Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Mat för äldre

Vi serverar många måtlider fördelade över dagen för att ge våra brukare en så allsidig, näringsriktig och aptitlig måltidsupplevelse som möjligt. Från och med 2024 serverar vi nio måltider fördelade över dagen på våra vård- och omsorgsboende. På denna sida kan du se aktuell meny och får du reda på hur vi planerar kring maten.

ljusblå kaffekopp på matchande fat står på litet bord med en eukalyptus kvist

Matsedel på våra restauranger

Matsedel består av 9 måltider för de boende här presenterar vi vad som serveras till lunch inklusive dessert samt kvällsmaten.

Våra två kök inom äldreomsorgen har en gemensam matsedel för Östrabo, Klockaregården och Lysjölid.

Restaurangerna på Klockaregården och Östrabo är öppen för besökare, välkommen att köpa din lunch hos oss!

En lunch med dessert kostar 95 kronor och frukost kostar 45 kronor. Du kan betala med swish eller kontanter eller köpa ett kuponghäfte. (Prisuppgifter 2024)

Matsedel vecka 9

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gratinerad kassler i champinjonsås serveras med kokt potatis

Fruktsallad serveras med grädde

Fläskpannkaka serveras med lingonsylt

Tisdag

Fiskbullar i dillsås serveras men kokt potatis

Blåbärsgott

Potatisbullar serveras med bacon crisp och lingon

Onsdag

Rimmad fläskbog med kokt potatis och pepparrotssås

Rabarberkräm serveras med mjölk

Kockens val

Torsdag

Stekt kycklinglårfile serveras med potais eller ris

Soppa suprise

Risotto

Fredag

Ostsoppa serveras med hembakad bröd

Pannkakor serveras med sylt och grädde

Pastagratäng serveras med sallad

Lördag

Stekt fisk serveras med tartarsås och kokt potatis

Vaniljpudding med bärspegel

Halv special

Söndag

Kreolsk köttgryta serveras med kokt potatis

Kladdkaka serveras med vispad grädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 10

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärssås serveras med pasta eller potatis

Persikor serveras med vispad grädde

Grön ärtsoppa serveras med créme fraiche

Tisdag

Currypanerad fisk med kall ananassås och kokt potatis

Körsbärskräm serveras med mjölk

Stekt falukorv serveras med stuvad vitkål

Onsdag

Isterband serveras med stuvad potatis

Fruktsoppa serveras med kex

Krämig spenatlasagne serveras med sallad

Torsdag

Thailändsk fläskköttsgryta serveras med kokt potatis

Päronkräm serveras med mjölk

Kockens val

Fredag

Hedvigsoppa serveras med hembakat bröd

Ananaspaj serveras med vaniljsås

Köttfärspaj serveras med sallad och dressing

Lördag

Smarriga fisken serveras med potatismos

Pannacotta med bärsås

Köttbullesmörgås med rödbetssallad

Söndag

Himmelska kotletter serveras med potatisgratäng

Fruktsallad serveras med vispad grädde

Risgrynsgröt


Matsedel vecka 11

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärsrutor med lök och senaps täcke, potatis och brunsås

Päron serveras med vispad grädde

Raggmunk serveras med bacon och lingonsylt

Tisdag

Fisk Björkeby serveras med potatismos

Stekta äpplen serveras med glass

Kockens val

Onsdag

Isterband serveras med stuvad potatis

Ananaskräm serveras med mjölk

Mannagrynspudding

Torsdag

Gulaschgryta serveras med kokt potatis

Björnbärskräm serveras med mjölk

Kockens Val

Fredag

Nikkaluoktasoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Mexikansk paj serveras med färskost créme

Lördag

Fiskgratäng med vitvinssås serveras men kokt potatis

Blåbärskladdkaka serveras med vispad grädde

Matjesilltårta

Söndag

Dillkött serveras med kokt potatis och pressgurka

Jordgubbsmousse toppad med kakflarn

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 12

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Gratinerad kassler i champinjonsås serveras med kokt potatis

Persikor serveras med vispad grädde

Risplättar med sylt

Tisdag

Kokt fisk med ägg och persiljesås serveras med kokt potatis

Äpplekräm serveras med mjölk

Makaronipudding serveras med sallad

Onsdag

Stekt falukorv serveras med bruna bönor och kokt potatis

Skogsbärskräm serveras med mjölk

Kockens val

Torsdag

Currykyckling serveras med ris eller kokt potatis

Fruktsoppa serveras med kex

Blodpudding med bacon och lingonsylt

Fredag

Kött och grönsakssoppa serveras med hembakat bröd

Pannkakor med sylt och grädde

Ägg och sill smörgås

Lördag

Kökets fiskgratäng serveras med potatismos

Vaniljpudding med bärspegel

Omelett serveras med svampstuvning

Söndag


Ugnsbakad karré serveras med kokt potatis och gräddsås

Kladdkaka serveras med apelsingrädde

Risgrynsgröt

Matsedel vecka 13

Veckodag

Lunch

Dessert

Kvällsmat

Måndag

Köttfärslimpa serveras med kokt potatis och brunsås

Aprikoser serveras med mandelgrädde

Broccolisoppa serveras med créme fraiche

Tisdag

Stekt strömming serveras med potatismos och lingonsylt

Lingonkräm serveras med mjölk

Pytt i panna serveras med rödbetor

Onsdag

Köttkorv serveras med morotsmos

Stekta äpplen serveras med glass

Köttfärsgratäng serveras med sallad

Torsdag

Krämig köttfärssoppa med hembakat bröd

Hallonpaj serveras med vaniljsås

Kockens val

Fredag

Påskkyckling serveras med potatisgratäng

Apelsin pannacotta

Ägg och sill smörgås

Lördag

Jansson, köttbullar, korv, sill, ägg och potatis

Bakelse

Omelett med stuvning

Söndag

Fiskgratäng med vitvinssås serveras med kokt potatis

Chokladpudding med grädde

 Risgrynsgröt

Vår restaurang serverar:

  • Morgonshot
  • frukost
  • förmiddagsfika
  • lunch
  • dessert
  • eftermiddagsfika
  • kvällsmat
  • snittar
  • kvällsshot

Matsedelsplanering

Matsedelsarbetet bedrivs av två matsedelsgrupper som från och med hösten 2022 lägger matsedlar för förskola, skola och äldreomsorgen. Att planera matsedel är ett stor och viktigt arbete. Vi utgår från en rad styrdokument när vi planerar matsedel, främst Livsmedelsverket, våra klimatlöfte, våra nämndmål och Nordiska näringsrekommendationer (NNR).

Vi ser ett stort ansvar i att förmedla en matkultur vidare till nästa generation men också ge de äldre en matupplevelse de känner igen. Vi strävar efter att vår matsedel ska vara av toppklass när det gäller smak, kvalitet, näring, klimat och profession.

Vi följer upp en rad klimattal för att säkerställa att vi har en matsedel som är klimatsamart. Våra klimattal är; ekologiskt, matsvinn, säsong, grönt, CO2e, närproducerat, MSC-fisk och mat lagad från grunden.

Är du intresserad av att veta mer, hör gärna av dig till oss på kostenheten!

Kostenheten strävar efter att var en kostenhet i framkant och jobbar med följande mål:

  • Matsedel i toppklass - nöjda matgäster
  • Matsalar att trivas i
  • Hållbarhet både vad gäller klimat och ekonomi
  • Kockar med bästa kompetensen

Kostpärmen

Kostpärmen är framtagen för att underlätta i kommunikationen mellan vård- och kökspersonalen. Den innehåller kortfattad och enkel information om olika koster inom främst äldreomsorgen men också avsnitt som behandlar livsmedelshygien och näringslära.

Vad ingår i helpension?

Med helpension menas all den mat som du får när du bor på ett vård och omsorgsboende och köper alla måltider från kostenheten.

Om du behöver äta specialkost kan en sjuksköterska skriva ett intyg.

.

Poa Pettersson, Kostchef, 0325-180 00
Ann-Marie Hobbs, Arbetsledare, 0325-180 00

Uppdaterad: