Tillbaka till startsidan

Du är här:

Mat för äldre

På alla våra vård- och omsorgsboende serverar vi frukost, lunch, fika och kvällsmat. Till lunch och kvällsmat serverar vi alltid passande grönsaker och tillbehör. På denna sida hittar du aktuell matsedel för de kommande veckorna.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel för våra boenden

Vi skriver alltid in matsedeln för några veckor i taget, så du kan behöva scrolla en bit för att hitta dagens. Till maten serveras alltid en salladsbuffé med goda tillbehör.

Från och med hösten 2022 samarbetar våra två kök inom äldreomsorgen i form av en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangen på Klockaregården är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss! En lunch med dessert kostar 70 kronor och frukost kostar 35 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte.

Här kan du ladda ner hela matsedeln för vecka 46-6. Pdf, 706 kB, öppnas i nytt fönster.

Matsedel vecka 7

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärsrutor med täcke serveras med gräddsås och potatis

Skogsbärskräm

Spenatsoppa med ägghalva

Tisdag

Fiskgratäng. Potatismos

Fruktkompott

Mannagrynspudding med saftsås

Onsdag

Ugnsbakad korv med bostontäcke serveras potatismos

Bärsoppa serveras med kex

Fläskpannkaka med lingon

Torsdag

Kycklinggryta serveras med potatis/ris

Vaniljkeso med bär

KAJSA VARG

Fredag

Minestronesoppa serveras med hembakat bröd

Ljummen Ostkaka serveras med grädde och jordgubbssylt

Ägg och Sillsmörgås

Lördag

Fiskbiffar serveras med sås och kokt potatis

Marängsviss

Köttfärspaj

Söndag

Fläskfilé serveras med potatisgratäng

Fruktsallad med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 8

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gottfärslasagne

Fruktsallad

Äggröra med fräst korv

Tisdag

Fiskbullar i hummersås serveras kokt potatis

Blåbärskompott serveras med mjölk

Morotssoppa serveras med tillbehör

Onsdag

 Stekt Fläsk serveras med löksås och kokt potatis

Hallonsoppa

Omelett med räkstuvning

Torsdag

Stekt falukorv serveras med makaroner och vit sås

Äppelkräm serveras med gräddmjölk

Kajsa Varg

Fredag

Kycklingsoppa serveras med hembakat bröd

Päronkaka med kardemummagrädde

Makaronilåda med ost och spenat

Lördag

Krämig fiskgratäng serveras med potatis

Äppelpaj med vaniljsås

Janzons frestelse och köttbullar

Söndag

Marinerad kotlettrad, potatis

Mandelbakelse

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 9

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gratinerad kassler serveras med potatismos

Päronhalvor serveras med kanelgrädde

Omelett med stuvad spenat

Tisdag

Apelsin och chilibakad fisk serveras med kokt potatis

Blåbärsgott

PyttiPanna serveras med stekt ägg och rödbetor

Onsdag

Pannbiff med stekt lök serveras med brunsås och kokt potatis

Jordgubbskräm

Grön ärtsoppa serveras med en klick

Torsdag

Stekt kycklinglårfile serveras med currysås och potatis

Apelsinsoppa

KAJSA VARG

Fredag

SvenljungaGulasch serveras med hembakat bröd

Pannkakor serveras med sylt och grädde

KycklingPaj

Lördag

Wallenbergare serveras med kall sås och potatis

Panacotta

Kasslergratäng

Söndag

Mustig köttgryta serveras med potatis

Helgkaka

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 10

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta/potatis

Mangokesella

Skinkfrestelse

Tisdag

Currypanerad fisk serveras med kall ananassås och potatis

Hallonkräm

Krämig Broccolisoppa serveras med topping

Onsdag

Isterband serveras med dillstuvad potatis och rödbetor

Persikor serveras med grädde

Chili con pollo serveras med mjukt bröd

Torsdag

Asiatisk fläskgryta serveras med potatis

Änglamat

KAJSA VARG

Fredag

Grönsakssoppa serveras med hembakat bröd

Äppelpaj serveras med vaniljsås

Omelett med svampstuvning

Lördag

Smarriga fisken serveras med potatis

Mandelkaka med persikor och grädde

Köttbullesmörgås med rödbetssallad

Söndag

Färsbiffar serveras med svampsås och potatis

Marinerad fruktsallad, glass

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 11

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Kalops, potatis, rödbetor

Aprikossoppa

Raggmunk serveras med lingon

Tisdag

Kokt fisk serveras med äggsås och kokt potatis

Päronkompott

Potatis och purjolökssoppa

Onsdag

Skånsk kalops serveras med kokt potatis och rödbetor

Lingongrädde

Kalvsylta serveras med stekt potatis

Torsdag

Currygryta serveras med ris/potatis

Vaniljpudding

KAJSA VARG

Fredag

Överlidas ostsoppa serveras med hembakat bröd

Vaniljglass serveras med varma bär

Kycklinggratäng

Lördag

Skärgårdsbiff serveras med kokt potatis och kall sås

Persikomousse

Omelett med räkstuvning

Söndag

Kassler i bergakungens sås serveras med potatis

Glass med bär och hemmagjord chokladsås

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 12

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Krämig fläskköttsgryta serveras med potatis/ris

Soppa Surprise

Grönsaksplättar serveras med lingon

Tisdag

Italiensk fisk med ost och basilika serveras med potatismos

Äppelkräm

Stekt potatis och ägg serveras med rödbetssallad

Onsdag

Kålpudding serveras med brunsås, kokt potatis och lingon

Inlagda aprikoser serveras med mandelgrädde

Äggsmörgås med Varm choklad med en klick grädde

Torsdag

Ugnsbakad kyckling med kokos och ananas serveras med ris/potatis

Äppelgott

KAJSA VARG

Fredag

Ängamatsssoppa med topping serveras med hembakat bröd

Hallon och persikokaka serveras med vaniljsås

Pizzasmörgås serveras med sallad

Lördag

Stekt fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Panacotta

Korv med mos och räksallad

Söndag

Kotlettrad serveras med örtsås och potatisgratäng

Mousse

Risgrynsgröt

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

Vad ingår i helkost?

Med helkost menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Måltider som serveras

Klockslag

Namn

Innehåll

7.00-8.30

Frukost

Gröt/välling, filmjölk, flingor/müsli, bröd, margarin, pålägg, ägg, grönsak/frukt eller juice. kaffe/te

9.30-10.30

Mellanmål

Frukt, skorpa, kaffe/te

11.15-12.30

Lunch

Varmrätt med grönsaker, bröd, margarin, lättöl/mjölk/måltidsdryck, Dessert

14.00-15.00

Mellanmål

Kaffe/te, skorpa/bulle. Under helgen serveras en finare kaka

17.00-18.00

Kvällsmål

Lättare varmrätt enligt matsedel, grönsaker, bröd, margarin, mjölk/måltidsdryck

20.00-21.00

Kvällsfika

Kaffe/te, skorpa/bulle/smörgås




.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Isabella Olsson, Kostansvarig, 073-909 50 14

Uppdaterad: