Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

På alla våra vård- och omsorgsboende serverar vi frukost, lunch, fika och kvällsmat. Till lunch och kvällsmat serverar vi alltid passande grönsaker och tillbehör. På denna sida hittar du aktuell matsedel för de kommande veckorna.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel för våra boenden

Vi skriver alltid in matsedeln för några veckor i taget, så du kan behöva scrolla en bit för att hitta dagens. Till maten serveras alltid en salladsbuffé med goda tillbehör.

Från och med hösten 2022 samarbetar våra två kök inom äldreomsorgen i form av en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangen på Klockaregården är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss! En lunch med dessert kostar 70 kronor och frukost kostar 35 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte.


Matsedel vecka 38

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Krämig fläskköttsgryta serveras med ris/potatis

Soppa Surprise

Grönsaksplättar serveras med lingon

Tisdag

Italiensk fisk med ost och basilika serveras med potatismos

Äppelkräm

Stekt potatis och ägg serveras med rödbetssallad

Onsdag

Kålpudding serveras med brunsås , kokt potatis och lingon

Inlagda aprikoser serveras med mandelgrädde

Äggsmörgås serveras med varm choklad och en klick grädde

Torsdag

Ugnsbakad kyckling med ananas och kokos serveras med potatis/ris

Äppelgott

KAJSA VARG

Fredag

Ängamatssoppa med topping serveras med hembakat bröd

Hallon och persikokaka serveras med vaniljsås

Pizzasmörgås serveras med sallad

Lördag

Stekt fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Belgisk våffla serveras med grädde och sylt

Kassler med stuvad blomkål

Söndag


Persiljejärpar serveras med kokt potatis, sås och lingon

Krusbärspaj med vaniljsås

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 39

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa, kokt potatis, sås och lingon

Lingonkräm serveras med vaniljgrädde

Ugnspannkaka serveras sylt

Tisdag

Panerad fisk serveras med kall sås och kokt potatis

Ingefärspärin serveras med grädde

PyttiPanna serveras med stekt ägg och rödbetor

Onsdag

Hannas apelsinkyckling serveras med potatis

Stekta äpplen serveras med glass

Stuvad spenat med ägghalvor

Torsdag

Stekt fläsk serveras med bruna bönor och kokt potatis

Fruktsoppa

KAJSA VARG

Fredag

Krämig köttfärssoppa serveras med hembakat bröd

Bananpaj serveras med grädde

Lyxig laxssmörgås

Lördag

Fisk med frasigt täcke serveras potatismos

Fruktkaka med vispad grädde

Räkröra i tunnbröd

Söndag

Mild kebabgryta serveras med kokt potatis

Jordgubbsmousse med kaksmulor

Risgrynsgröt

med vanKrusBelgisk

Matsedel vecka 40

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Ugnsgratinerad falukorv serveras med hemgjort potatismos

Skogsbärskompott serveras med mjölk

Stekt potatis serveras med kalvsylta och rödbetor

Tisdag

Fisk Björkeby serveras med potatismos

Fruktsoppa

Morotssoppa med baconsmul

Onsdag

Isterband serveras med dillstuvad potatis

Persikohalva med kokos serveras med lättvispad grädde

Kajsa varg

Torsdag

Dijongryta serveras med kokt potatis

Blandad fruktkräm med gräddmjölk

Ostpaj serveras med sallad

Fredag

Gulaschsoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor serveras med sylt och grädde

Ägg och sill smörgås

Lördag

Inkokt lax serveras med kokt potatis och kall sås

Päronkaka med kanelgräddeOmelett med räkstuvning

Söndag

Stekt kyckling serveras med potatisgratäng

Chokladmousse serveras med grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 41

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Korvstroganoff serveras med kokt ris/potatis

Toscapäron serveras med grädde

Fyllda gratinerade tunnbrödsrullar

Tisdag

fiskgryta serveras med kokt potatis

Ananaskräm

Kalvsylta med stekt potatis och rödbetor

Onsdag

Biff a la Lindström serveras med gräddsås och kokt potatis

Hallonsoppa

Risplättar serveras med sylt

Torsdag

Fläskkorv serveras med rotmos

Äpplekräm

KAJSA VARG

Fredag

Ärtsoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Goda lådan

Lördag

Fisk wallenbergare serveras med potatismos

Rabarberpaj med vaniljsås

Kallskuret med potatissallad

Söndag

Fläskfile serveras med rödvinssås och potatiskaka

Pannacotta

 Risgrynsgröt

Matsedel vecka 42

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa serveras med gräddsås och kokt potatis

Mangosoppa

Grönsaksgratäng

Tisdag

Stekt strömming serveras med potatismos och lingon

Fruktkompott

Kassler med stuvad vitkål

Onsdag

Herrgårdskyckling serveras med potatis

Hemlagad risifrutti

Blodpudding serveras med bacon

Torsdag

Pilaff med rökt kalkon serveras med ostkräm

Äggost med sylt och rädde

KAJSA VARG

Fredag

Tomatsoppa med topping serveras med hembakat bröd

Ljummen ostkaka serveras med lättvispad grädde och hallonsylt

Rotfruktsfrestelse

Lördag

Kökets Fiskgratäng serveras med potatismos

Choklad kaka med vispad grädde

Köttbullesmörgås

Söndag

Asiatisk fläskköttsgryta serveras med kokt potatis/ris

Marinerad fruktsallad med råkräm

Risgrynsgröt

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

Vad ingår i helkost?

Med helkost menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Måltider som serveras

Klockslag

Namn

Innehåll

7.00-8.30

Frukost

Gröt/välling, filmjölk, flingor/müsli, bröd, margarin, pålägg, ägg, grönsak/frukt eller juice. kaffe/te

9.30-10.30

Mellanmål

Frukt, skorpa, kaffe/te

11.15-12.30

Lunch

Varmrätt med grönsaker, bröd, margarin, lättöl/mjölk/måltidsdryck, Dessert

14.00-15.00

Mellanmål

Kaffe/te, skorpa/bulle. Under helgen serveras en finare kaka

17.00-18.00

Kvällsmål

Lättare varmrätt enligt matsedel, grönsaker, bröd, margarin, mjölk/måltidsdryck

20.00-21.00

Kvällsfika

Kaffe/te, skorpa/bulle/smörgås




.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Isabella Olsson, Kostansvarig, 073-909 50 14

Uppdaterad: