Onsdag

Hemgjorda köttbullar med brunsås och potatismos

Fruksoppa med kardemumma skorpa

Prinskorv och stuvad vitkål

Torsdag

Hawaiikassler med champinjonsås och kokt potatis

Toscapäron med grädde

Kockens Val

Fredag

Ärtsoppa med fläsk serveras med hembakat bröd

Pannkakor med grädde och sylt

Janssons frestelse









Lördag

Stekt makrill med stuvad spenat och kokt potatis

Börnbärspaj serveras med glasskräm

Pizza

Söndag

Persiljejärpar med brunsås, kokt potatis och pressgurka

Kaffe Pannacotta

Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: