Tillbaka till startsidan

Du är här:

Kemikalier

Det är ofta svårt att avgöra vilka produkter som är bra eller dåliga ur miljöhänsyn. Ofta finns det produkter att välja som är mindre farliga för miljön. Miljömärkningar som "Svanen" och "Bra miljöval" kan vara en hjälp på traven.

Beskriver min bild

Begreppet kemikalier rymmer mycket mer än tvättmedel, färger, rengöringsmedel eller andra liknande produkter. De är en del av vår vardag på många sätt. I elektronik finns till exempel tungmetaller och flamskyddsmedel, medan du i textilier kan hitta färgrester, medel mot mögelangrepp, impregneringskemikalier.


Tänk också på att vissa kemikalier är farliga för människor och miljö - därför ska aldrig kemikalierester hällas i avloppet eller slängas i hushållssoporna. Lämna istället in dem på Moga Returen eller till miljöbilen

Miljömärkning

I Miljöbalken finns en grundläggande bestämmelse om att alltid välja det minst miljöfarliga alternativet när det gäller till exempel kemikalier. Detta gäller både industriell verksamhet och dig som privatperson. Att ta sig en extra funderare på vad man egentligen har för prylar hemma är en bra start för att minska sin kemikalieanvändning. Du kan också att försöka göra fler medvetna val när du köper nytt. Handla inte av gammal vana - se dig om efter miljömärkta alternativ!


Produkter märkta med Svanen, EU Ecolabel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Svenska Naturskyddsföreningens "Bra Miljöval" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. betyder att varan uppfyller särskilda miljökrav i en livscykelanalys. Det kan till exempel ställas krav på vilka kemikalier som används i produktionen, eller hur varan bryts ned eller kan återvinnas.

Blanketter, e-tjänster och övrig information

.

Kontakt
Sofia Minouie Pour Johannisson, Miljöhandläggare, 0325-180 62
Therese Silow, 1:e Miljöhandläggare, 0325-182 44

Uppdaterad: