Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 16

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa serveras med kokt potatis och brunsås

Fruktsallad serveras med grädde

Stekt potatis, ägg och korv

Tisdag

Stekt fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Rabarberkräm serveras med mjölk

Mannagrynspudding serveras med saftsås

Onsdag

Korvstroganoff serveras med kokt potatis eller ris

Fruktkräm servers med mjölk

Blomkålssoppa serveras med bacon crisp

Torsdag

Köttfärssås serveras med spagetti eller kokt potatis

Nyponsoppa serveras med mandelbiskvier och grädde

Omelett med svampstuvning

Fredag

Grönsakssoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor serveras med sylt och grädde

Köttfärsgratäng serveras med sallad och dressing

Lördag

Havets Wallenbergare serveras med potatis och kall sås

Blåbärspaj serveras med vaniljsås

Gubbröra serveras på en kavringssmörgås

Söndag

Portergryta serveras med kokt potatis

Choklad yoghurt serveras med frukt och vispad grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 17

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Rimmad fläskbog serveras med kokt potatis och pepparrotssås

Fruktsallad serveras med mandel grädde

Kockens val

Tisdag

Stekt strömming serveras med potatismos och lingonsylt

Krusbärskräm serveras med mjölk

Champinjonsoppa med bacon crisp

Onsdag

Thailändsk fläskköttsgryta med potatis eller ris

Stekta äpplen serveras med glass

Fläskpannkaka serveras med lingonsylt

Torsdag

Chili con carne serveras med kokt potatis

Vinbärskräm serveras med mjölk

Potatisbullar

Fredag

Kålsoppa med frikadeller

Jordgubbskräm serveras med mjölk

Persiljestuvade morötter med stekt prinskorv

Lördag

Klockaregårdens fiskgratäng med citronsås och kokt potatis

Toscapäron serveras med vispad grädde

Shepards paj serveras med sallad och dressing

Söndag

Plommonspäckad karré serveras med gräddsås och kokt potatis

Jordgubbsmousse serveras med kakflarn

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 18

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttkorv serveras med morotsmos

Persikor serveras med vispad grädde

Spenatsoppa serveras med ägghalvor

Tisdag

Solgul vårfisk serveras med kulpotatis och kall ananassås

Apelsinkaka med hallon

Matjesilltårta

Onsdag

Stekt kycklinglårfilé serveras med gräddsås, kokt potatis och

Ananaskräm serveras med mjölk

Pastagratäng serveras med sallad

Torsdag

Kålpudding med kokt potatis, brunsås och lingonsylt

Bärkräm serveras med mjölk

Kalvsylta med stekt potatis och rödbetor

Fredag

Kött och grönsakssoppa med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Moussaka serveras med salld och dressing

Lördag

Stekt fisk serveras med kokt potatis och dillsås

Chokladpudding med grädde

Omelett med skinkstuvning

Söndag

Kreolsk köttgryta serveras med kokt potatis

Citronfromage serveras med hallon

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 19

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Stekt falukorv serveras med potatis och senapssås

Blåbärskräm serveras med mjölk

Potatisbullar serveras med lingonsylt

Tisdag

Fiskbullar i dillsås serveras med kokt potatis

Stekta äpplen med vispad grädde

Fläskpannkaka serveras med lingonsylt

Onsdag

Pannbiff med stekt lök serveras med kokt potatis och brunsås

Katrinplommon kräm serveras med mjölk

Stekt falukorv serveras med stuvad vitkål

Torsdag

Kassler med ananas serveras med kokt potatis och svampsås

Belgisk våffla serveras med sylt och grädde

Kockens val

Fredag

Potatis och purjolökssoppa serveras med hembakat bröd

Ostkaka med grädde och sylt

Ägg och sill smörgås

Lördag

Stekt makrill serveras med stuvad spenat och kokt potatis

Björbärspaj med glasskräm

Janssons frestelse

Söndag


Fylld köttfärslimpa med gräddsås, potatis, gurka och lingon

Toscapäron serveras med vispad grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 20

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa serveras med kokt potatis

Fruktsallad serveras med vispad grädde

Stekt potatis, ägg och korv

Tisdag

Stekt fisk serveras med kokt potatis och kall sås

Rabarber kräm serveras med mjölk

Mannagrynspudding serveras med saftsås

Onsdag

Korvstroganoff serveras med kokt potatis eller ris

Fruktkräm serveras med mjölk

Blomkålssoppa med bacon crisp

Torsdag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Nyponsoppa serveras med mandelbeskvier och grädde

Omelett med svampstuvning

Fredag

Grönsakssoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakaor med grädde och sylt

Köttfärsgratäng serveras med sallad och dressing

Lördag

Havets Wallenbergare serveras med potatis och kall sås

Blåbärspaj serveras med vaniljsås

Gubbröra serveras på en kavringssmörgås

Söndag

Portergryta serveras med kokt potatis

Choklad yoghurt serveras med frukt och vispad grädde

 Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: