Avfall och återvinning
Avfall är en resurs och det är vårt gemensamma ansvar att se till att avfallet tas om hand på rätt sätt. Det gör vi genom att minska våra avfallsmängder, sortera vårt avfall rätt och att i första hand skicka det till återvinning.
Mål: minimera avfallet
Det bästa för miljön är om det blir så lite avfall som möjligt. Du kan minimera avfallet genom att vara en medveten konsument och göra genomtänkta val. Välj varor med lång livslängd och bra material, se till att återanvända och sortera för återvinning.
Det avfall som ändå uppstår är det viktigt att du lämnar till rätt ställe så vi kan ta hand om det på bästa sätt med så lite påverkan på miljön som möjligt.
Sophämtning - enkel återvinning för bättre miljö
För att göra det enkelt för dig att källsortera har vi fyrfackskärl. Det är som att ha en återvinningsstation i miniformat på den egna tomten.
Återvinning - för att förlänga livet av naturresurser
Det finns flertalet återvinningsstationer runt om i kommunen. Här kan du lämna dina förpackningar så att de kan bli nya saker. Vi har även återvinningstationer för trädgård där du kan lämna trädgårdsavfall som löv, gräs och grenar.
Har du till exempel grovavfall eller farligt avfall är du välkommen till Moga Returen. Här får du hjälp av vår kunniga personal.
På sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information om hur du sorterar ditt avfall och var du ska lämna det.
Händer just nu
Alla textilier ska samlas in
Med start den 1 januari 2025 får du inte slänga dina textilier i restavfallet. Istället ska du lämna textil till återbruk eller återvinning. Det finns behållare där du kan lämna dina textilier, oavsett skick, på Moga Returen och på några av våra återvinningsstationer. Textilierna ska vara torra och mögelfria, annars förstör de andra textilier som redan finns i behållaren. Du kan även lämna in till återförsäljare och second hand-butiker.
Exempel på textilier
- Kläder: tröjor, skjortor, byxor, kjolar och underkläder.
- Hemtextil: dukar, sängkläder, handdukar, gardiner, mattor och filtar.
- Väskor: handväskor, kassar, bagar och necessärer.
- Accessoarer: kragar, slipsar, näsdukar, halsdukar, mössor, hattar och vantar.
Vi tar över skötsel av återvinningsstationerna
Från 1 januari 2024 tar vi på kommunen över tömning och städning av återvinningsstationerna som finns runt om i Svenljunga kommun. Vi har anlitat en entreprenör som kommer tömma och städa återvinningsstationerna åt oss
Vårt mål är att du ska märka av det så lite som möjligt. Det är fortfarande en plats du kan besöka för att lämna dina förpackningar. Enda skillnaden är att du gör en eventuell felanmälan till en ny entreprenör.
Om en återvinningsstation behöver städas eller tömmas kan du göra en felanmälan via sopor.nu Länk till annan webbplats. eller kontakta vår entreprenör direkt.
När du gör en anmälan ska du ange ett stationsnummer. Stationsnummer hittar du skyltat på varje station eller vår sida om återvinningsstationer.
Stena Recycling
010-445 60 24
avs.stena@stenarecycling.se
Obligatorisk insamling av matavfall från 1 januari 2024
Från 1 januari blir det obligatoriskt med matavfallsinsamling i hela Sverige. Det gäller för boende i villa och flerbostadshus samt verksamheter. Därför blir det obligatoriskt för alla villor, permanentboende som fritidshus, att ha fyrfackskärl. Vi kör även ut matavfallskärl till flerbostadshus och verksamheter. Det är från årsskiftet endast abonnemang Grön som är tillgälig för fyrfackskärl, det innebär att alla har möjlighet att lägga matavfall i sitt kärl.
SMS om förändringar i sophämtningen
Nu kan du få SMS från oss om det är förseningar eller andra ändringar i sophämtningen. Vi väljer ut berörda adresser och du får automatiskt ett SMS om ditt nummer är kopplat till adressen via din operatör. Om du inte får SMS kan du behöva registrera dig. Du kan även ändra dina uppgifter, lägga till telefonnummer och lägga till fastigheter du vill få information om, till exempel din sommarstuga eller ditt hyreshus och avregistrera dig.
Driftstatus
Du kan se om det finns några störningar i kommunen på kartan i Driftstatus. Där lägger vi ut information ändringar i sophämtningen, driftstörningar på vattennätet och andra samhällsstörningar.
Uppdaterad: