Svenljunga kommun logotyp, tillbaka till startsidan.

Du är här:

Avfall och återvinning

Avfall är en resurs och det är allas vårt ansvar att se till att avfallet tas om hand på rätt sätt. Här kan du bland annat läsa om hur du får ditt hushållsavfall hämtat, hur du källsorterar och hur du gör för att få din enskilda brunn tömd.

Flygfoto över Moga Returen.

Mål: minimera avfallet

Det bästa för miljön är om det blir så lite avfall som möjligt. Du kan minimera avfallet genom att vara en medveten konsument och göra genomtänkta val. Välj varor med lång livslängd och bra material, lämna saker för att återanvändas och sortera för återvinning.

Det avfall som ändå blir är det viktigt att du lämnar till rätt ställe så vi kan ta hand om det på bästa sätt med så lite påverkan på miljön som möjligt.

Sophämtning - enkel återvinning för bättre miljö

För att göra det enkelt för sig att källsortera har vi fyrfackskärl. Det är som att ha en återvinningsstation i miniformat på den egna tomten.

Återvinning - för att förlänga livet av naturresurser

Det finns flertalet återvinningsstationer runt om i kommunen. Här kan du slänga dina tidningar och förpackningar så att de kan bli nya saker. Vi har även återvinningstationer för trädgård där du kan lämna trädgårdsavfall som löv, gräs och grenar.

Har du till exempel grovavfall eller farligt avfall är du välkommen till Moga Returen. Här får du hjälp av vår kunniga personal.

sopor.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information om hur du sorterar ditt avfall och var du ska lämna det.

Händer just nu

Vi tar över skötsel av återvinningsstationerna

Från 1 januari 2024 tar vi på kommunen över tömning och städning av återvinningsstationerna som finns runt om i Svenljunga kommun. Vi har anlitat en entreprenör som kommer tömma och städa återvinningsstationerna åt oss

Vårt mål är att du ska märka av det så lite som möjligt. Det är fortfarande en plats du kan besöka för att lämna dina förpackningar. Enda skillnaden är att du gör en eventuell felanmälan till en ny entreprenör.

Vi tar över återvinningsstationerna precis efter storhelgerna jul och nyår. Då brukar det bli extra många förpackningar på återvinningsstationerna. Vänta gärna med att lämna dina förpackningar några dagar om du kan så att vi hinner komma in i våra nya rutiner med att tömma. Vi kommer tömma allt så snart vi kan, men det kan bli några extra dagar mellan tömningarna i början.

Om en återvinningsstation behöver städas eller tömmas kan du göra en felanmälan via www.sopor.nu Länk till annan webbplats. eller kontakta vår entreprenör direkt.

När du gör en anmälan ska du ange ett stationsnummer. Stationsnummer hittar du skyltat på varje station eller vår sida om återvinningsstationer.

Stena Recycling
010-445 60 24
avs.stena@stenarecycling.se

Obligatorisk insamling av matavfall från 1 januari 2024

Från 1 januari blir det obligatoriskt med matavfallsinsamling i hela Sverige. Det gäller för boende i villa och flerbostadshus samt verksamheter. Därför blir det obligatoriskt för alla villor att ha fyrfackskärl. Vi kör även ut matavfallskärl till flerbostadshus och verksamheter. Det är från årsskiftet endast abonnemang Grön som är tillgälig för fyrfackskärl, det innebär att alla har möjlighet att lägga matavfall i sitt kärl.

SMS om förändringar i sophämtningen

Nu kan du få SMS från oss om det är förseningar eller andra ändringar i sophämtningen. Vi väljer ut berörda adresser och du får automatiskt ett SMS om ditt nummer är kopplat till adressen via din operatör. Om du inte får SMS kan du behöva registrera dig. Du kan även ändra dina uppgifter, lägga till telefonnummer och lägga till fastigheter du vill få information om, till exempel din sommarstuga eller ditt hyreshus och avregistrera dig.

Driftstatus

Du kan se om det finns några störningar i kommunen på kartan i Driftstatus. Där lägger vi ut information ändringar i sophämtningen, driftstörningar på vattennätet och andra samhällsstörningar.

.

Kundtjänst avfall, vatten och avlopp

Telefontider: måndag och onsdag 08.00-12.00

tisdag, torsdag och fredag 10.00-12.00

Telefon: 0325-183 35

E-post till kundtjänst

Uppdaterad: