Djur och lantbruk
Vissa typer av djurhållning kan behöva tillstånd från länsstyrelsen eller kommunen. På denna sida kan du läsa om när du behöver tillstånd och hur du ansöker om dessa.

Djur inom tätbebyggt område
Du som bor inom ett tätbebyggt område behöver söka tillstånd innan du skaffar vissa djur. Det är bland annat för att en del djurhållning kan uppfattas som störande. Du behöver söka tillstånd för följande typer av djur:
- nötkreatur, häst, get, får eller svin.
- pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur. Till exempel höns i hönshus med inhägnad. Så länge du inte har någon tupp får du ha max fem hönor utan tillstånd.
- giftorm.
Tillstånd krävs för häst, hund och katt
Du behöver tillstånd för att yrkesmässigt, eller i större omfattning, bedriva hästhållning samt hund- och katthållning. Till exempel behöver ridskolor och lite större kennlar tillstånd. Du ansöker om tillstånd hos länsstyrelsen.
Lantbruk med djurhållning
Om du har mer än 100 djurenheter (DE) på en gård krävs att du gär en anmälan om miljöfarlig verksamhet till oss på miljöenheten. Har du fler än 400 DE måste du söka tillstånd hos länsstyrelsen.
Skadedjur
Skadedjur och ohyra kan skapa problem för de boende i en fastighet genom att angripa livsmedel, textilier eller träslag. Mjölbaggar, silverfiskar, ängrar, myror och flugor räknas som ohyra. En insekt klassas som ohyra när den finns på olämplig plats i olämpligt antal. Detsamma gäller för skadedjur och hit räknas till exempel möss, råttor, kråkor, måsar och vissa duvarter. Vilda djur som rådjur, grävlingar och vildkatter räknas också som skadedjur om de skapar problem vid din bostad, bland annat genom att smutsa ner. För mer information kan du besöka sidan skadedjur.
Anmäl misskötsel av djur till länsstyrelsen
Telefon: 010 224 50 50, vardagar klockan 09.00- 11.30
E-post: vastragotaland@lansstyrelsen.se
Vid akuta fall under övrig tid hänvisas till polisens växel, 114 14.
Vid pågående allvarlig situation ring 112.
Uppdaterad: